Veelgestelde vragen over Albanië

Veelgestelde vragen over Albanië

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Hoe reizen we door Albanië?
 3. Heb ik een wereldstekker nodig?
 4. Wat is het tijdsverschil met Nederland/België?
 5. Hoe zijn de wegen in Albanië?
 6. Is er WIFI beschikbaar in de hotels?
 7. Kan ik het beste met een koffer of reistas reizen?
 8. Kan ik pinnen of moet ik contact geld meenemen?
 9. Wat is de beste reistijd?
 10. Wat zijn de populaire drankjes ?
 11. Wat eten ze zoal in Albanië?

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Hoe reizen we door Albanië?

Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen (mini)bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in Albanië. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. 

4. Wat is het tijdsverschil met Nederland/België?

Er is geen tijdsverschil.

5. Hoe zijn de wegen in Albanië?

In principe zijn de wegen in Albanië prima te begaan. De weg naar Theth is echter wel erg slecht, wat betekent dat ondanks het minimale aantal kilometers de rit toch een aantal uur kan duren. 

6. Is er WIFI beschikbaar in de hotels?

Ja, in de meeste hotels en ook in veel restaurants is er WIFI aanwezig. Bij het tabblad 'accommodaties' van iedere reis kun je per hotel zien of er WIFI aanwezig is (let op: de hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen).

7. Kan ik het beste met een koffer of reistas reizen?

We raden aan om met een reistas of een zachte koffer te reizen. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, omdat deze lastig te vervoeren is.

Daarnaast raden we aan het gewicht tot 15 kg te beperken voor je reiscomfort. 

8. Kan ik pinnen of moet ik contact geld meenemen?

In Albanië is de munteenheid LEK.
Het makkelijkste is om dit ter plaatse te pinnen. Daarnaast kun je euro's omwisselen naar LEK bij banken, hotels en wisselkantoren. Bij hotels krijg je over het algemeen een wat slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.

9. Wat is de beste reistijd?

Albanië kent een Middellands zeeklimaat. De zomers zijn heet en droog, winters mild en nat. Hoe hoger je komt hoe meer variatie er is. Van mei tot oktober kun je in de zee zwemmen met watertemperaturen van ca. 23 C. Aan de kust zijn er 270 tot 300 zonnige dagen. In de buurt van de zee is er altijd een verfrissende bries. In het hooggebergte in het noorden en oosten van het land is er van november tot maart kans op sneeuw.
De beste reistijd voor Albanië is het voorjaar. Dan staan de appel- en kersenbomen in volle bloei en sieren vele bloemen het landschap. Ook de vroege herfst (september en oktober) is een aangename reistijd.  

10. Wat zijn de populaire drankjes ?

Albanezen houden van koffie zoals de Engelsen van thee houden. Ze houden er een hele ceremonie omheen, het is het moment om de dag door te nemen. Van de Turken hebben de Albanezen de Turkse manier van koffie maken overgenomen. De fijn gemalen koffie wordt, samen met suiker en water, enige malen gekookt tot het schuimt. Daarnaast is er overal espresso. Behalve koffie wordt er veel thee gedronken, met name de Albanese bergthee. De originele Albanese bergthee groeit inderdaad in de bergen en wordt met de hand geplukt. De thee heeft een frisse smaak en is erg gezond. Het is biologisch, rustgevend en cafeïnevrij. 

De Albanese wijnen komen vooral uit de omgeving van Korçë, Berat, Permet en Shkodër. Deze wijn is ook te koop in supermarkten. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken deze zelf van druiven of pruimen. Albanezen drinken behalve raki en wijn ook bier.

11. Wat eten ze zoal in Albanië?

Albanezen zelf nemen geen uitgebreid ontbijt. Vaak beperken ze zich tot een kop sterke koffie. Voor hun gasten maken ze doorgaans een uitgebreid ontbijt met eieren, brood, fruit, vleeswaren, kos (een soort yoghurt), feta kaas en koffie. ’s Middags wordt uitgebreid geluncht, meestal een warme maaltijd met vlees of vis. En  ’s avonds laat, om een uur of negen/tien, wederom een warme maaltijd.

Daarnaast zijn er bij eetstalletjes tussendoortjes verkrijgbaar zoals byrek, bladerdeeg met daarin feta kaas, ui, vlees en spinazie. Je hebt ronde byrek en driehoekige byrek. En er is qoftë (een soort frikadel) en pita (een bladerdeeg pasteitje).

In de grotere plaatsen heb je naast Albanese ook Griekse en Italiaanse (pizza)restaurants. Op het platteland moet je niet verbaasd zijn als men je vraagt of je honger hebt. De tafel is er altijd rijkelijk gedekt met vers vlees of vis, aardappelen of rijst, salade, kaas, eieren, groente en brood. Na de maaltijd is er – voor de goede spijsvertering – een glaasje raki, ook bij de moslims. Die raki wordt zelfs ’s ochtends vroeg gedronken.

Ingrediënten van de Albanese keuken
De Albanese keuken maakt gebruik van diverse groenten zoals paprika, tomaten, uien, augurken, aubergines, courgettes en olijven. In de wintermaanden is er kool en wortelen. Wat het vlees betreft: er is schapen- en geitenvlees. Dat wordt geroosterd of gegrild. Ook de ingewanden (hart, lever, nieren, hersens) zijn geliefd. Als je met een busje onderweg bent, kun je bij eethuisjes langs de weg pilaf (rijst met vleessaus) of geroosterde kebab krijgen. De kebab kan van lams-, varkens- of rundvlees zijn.  

Vis is er overal en wordt vers geserveerd. In riviertjes heb je forellen. De specialiteit van Shkodër is karper. Langs de kust heb je allerlei soorten vis zoals baars, brasem en heek.

Een paar typisch Albanese gerechten
Albanees lam wordt bereid met boter, eieren, yoghurt, meel, peterselie en dille. Përshesh was oorspronkelijk een armeluis gerecht, maar tegenwoordig een van de topgerechten van bijvoorbeeld het King’s Park Hotel. Oud brood wordt gemengd met ei, zout en olie. Dan gaat de vleesbouillon erin. Die trekt helemaal in het brood. Wordt geserveerd met witte wijn. Een bijzonder toetje is salskosi, gemaakt van huisgemaakte yoghurt die wordt ingedikt. Andere toetjes zijn halva (een zoet gebakje), xupa (notenpudding) of sheqerpare (in brood gebakken deegballetjes).