Veelgestelde vragen over Albanië

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke vaccinaties heb ik nodig voor deze Albanië groepsreis?
 4. Wat is de beste reistijd?
 5. Hoe overnachten we in Albanië?
 6. Hoe reizen we door Albanië?
 7. Hoe zijn de wegen in Albanië?
 8. Is er Wifi beschikbaar in de hotels?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig?
 10. Wat is het tijdsverschil met Nederland/België?
 11. Kan ik pinnen of moet ik contant geld meenemen?
 12. Wat eten ze zoal in Albanië?
 13. Wat zijn populaire drankjes ?
 14. Kan ik het beste met een koffer of reistas reizen?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 18. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort of identiteitskaart dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Welke vaccinaties heb ik nodig voor deze Albanië groepsreis?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd?

Albanië kent een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn heet en droog, de winters mild en nat. Hoe hoger je komt, hoe meer variatie er is. Van mei tot oktober kun je in de zee zwemmen met watertemperaturen van circa 23 C. Aan de kust zijn er 270 tot 300 zonnige dagen. In de buurt van de zee is er altijd een verfrissende bries. In het hooggebergte in het noorden en oosten van het land is er van november tot maart kans op sneeuw.

De beste reistijd voor Albanië is het voorjaar. Dan staan de appel- en kersenbomen in volle bloei en sieren vele bloemen het landschap. Ook de vroege herfst (september en oktober) is een aangename reistijd.

5. Hoe overnachten we in Albanië?

Bij de selectie van onze hotels en guesthouses hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. Een aantal keer slapen we in hotels (Shkodër, Tirana, Berat, Saranda en Korçë). In de hotels hebben we de beschikking over één- en tweepersoonskamers. Je verblijft hier op basis van logies met ontbijt.

Daarnaast slapen we in Theth in een sfeervol (door een familie gerund) guesthouse, waarbij het diner ook is inbegrepen. De guesthouses in Theth hebben soms gedeeld sanitair. Eénpersoonskamers zijn doorgaans niet mogelijk in Theth. Deelnemers die een éénpersoonskamertoeslag hebben betaald, zullen in Theth de kamer met een andere reiziger (van hetzelfde geslacht) delen.

Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen).

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'Accommodatie en transport' meer informatie over de overnachtingen.

6. Hoe reizen we door Albanië?

Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen (mini)bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in Albanië. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. 

7. Hoe zijn de wegen in Albanië?

In principe zijn de wegen in Albanië prima te begaan. De weg naar Theth is echter wel erg slecht, wat betekent dat ondanks het minimale aantal kilometers de rit toch een aantal uur kan duren. 

8. Is er Wifi beschikbaar in de hotels?

Ja, in de meeste hotels en ook in veel restaurants is er Wifi aanwezig.

Bij het tabblad  'Accommodaties' van iedere reis kun je per hotel zien of er Wifi aanwezig is (let op: de hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen).

10. Wat is het tijdsverschil met Nederland/België?

Er is geen tijdsverschil.

11. Kan ik pinnen of moet ik contant geld meenemen?

De munteenheid van Albanië is de Albanese Lek (ALL).

Het makkelijkste is om ter plaatse geld op te nemen. Daarnaast kun je euro's omwisselen naar Lek bij banken, hotels en wisselkantoren. Bij hotels krijg je over het algemeen een iets slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.

12. Wat eten ze zoal in Albanië?

Albanezen zelf nemen geen uitgebreid ontbijt. Vaak beperken ze zich tot een kop sterke koffie. Voor hun gasten maken ze doorgaans een uitgebreid ontbijt met eieren, brood, fruit, vleeswaren, kos (een soort yoghurt), fetakaas en koffie. ’s Middags wordt uitgebreid geluncht, meestal een warme maaltijd met vlees of vis. En ’s avonds laat, om een uur of negen/tien, wederom een warme maaltijd.

Daarnaast zijn er bij eetstalletjes tussendoortjes verkrijgbaar, zoals byrek: bladerdeeg met daarin fetakaas, ui, vlees en/of spinazie. Je hebt ronde byrek en driehoekige byrek. En er is qoftë (een soort frikadel) en pita (een bladerdeegpasteitje).

In de grotere plaatsen heb je naast Albanese ook Griekse en Italiaanse (pizza)restaurants. Op het platteland moet je niet verbaasd zijn als men je vraagt of je honger hebt. De tafel is er altijd rijkelijk gedekt met vers vlees of vis, aardappelen of rijst, salade, kaas, eieren, groente en brood. Na de maaltijd is er - voor de goede spijsvertering - een glaasje raki, ook bij de moslims. Die raki wordt zelfs ’s ochtends vroeg gedronken.

Ingrediënten van de Albanese keuken
De Albanese keuken maakt gebruik van diverse groenten, zoals paprika, tomaten, uien, augurken, aubergines, courgettes en olijven. In de wintermaanden heb je kool en wortelen. Wat het vlees betreft, is er schapen- en geitenvlees. Dat wordt geroosterd of gegrild. Ook de ingewanden (hart, lever, nieren, hersens) zijn geliefd. Als je met een busje onderweg bent, kun je bij eethuisjes langs de weg pilaf (rijst met vleessaus) of geroosterde kebab krijgen. De kebab kan van lams-, varkens- of rundvlees zijn.

Vis is er overal en wordt vers geserveerd. In riviertjes heb je forellen. De specialiteit van Shkodër is karper. Langs de kust heb je allerlei soorten vis, zoals baars, brasem en heek.

Een paar typisch Albanese gerechten
Albanees lam wordt bereid met boter, eieren, yoghurt, meel, peterselie en dille. Përshesh was oorspronkelijk een armeluisgerecht, maar tegenwoordig één van de topgerechten van bijvoorbeeld het King’s Park Hotel. Oud brood wordt gemengd met ei, zout en olie. Dan gaat de vleesbouillon erin. Die trekt helemaal in het brood. Dit wordt geserveerd met witte wijn. Een bijzonder toetje is salskosi, gemaakt van huisgemaakte yoghurt die wordt ingedikt. Andere toetjes zijn halva (een zoet gebakje), xupa (notenpudding) of sheqerpare (in brood gebakken deegballetjes).

13. Wat zijn populaire drankjes ?

Albanezen houden van koffie, zoals Britten van thee houden. Ze houden er een hele ceremonie omheen, en het is hét moment om de dag door te nemen. Van de Turken hebben de Albanezen de Turkse manier van koffiezetten overgenomen. De fijngemalen koffie wordt, samen met suiker en water, enige malen gekookt totdat het schuimt. Daarnaast is er overal espresso verkrijgbaar. Behalve koffie wordt er veel thee gedronken, met name de Albanese bergthee. De originele Albanese bergthee groeit inderdaad in de bergen en wordt met de hand geplukt. De thee heeft een frisse smaak en is erg gezond. Het is biologisch, rustgevend en cafeïnevrij.

De Albanese wijnen komen vooral uit de omgeving van Korçë, Berat, Permet en Shkodër. Deze wijn is ook te koop in supermarkten. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken deze zelf van druiven of pruimen. Albanezen drinken behalve raki en wijn, ook bier.

14. Kan ik het beste met een koffer of reistas reizen?

We raden aan om met een reistas of een zachte koffer te reizen. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, omdat deze lastig te vervoeren is.

Daarnaast raden we voor je reiscomfort aan het gewicht tot maximaal 15 kilo te beperken.

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen