Veelgestelde vragen over Kenia

Veelgestelde vragen over Kenia

 1. Heb ik een visum nodig voor Kenia?
 2. Wat dient er op het visumformulier ingevuld te worden bij point of entry?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Kenia?
 4. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 5. Hoe zien de tenten er uit in Kenia?
 6. Heb ik een muskietennet nodig?
 7. Hoe zien de matjes er uit tijdens het kamperen (alleen bij de familiereizen)?
 8. Waarom wordt ook tijdens de hotelreizen in de Serengeti en Masai Mara gekampeerd?
 9. Is het gevaarlijk om te kamperen tussen het wild?
 10. Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?
 11. Is er Wifi aanwezig?
 12. Kan ik (mobiel) bellen en internetten?
 13. Hoe ziet de truck er uit?
 14. Is deze Kenia groepsreis ook geschikt voor kinderen?
 15. Is drinkwater overal verkrijgbaar in Kenia?
 16. Is er Bilharzia (schistosomiasis) in Kenia of Tanzania?
 17. Welk schoeisel moet ik meenemen?
 18. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
 19. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?
 20. Welke valuta kan ik het beste meenemen?

1. Heb ik een visum nodig voor Kenia?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Wat dient er op het visumformulier ingevuld te worden bij point of entry?

Wat je moet invullen op het e-visum is het volgende:

Select Point of Entry: by Air - Jomo Kenyatta Airport, Nairobi.
Select point of Entry: by Road - Malaba

3. Heb ik inentingen nodig voor Kenia?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

5. Hoe zien de tenten er uit in Kenia?

In de Masai Mara en in de Serengeti maken we gebruik van grote vooropgezette, permanente safaritenten met echte bedden met eigen sanitair. Hou er rekening mee dat de stroomvoorziening beperkt is (generator) en dat het kan voorkomen dat er soms koud water is om te douchen.

Bij de familiereis geldt het volgende:
Tijdens deze reis overnacht je in ruime tweepersoonstenten die je zelf opzet en afbreekt. Kampeermateriaal (tenten en matrasjes) is standaard aanwezig in de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak en eventueel een lakenzak en kussen. 

Je overnacht meestal op officiële campings die beschikken over goede sanitaire faciliteiten en bijna alle campings beschikken over douches, waarvan sommigen zelfs met warm water! Stel je echter in op mindere sanitaire voorzieningen dan die je aantreft in hotels of dat je thuis bent gewend.

Meer informatie over de accommodaties in Kenia vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

6. Heb ik een muskietennet nodig?

Tijdens de kampeernachten overnacht je in tenten. Een muskietennet is dan niet nodig mits je de tent goed gesloten houdt.

In de hotels zijn muskietennetten aanwezig als het nodig is. Voor het geval er ergens een gat in zit, kun je wellicht plakband of iets dergelijks meenemen om het af te dichten. Uiteraard kan er bij de receptie navraag gedaan worden of er in dat geval misschien nog een ander muskietennet op voorraad is.

7. Hoe zien de matjes er uit tijdens het kamperen (alleen bij de familiereizen)?

De matjes zijn ongeveer 4 cm dik en liggen zacht.

8. Waarom wordt ook tijdens de hotelreizen in de Serengeti en Masai Mara gekampeerd?

Dat is een bewuste keuze van Koning Aap. We kamperen in het hart van de Serengeti, waar over het algemeen veel katachtigen zitten. Wanneer we in de Serengeti een hotel zouden hebben, dan moet er veel tijd besteed worden aan het reizen van het ene naar het andere hotel. Door te kamperen hebben we de maximale tijd om dieren te zoeken. Bovendien is gebleken dat het merendeel van onze reizigers die een hotelreis kiezen, het heel leuk vinden om een paar dagen te kamperen om zo meer safari ervaring aan de reis toe te voegen.

9. Is het gevaarlijk om te kamperen tussen het wild?

Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur; wel is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen.

10. Zijn er oplaadpunten voor apparatuur?

Bij de recepties van de hotels of kampeerplaatsen zijn er contactdozen waar je je apparatuur kunt opladen. Het is wel handig om bv. een stekkerdoos mee te nemen aangezien er soms vele apparaten op 1 stopcontact moeten. Op sommige plaatsen moet er voor het opladen van apparatuur een kleine vergoeding worden betaald.

Meer informatie over stopcontacten, voltage en vermogen kun je vinden op de de website: www.wereldstopcontacten.nl

11. Is er Wifi aanwezig?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De meeste geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en de snelheid van de internetverbinding niet is zoals we gewend zijn. In Masai Mara is geen Wifi beschikbaar. Daarnaast moet er betaald worden voor de Wifi in Mto Wa Mbu.

Kijk voor meer informatie over de aanwezigheid van Wifi onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis. 

12. Kan ik (mobiel) bellen en internetten?

Je mobiele telefoon heeft een redelijk bereik in Kenia. In de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen kan het zijn dat er geen bereik is. Voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider.

In de meeste hotels is er bij de receptie wel Wifi te krijgen al kan de kwaliteit daarvan erg wisselen. Kijk voor meer informatie hierover ook bij het tabblad 'Accommodaties'. 

13. Hoe ziet de truck er uit?

In Kenia en Tanzania reizen we met een overland-truck. De speciaal uitgeruste truck staat gedurende de hele reis tot onze beschikking. De truck is ingericht met touringcarstoelen en/of comfortabele banken. Er zijn bergplaatsen voor de bagage, uitrusting en het voedsel. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is. In de truck zijn krukjes, een tafel en kookgerei aanwezig. Er zal een kok meegaan gedurende de groepsreis die de lunches zal verzorgen onderweg daar er geen restaurants zijn om te eten. Van de deelnemers wordt wel verwacht dat ze (in tourbeurten) de kok ondersteunen met het voorbereiden van de maaltijd (zoals bijv. groenten snijden) en de afwas. Tijdens de reizen met een Engelstalige reisbegeleider, is de reisbegeleider tevens de kok.

Tijdens het rijden kan er veel rijwind zijn als de ramen openstaan en daardoor behoorlijk afkoelen. Denk aan warme kleding (een fleectrui, lange broek en een windjack).

Meer informatie over het vervoer een de reisafstanden in Kenia vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

14. Is deze Kenia groepsreis ook geschikt voor kinderen?

Indien je een reis wilt ondernemen met kinderen is het aan te raden om eerst contact op te nemen met een van onze specialisten. Zij kunnen je het beste adviseren over het reizen met kinderen. We hebben ook familiereizen in deze regio beschikbaar.

15. Is drinkwater overal verkrijgbaar in Kenia?

Overal kan je drinkwater in flessen kopen. Het is dus niet nodig om speciale zuiveringsmiddelen mee te nemen. Koop bij voorkeur grote flessen water, om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.

16. Is er Bilharzia (schistosomiasis) in Kenia of Tanzania?

Bilharzia kan voorkomen in stilstaand zoet water in Afrika. We adviseren om níet in stilstaand water te zwemmen.

Let op: ook in het Victoriameer kán er Bilharzia zitten!

17. Welk schoeisel moet ik meenemen?

Handig is om een paar goedzittende sandalen mee te nemen en een paar dichte schoenen die ook tegen vocht kunnen. Bergschoenen zijn niet nodig; sportschoenen of wandelschoenen met een goed profiel zijn prima.

18. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), een goede zaklamp en een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de kampeernachten bij de familiereis: een (hoofd)lamp, hoofdkussentje en een slaapzak. Voor informatie over een wereldstekker kijk op wereldstopcontacten.nl

19. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?

Aangezien de temperatuur gedurende de dag nogal verschilt, zijn laagjes kleding het handigste. Neem kleding mee voor warme dagen maar ook voor kou; soms overnacht je in een wat hoger gelegen gebied en kan het behoorlijk afkoelen.

20. Welke valuta kan ik het beste meenemen?

Je kunt het beste een combinatie van Euro's en US dollars meenemen naar Kenia (waarvan zo'n 2/3 van het bedrag in US dollars). Pinnen is mogelijk in de grotere steden en bij aankomst in Nairobi (als je door de douane bent). Zorg er voor dat je bankpas geschikt is om geld uit de automaat te kunnen halen buiten Europa.

De entrees van de parken die optioneel zijn worden in US dollars afgerekend. Het kan wel in Euro's maar dan is het duurder.

Voor de hoogte van het zakgeldbedrag is er rekening gehouden met de uitgaven voor de uitgavenpot, de optionele excursies en andere uitgaven zoals bijvoorbeeld drankjes en entreegelden.