Veelgestelde vragen over Zuid-Afrika

Veelgestelde vragen over Zuid-Afrika

 1. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen.
 2. BELANGRIJKE INFORMATIE M.B.T HET REIZEN MET MINDERJARIGE KIND(EREN)
 3. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon?
 4. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?
 5. Heb je inentingen nodig voor Zuid-Afrika?
 6. Ik heb een reis uitgekozen met een overland truck, welke tas kan ik dan meenemen?
 7. Is het mogelijk om een Zuid-Afrika rondreis te verlengen ?
 8. Is mineraalwater overal verkrijgbaar?
 9. Moet ik een klamboe meenemen?
 10. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 11. Wat is de beste periode om het wild te zien?
 12. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
 13. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?
 14. Welk vervoermiddel wordt er gebruikt in Zuid-Afrika?
 15. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk)-Afrika ?
 16. Zijn de excursies inbegrepen in deze Zuid-Afrika rondreis?

1. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen.

Bij elke reis staat er op de reispagina onder het kopje accommodatie en vervoer genoemd welk vervoersmiddel er voor jouw reis van toepassing is. 
Met name voor het meenemen van je bagage in welke tas en welk formaat, is dit belangrijke informatie. 

Indien je een hotelrondreis maakt door Zuid-Afrika (en Swaziland en Lesotho) dan adviseren we je om je bagage in een "zachte" reistas mee te nemen, bijvoorbeeld op wieltjes. We adviseren om geen harde koffers mee te nemen tijdens deze reis in verband met beperkte ruimte voor de bagage in de bus. 

Indien je een hotelreis maakt door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe raden we je aan om je bagage mee te nemen in een weekendtas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een locker achterin de truck. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. Een Samsonite koffer past hier niet in! Houd hier rekening mee. 

Indien je een internationale reis gaat maken, dan reis je met een overlandtruck. In de truck zijn lockers aanwezig waarvan de afmetingen 40x60x90cm zijn. Ook hier is het NIET mogelijk om bijv. een Samsonite koffer mee te nemen en adviseren we je om je bagage mee te nemen in een rugzak of weekendtas. 

2. BELANGRIJKE INFORMATIE M.B.T HET REIZEN MET MINDERJARIGE KIND(EREN)

LET OP: BELANGRIJKE INFORMATIE M.B.T HET REIZEN MET MINDERJARIGE KIND(EREN) NAAR ZUID AFRIKA GELDIG VANAF 1 JUNI 2015

We raden je aan om het tabblad REISDOCUMENTEN (onder het tabje meer reisinfo) goed te bekijken daar er extra documenten nodig zijn om met een kind naar Zuid-Afrika te reizen!

3. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon?

Ja, in de bewoonde gebieden zal er meestal bereik zijn. Vraag verdere details na bij je telefoonprovider.

4. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

5. Heb je inentingen nodig voor Zuid-Afrika?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

6. Ik heb een reis uitgekozen met een overland truck, welke tas kan ik dan meenemen?

Op de reispagina bij ‘meer reisinformatie’ en vervolgens ‘accommodatie en vervoer’, kan je opzoeken welk vervoermiddel er bij jouw reis van toepassing is.

 

We raden aan om de baggage in een reistas (met wieltjes) mee te nemen.

Wanneer er bij deze reis een truck wordt gebruikt zijn er achterin de truck lockers. 

De minimale afmetingen van deze lockers per persoon zijn 35x 35x79 cm. 
De trucks worden gebruikt voor de Zuidelijk Afrika reizen (reiscode: ZZK/BZY en ZZA/BZX).

Voor de internationmale reizen zijn de lockers van afmeting: 40 x 60 x 90 cm.

7. Is het mogelijk om een Zuid-Afrika rondreis te verlengen ?

Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op de 2e pagina van het boekingsformulier. Je kan dan aangeven dat je een afwijkende vlucht wilt. Er komt vervolgens een tekstveld tevoorschijn, waarin je je wensen kunt vermelden. De rest van het boekingsformulier loop je daarna gewoon door. Je boeking komt vervolgens onbevestigd binnen en wij gaan de mogelijkheden voor je bekijken. Voor het wijzigen van de terugvlucht brengen we standaard €50,- per dossier in rekening. Ook kunnen er  meerkosten voor de vlucht bijkomen, een transfer van het vliegveld naar het 1ste hotel en/of  extra hotelnachten. Wij nemen na het uitzoeken van je wensen zo spoedig mogelijk contact met je op om mogelijkheden en kosten te laten weten. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Ben je niet akkoord dan zit je niet aan de boeking vast. 

8. Is mineraalwater overal verkrijgbaar?

Ja, mineraalwater is overal verkrijgbaar in flessen in Zuid- en Zuidelijk Afrika.

9. Moet ik een klamboe meenemen?

Nee, in principe is een klamboe is niet nodig. Wel raden we aan goede muggenspray/creme mee te nemen.

10. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

Nee, de reisbegeleiders in Zuid-Afrika spreken Afrikaans en Engels. Het Afrikaans is voor Nederlandstaligen goed te volgen (maar soms wel even wennen aan het begin van de reis!)

11. Wat is de beste periode om het wild te zien?

Het hele jaar door is de kans groot om wild te zien. In de winterperiode (juni t/m augustus) is het zien van wild over het algemeen makkelijker, omdat de vegetatie in de parken schaarser is. Bovendien verzamelt het wild zich in de droge periode rondom de drinkplaatsen. In ons najaar (de Zuid-Afrikaanse lente) worden de meeste jonge dieren geboren.

12. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Zuid Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegengesteld zijn aan die in Nederland. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het daar winter en andersom. Zuid-Afrika kent een gematigd klimaat. De regenval is ongelijk verdeeld over het oosten en het (droge) westen. In het zuidwesten van de provincie West-Kaap, een gebied met een mediterraan klimaat, regent het in de winter (juni en juli). Langs de Kaapse zuidkust regent het ook wel in de zomer (november tot maart). In de rest van het land valt tachtig procent van de regen alleen in de zomermaanden. De zomers zijn warm tot heet, de winters droog en gematigd. De oostelijke provincies KwaZulu-Natal, Limpopo en Mpumalanga, waar het Krugerpark ligt, kennen een subtropisch klimaat. In hooggelegen gebieden zoals Lesotho kan het in juli en augustus ‘s nachts vriezen.

13. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?

Neem dunne kleding mee, liefst in natuurkleuren.  Voor 's avonds is een T-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of sweater mee en een wind/regenjack.  Het is dan ook noodzakelijk om op alle voorkomende weertypes te zijn voorbereid.  Een paraplu is handig. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklamp, zakmes (niet in je handbagage),  wekker, paspoort, voldoende cash geld, kopieën van paspoort, reisverzekering, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, een goede reisgids en een handdoek. Neem zo weinig mogelijk elektrische apparaten mee.
Daarnaast is muggenspray / creme met een hoge DEET factor zeker aan te raden. 

Indien je de kampeerreis gaat doen door Zuid-Afrika en Swaziland, neem dan ook een slaapzak, eventueel lakenzak en kussen en een (hoofd)lamp mee.

Qua schoenen raden we aan een paar dichte, makkelijk zittende schoenen en een paar sandalen mee te nemen. 

Voor de internationale reizen dien je ook het volgende mee te nemen: een slaapzak, eventueel een lakenzak en kussen en een goede zaklamp(hoofdlamp). Tenten en veldbedden zijn aanwezig.

Dit alles verpak je in een weekendtas of rugzak. Harde koffers zijn op dit soort reizen niet toegestaan.  Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel (moneybelt) kopen, die je onder je kleding kunt dragen.

Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Het maximum dat je mag inchecken is 20 kg, maar het is  niet nodig zoveel mee te nemen. Je kunt regelmatig wat kleding (laten) wassen.


 

14. Welk vervoermiddel wordt er gebruikt in Zuid-Afrika?

De reizen door Zuid Afrika, Lesotho en Swaziland worden uitgevoerd met een (mini)bus. In het Kruger NP kan je een facultatieve excursie met een jeep bijboeken.

De familiereis (kampeerreis) Zuid-Afrika en Swaziland (reiscode FZB/KZB) wordt met een overlandtruck uitgevoerd.

Voor de Zuidelijk Afrika reizen die in Zuid-Afrika beginnen maar vervolgens doorreizen naar / door Namibie, Botswana en Zimbabwe) hebben we de beschikking over een overlandtruck waarmee we ook op safari gaan in de parken.
Het is ideaal om per truck te reizen vanwege het goede uitzicht (je zit hoog), er is veel bewegingsruimte en omdat de ramen groot zijn en ver open kunnen, is het geen probleem om te fotograferen. Achterin de truck zijn voorzieningen voor bagage. De bagage gaat in zogenaamde lockers (voor meer informatie hierover gelieve belangrijke info met betrekking tot bagage door te lezen).

De international kampeereizen die in Zuid Afrika beginnen worden uitgevoerd met een overlandtruck.

15. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk)-Afrika ?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je (eventueel via) Zuid Afrika gaat. 
Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je uitgekozen reis past.

 >> Ga je alléén naar het land Zuid Afrika :

·         Haal geld uit de geldautomaat in Zuid Afrika en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel eventueel omwisselen). Een creditcard als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.
·         De optionele excursies betaal je in Zuidafrikaanse Rand.
·         Een visum is niet nodig als je de NL of BE nationaliteit hebt.

>> Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia) :

·         Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt namelijk ook in de overige landen betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen/pinnen en meenemen. We raden aan om zeker rond de 250 USD$ mee te nemen.
·         Excursies betaal je in Zuidafrikaanse Randen (Zuid-Afrika en Namibië) of US dollars (soms in Botswana, maar zeker in Zimbabwe). Sommige excursies zijn ook te betalen met creditcard/pinpas.
·         De visa voor Zimbabwe (en Zambia) betaal je ter plaatse in US dollars.
·         Een visum voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is niet nodig als je de NL of BE nationaleit hebt.

>> Ga je met een internationale reis mee :

Geld :

A Voor Botswana haal je het beste wat Zuidafrikaanse Randen uit de automaat op het vliegveld bij aankomst.  Als jullie in Botswana aankomen gaan jullie naar een geldautomaat en kun je Botswaanse Pula's uit de geldautomaat halen voor de rest van de reis.

B Voor Zimbabwe/Zambia neem je US dollars mee.

C In Namibië haal je Namibië Dollars uit de geldautomaat in Windhoek.

De excursies tijdens de internationale reizen:

A In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt

B In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars(of met een creditcard).

C In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars (of met een creditcard).

De visa betaal je in :

A In Botswana n.v.t. - geen visum nodig als je beschikt over de BE of NL nationaliteit.

B In Zimbabwe/Zambia koop je het visum in ter plaatse en dit betaal je in US dollars

C In Namibië n.v.t. - geen visum nodig als je beschikt over de BE of NL nationaliteit.

Zorg ervoor dat je bankpas geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.

16. Zijn de excursies inbegrepen in deze Zuid-Afrika rondreis?

De optionele excursies zijn niet inbegrepen en kunnen via de reisbegeleider ter plaatse geboekt en betaald worden. Je betaalt deze excursies in de lokale munteenheid (Zuid-Afrikaanse rand).