Veelgestelde vragen over Zuid-Afrika

 1. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?
 2. BELANGRIJKE INFORMATIE M.B.T HET REIZEN MET MINDERJARIGE KIND(EREN)
 3. Heb je inentingen nodig voor Zuid-Afrika?
 4. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
 5. Hoe overnachten we?
 6. Welk vervoermiddel wordt er gebruikt in Zuid-Afrika?
 7. Mag ik een koffer meenemen of moet het een reistas zijn?
 8. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 9. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon en is er Wifi aanwezig?
 10. Is er een minimumleeftijd voor excursies?
 11. Is mineraalwater overal verkrijgbaar?
 12. Moet ik een klamboe meenemen?
 13. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 15. Kan ik mijn reis verlengen?
 16. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen naar Zuid-/Zuidelijk Afrika?
 17. Ik eet vegetarisch; is dit een probleem?
 18. Wat is de beste periode om het wild te zien?
 19. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?
 20. Zijn de excursies inbegrepen in deze Zuid-Afrika rondreis?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. BELANGRIJKE INFORMATIE M.B.T HET REIZEN MET MINDERJARIGE KIND(EREN)

LET OP: BELANGRIJKE INFORMATIE M.B.T HET REIZEN MET MINDERJARIGE KIND(EREN) NAAR ZUID AFRIKA GELDIG VANAF 1 JUNI 2015
We raden je aan om het kopje REISDOCUMENTEN (onder het tabblad 'Meer reisinfo') goed te bekijken daar er extra documenten nodig zijn om met een kind naar Zuid-Afrika te reizen!

3. Heb je inentingen nodig voor Zuid-Afrika?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegengesteld zijn aan die in Nederland/België. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het daar winter en andersom. Zuid-Afrika kent een gematigd klimaat. De regenval is ongelijk verdeeld over het oosten en het (droge) westen.

In het zuidwesten van de provincie West-Kaap, een gebied met een mediterraan klimaat, regent het in de winter (juni en juli). Langs de Kaapse zuidkust regent het ook wel in de zomer (november tot maart). In de rest van het land valt tachtig procent van de regen alleen in de zomermaanden. De zomers zijn warm tot heet, de winters droog en gematigd.

De oostelijke provincies KwaZulu-Natal, Limpopo en Mpumalanga, waar het Krugerpark ligt, kennen een subtropisch klimaat. In hooggelegen gebieden zoals Lesotho kan het in juli en augustus ‘s nachts vriezen.

5. Hoe overnachten we?

We overnachten tijdens de reis in verschillende soorten accommodaties; de ene keer eenvoudiger, de andere keer luxer. In elke accommodatie heb je de beschikking over eigen sanitair. Je verblijf is op basis van logies met ontbijt.

Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' en dan klikken op 'Accommodatie en transport'. Voor foto's kun je terecht onder het tabblad 'Accommodaties' bij jouw reis.

6. Welk vervoermiddel wordt er gebruikt in Zuid-Afrika?

Al onze (familie)reizen door Zuid Afrika (en Eswatini en Lesotho) worden uitgevoerd met een (mini)bus. In het Kruger NP kan je een facultatieve excursie met een jeep bijboeken.


Voor de Zuidelijk Afrika reis, die in Zuid-Afrika begint en vervolgens doorreist naar Namibie, Botswana en Zimbabwe hebben we de beschikking over een overlandtruck waarmee we ook op safari gaan in de parken.

De 20-daagse rondreis Botswana, Zimbabwe en Zuid Afrika, die in Zuid Afrika begint  en eindigt, wordt uitgevoerd met een overlandtruck.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Zuid-Afrika vind je bij iedere reis onder het tabblad 'Meer reisinfo' en dan bij "Accommodatie en transport".

7. Mag ik een koffer meenemen of moet het een reistas zijn?

Bij elke reis staat er onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'Accommodatie en transport' genoemd welk vervoersmiddel er voor jouw reis van toepassing is. 
Met name voor het meenemen van je bagage in welke tas en welk formaat, is dit belangrijke informatie

Indien je een hotelrondreis maakt door Zuid-Afrika (Eswatni en Lesotho) dan adviseren we je om je bagage in een "zachte" reistas mee te nemen, bijvoorbeeld op wieltjes. We adviseren om geen harde koffers mee te nemen tijdens deze reis in verband met beperkte ruimte voor de bagage in de bus. 

Indien je een hotelreis maakt door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe raden we je aan om je bagage mee te nemen in een weekendtas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een locker achterin de truck. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. Een Samsonite koffer past hier niet in! Houd hier rekening mee. 

Indien je de 2-daagse rondreis Botswana, Zimbabwe en Zuid Afrika gaat maken, dan reis je met een overlandtruck. In de truck zijn lockers aanwezig waarvan de afmetingen 40x60x90cm zijn. Ook hier is het NIET mogelijk om bijv. een Samsonite koffer mee te nemen en adviseren we je om je bagage mee te nemen in een rugzak of weekendtas. Er hoeft geen slaapzak of lakenzak meegenomen te worden. Bedlinnen wordt geregeld.

8. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

9. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon en is er Wifi aanwezig?

Ja, in de bewoonde gebieden zal er meestal bereik zijn. Vraag verdere details over het bereik van jouw mobiele telefoon na bij je telefoonprovider.

Over de aanwezigheid van Wifi in de hotels/op de campsites raadpleeg het tabblad 'Accommodaties' bij iedere reis.

10. Is er een minimumleeftijd voor excursies?

Voor de optionele excursies waarbij we gebruik maken van 4x4 jeeps tijdens de game-drives, worden kinderen onder de 6 jaar niet toegelaten. Dit is de wetgeving voor de nationale parken in Zuid-Afrika.
Voor de game drives met onze eigen bus is dit echter geen probleem en mogen kinderen onder de 6 jaar wel mee op game-drive. 
Onze geadviseerde minimum leeftijd voor kinderen op deze reizen is dan ook vanaf 6 jaar. 

11. Is mineraalwater overal verkrijgbaar?

Ja, mineraalwater is overal verkrijgbaar in flessen in Zuid- en Zuidelijk Afrika.

12. Moet ik een klamboe meenemen?

Nee, in principe is een klamboe niet nodig. Wel raden we aan goede muggenspray/lotion met een hoge DEET factor mee te nemen.

13. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

Nee, de reisbegeleiders in Zuid-Afrika spreken Afrikaans en Engels. Het Afrikaans is voor Nederlandstaligen goed te volgen (maar soms wel even wennen aan het begin van de reis!)

14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

15. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

16. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen naar Zuid-/Zuidelijk Afrika?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je via Zuid Afrika gaat.

       .  In Zuid Afrika kun je op vele plaatsen geld uit de automaat halen. Je betaalt veelal contant maar soms is een betaling met een creditcard ook mogelijk.

 • Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia)
  Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt nl. ook in de overige landen betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen en meenemen.

  Excursies betaal je in US dollars of Zuidafrikaanse Randen. Sommige excursies zijn ook te betalen met creditcard.

  De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US dollars.
 • Ga je de rondreis Botswana maken:

  1) Voor Botswana haal je het beste wat Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat op het vliegveld bij aankomst.  Als je, met de groep,  in Botswana aankomt gaan jullie naar een geldautomaat en kun je Botswaanse Pula's uit de geldautomaat halen voor de rest van de reis.
  2) Voor Zimbabwe/Zambia neem je US dollars mee.


  De excursies:

  1) In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt.
  2) In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars (of met een creditcard).
  3) In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars (of met een creditcard).
   
  Visa

  1) In Botswana n.v.t.
  2) In Zimbabwe/Zambia koop je het visum in ter plaatse en dit betaal je in US dollars.
  3) In Namibië n.v.t.

Zorg ervoor dat je bankpasje geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.

17. Ik eet vegetarisch; is dit een probleem?

Zuid Afrikanen zijn echte vleeseters, desalniettemin kan je tegenwoordig op steeds meer plekken goed vegetarisch eten. Je zult meestal eten in een restaurant, waar je van de kaart kunt kiezen. Ook zal er regelmatig een buffet zijn.

18. Wat is de beste periode om het wild te zien?

Het hele jaar door is de kans groot om wild te zien. In de winterperiode (juni t/m augustus) is het zien van wild over het algemeen makkelijker, omdat de vegetatie in de parken schaarser is. Bovendien verzamelt het wild zich in de droge periode rondom de drinkplaatsen. In ons najaar (de Zuid-Afrikaanse lente) worden de meeste jonge dieren geboren.

19. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?

Neem dunne kleding mee, liefst in natuurkleuren.  Voor 's avonds is een T-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of sweater mee en een wind/regenjack. Het is noodzakelijk om op alle voorkomende weertypes te zijn voorbereid. Een paraplu is handig. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklamp, zakmes (niet in je handbagage), paspoort, voldoende cash geld, kopieën van paspoort, reisverzekering, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, een goede reisgids en een handdoek. Neem zo weinig mogelijk elektrische apparaten mee. Daarnaast is muggenspray/creme met een hoge DEET factor zeker aan te raden. 

Qua schoenen raden we aan een paar dichte, makkelijk zittende schoenen en een paar sandalen mee te nemen. 


Voor de 20-daagse rondreis Botswana hoef je geen slaapzak of lakenzak en kussen mee te nemen. Wel een goede zaklamp (hoofdlamp). Er wordt een aantal nachten gekampeerd en dan zijn tenten en veldbedden aanwezig.

Dit alles verpak je in een weekendtas of rugzak. Harde koffers zijn op dit soort reizen niet toegestaan.  Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel (moneybelt) kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Het maximum dat je mag inchecken is 20 kg, maar het is  niet nodig zoveel mee te nemen. Je kunt regelmatig wat kleding (laten) wassen.

20. Zijn de excursies inbegrepen in deze Zuid-Afrika rondreis?

De optionele excursies zijn niet inbegrepen en kunnen via de reisbegeleider ter plaatse geboekt en betaald worden. Je betaalt deze excursies in de lokale munteenheid. In Zuid-Afrika is dit de Zuid-Afrikaanse Rand.

21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

22. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen