Veelgestelde vragen over Costa Rica

 1. Heb ik een visum nodig voor Costa Rica?
 2. Welke inentingen heb ik nodig voor Costa Rica?
 3. Wat is de ideale reisperiode voor reizen naar Costa Rica ?
 4. Hoe overnachten we in Costa Rica?
 5. Hoe wordt er gereisd in Costa Rica?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Costa Rica?
 9. Kan ik pinnen in Costa Rica?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Costa rica?
 11. Wat is handig om mee te nemen naar Costa Rica?
 12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 13. Wanneer kan ik schildpadden kijken in Costa Rica?
 14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Costa Rica?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Belangrijk: als je reis een overstap in de Verenigde Staten (VS) maakt dien je via internet een ESTA toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief die 10 dagen voor vertrek online komt te staan op jouw Mijn.KoningAap pagina kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen.

 

2. Welke inentingen heb ik nodig voor Costa Rica?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902– 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de ideale reisperiode voor reizen naar Costa Rica ?

De beste reistijd hangt af van wat je zelf wilt. Van november tot en met april is het de droge periode maar ook het hoogseizoen. In het regenseizoen hoeft het geen slecht weer te zijn, vaak is het eerder af en toe een buitje dan continu regen. Het voordeel van deze periode is dat er veel jonge dieren te zien zijn en veel bloeiende planten. Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken.

De Caribische kant is vochtiger en buien komen hier het hele jaar door voor. In de regentijd ( van april tot en met november) heb je voornamelijk te maken met buien die vooral in de namiddag hevig kunnen zijn.

4. Hoe overnachten we in Costa Rica?

Tijdens deze reis wordt overnacht in tweepersoonskamers, meestal met douche en toilet op de kamer, in (waar mogelijk) centraal gelegen middenklasse hotels en lodges.

Een aantal lodges liggen meer afgelegen, midden in de prachtige natuur en zijn soms wat minder comfortabel dan de andere hotels en lodges in deze reis. Hier zal ook vaak in de lodge gegeten worden.

In Corcovado wordt overnacht in comfortabele tenten (met bedden). Het sanitair wordt hier gedeeld. De beschikbaarheid van de eenpersoonskamers is hier beperkt. Heb je een eenpersoonskamer geboekt, dan deel je hier mogelijk een kamer met iemand van hetzelfde geslacht. Een driepersoonskamer is op aanvraag mogelijk. Houdt er wel rekening mee dat het dan gaat om een kamer met twee tweepersoonsbedden, wat betekent dat de bedden gedeeld worden. Je verblijf is op basis van logies.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje: 'Accommodatie en transport' meer informatie over de overnachtingen.

5. Hoe wordt er gereisd in Costa Rica?

Tijdens de reis maak je gebruik van een eigen bus (meestal een zogenaamde coaster) met airconditioning. Naar het NP Corcovado reis je het laatste gedeelte per 4x4 taxi's. Als je naar Tortuguero reist, zal een gedeelte van de route per boot worden afgelegd. Je reist vanuit San José naar Tortuguero in gedeeld vervoer. Dat wil zeggen dat de bus gedeeld wordt met (internationale) reizigers tot aan Tortuguero. Deze reizigers worden 's ochtends in diverse hotels opgehaald. Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. Als overstromingen een busreis onmogelijk maken, zal de reisbegeleiding een alternatief regelen.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Costa Rica vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

7. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In principe is er overal Wifi beschikbaar, soms gratis en soms tegen betaling. Sommige hotels hebben alleen wifi in de lobby, restaurant en zwembad, dus niet in de kamers.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Costa Rica?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Costa Rica verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt www.wereldstopcontacten.nl

9. Kan ik pinnen in Costa Rica?

Het is raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars - mee te nemen.  Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende colones beschikbaar hebben. De dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn. 

Ook kun je op veel plaatsen met US dollars afrekenen en zijn er pinautomaten waar je zowel colones als US dollars kunt pinnen. 

In de meeste grotere plaatsen kun je, met een Maestro pas (met het Cirruslogo) pinnen. Vertrouw hier echter niet 100 procent op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt. Creditcards (Visa, Mastercard) worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek. Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Costa rica?

Het is mogelijk in Costa Rica om een maaltijd te bestellen zonder vlees. Vegetarisch eten is over het algemeen niet zo'n probleem. Er is vaak keuze uit meerdere soorten groentes, waaronder vaak ook smaakvolle groentegerechten met kruiden.

11. Wat is handig om mee te nemen naar Costa Rica?

Deze reis gaat voor een deel door tropisch laagland en voor een deel door bergland waar een gematigd klimaat heerst met soms koude nachten. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en slippers of sandalen is alles wat je voeten vereisen.

Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur en voldoende film, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage stoppen tijdens de vlucht!), aansteker, een kleine voorraad houdbare snacks en snoep, wekker, schrijfwaren, boeken, paspoort dat nog minimaal een half jaar geldig is, voldoende geld, kopieën van paspoort en reisverzekering, je vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, je agenda met belangrijke adressen en een goede reisgids. Verder eventueel: handdoek, laken, een verrekijker en een leeslampje.

Dit alles verpak je het liefst in een weekendtas of rugzak, niet in een harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Zorg dat je bij vertrek uit Nederland een stel schone kleren in de handbagage hebt en 48 uur zonder je grote bagage kunt, voor het geval dat de bagage later aankomt dan jijzelf.

12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus. Zorg ook dat je bagage niet te zwaar is, aangezien deze soms op het dak van de bus moet.

13. Wanneer kan ik schildpadden kijken in Costa Rica?

Je kunt het beste tussen juni en september naar Tortuguero NP gaan. De schildpadden komen dan het strand op om eieren af te zetten. Van september tot december komen de eieren uit en kun je de jongen zien.

14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

17. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?

- Hoe zit het met de betaling van mijn reis?

- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?

- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?

- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen