Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Ethiopië

Heb ik inentingen nodig voor Ethiopië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe is het vervoer geregeld in Ethiopië?

Het noordelijk traject wordt afgelegd met een bus, dit zijn kleinere bussen (dus geen touringcars) met 20 passagiersstoelen en een paar uitklapbare in het middenpad. Deze hoeven dus niet gebruikt te worden want het maximum van de reizen is 16 passagiers. De bagage gaat bovenop de bus. In het zuiden gebruiken we landcruisers. De landcruisers bieden plaats aan maximaal 4 personen en de chauffeur. Er zal gerouleerd worden. Meer informatie over het vervoer staat op de website bij het tabblad 'meer reisinfo' en dan onder het kopje 'accommodatie en vervoer'.

Hoe zijn de hotels in Ethiopië?

De hotels in Ethiopië zijn erg wisselend van kwaliteit. We streven er naar om goede middenklasse hotels aan te bieden en in de loop van de jaren is er op dit gebied heel veel goeds gebeurd, echter, in een land als Ethiopië is de kwaliteit van een middenklasse hotel niet te vergelijken met de onze. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat er geen water is, of dat de elektriciteit uitvalt; ook het onderhoud van de kamers laat soms te wensen over. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van centraal gelegen accommodaties met eigen badkamer. In het zuiden kamperen we 2 nachten in Turmi. Indien je liever niet wil kamperen, bestaat de mogelijkheid om tegen betaling te upgraden naar overnachtingen in een huisje met eigen douche en toilet. Dit kun je bij boeking aangeven. 

Hoe zwaar is de Ethiopië reis?

De reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid, een flinke dosis flexibiliteit en incasseringsvermogen. De wegen zijn de laatste jaren wel verbeterd, het noordelijk traject gaat door een bergachtig gebied. De kwalitiet van de hotels wisselt nogal. De reis is intensief, neit zozeer door de kwaliteit van de wegen, maar vooral door de indrukken die je op doet en de toch wel intensieve en soms lange reisdagen.

Hoeveel geld moet ik meenemen ?

Het zakgeldbedrag staat vermeld onderaan de in- en exclusief lijst rechts op de bladzijde van de reisbeschrijving. Onze reizigers hebben aangegeven dat dit het bedrag is wat nodig is voor jouw reis aan algemene uitgaven (eten drinken, excursiegelden en entreegelden). Doe daar een bedrag bij voor privé uitgaven en reservegeld.

We raden aan om al het geld contant in euro's mee te nemen; dit bedrag kun je op het vliegveld omwisselen naar lokaal geld.

Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen?

We raden aan om vooral niet te veel mee te nemen. Bij de meeste airlines mag er 1 tas worden ingecheckt van maximal 20 kilo. Daarnaast mag je 1 stuk handbagage meenemen van niet meer dan 7 kilo. Waardevolle spullen en medicijnen altijd in de handbagage meenemen.

Kan ik gemakkelijk fotograferen in Ethiopië?

Het fotograferen van de diverse bevolkingsgroepen zal voor veel deelnemers een hoogtepunt van de reis vormen.

Over het algemeen is het in het noorden goed te doen, als je het eerst even vraagt. In het zuiden en in het oosten is het wat lastiger, deze stammen zijn erg trots, ze gaan wel op de foto maar ze vragen voor ieder portret 3 tot 5 birr. 

 Voor het filmen van kerken, kloosters en andere monumenten moet je een extra permit kopen en dat is dan al snel €10. Mocht je een fervent filmer zijn houd hiermee dan rekening i.v.m. de hoogte van het zakgeld.

Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken en zijn er internetverbindingen of Wifi ?

Voor die informatie verwijzen we je naar de website van je eigen provider. In het noorden zijn er een aantal plaatsen waar je gebruik kunt maken van internet of zelfs wifi (in de lobbies van het hotel). In het zuiden is er weinig tot geen internetverbinding beschikbaar.

De geplande hotels in Bahar Dar, Nazaret en Arba Minch beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. De verbinding kan ook 'spontaan' wegvallen. Op de andere locaties is geen wifi beschikbaar. Ethiopië is nog duidelijk een land in ontwikkeling.

Kan ik pinnen in Ethiopië ?

Tegenwoordig zijn er in een aantal grotere plaatsen in Ethiopië pinautomaten. Dit geeft geen enkele garantie dat deze ook daadwerkelijk in gebruik zijn of voldoende geld bevatten. Wij advisreren om het zakgeld in contante euro's mee te nemen en het ter plaatse te wisselen.

Aandachtspunten:
1. Wissel aan het begin van de reis zoveel mogelijk, omdat het tijdens de reis tijdrovend is en vaak niet mogelijk.
2. Bewaar het wisselbonnetje. Hiermee kun je aan het einde van de reis je overgebleven Birrs terugwisselen in euro's.
3.Wisselen is alleen mogelijk voor briefgeld.
4. Wissel eventueel overgebleven geld om voordat je op de luchthaven aankomt. Op de luchthaven is het terugwisselen meestal niet mogelijk.

Probeer bij iedere betaling zoveel mogelijk klein geld te 'sparen', je zal daar plezier van hebben, m.n. in het zuiden van Ethiopië. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden gedurende de reis om je geld te wisselen.

Moet ik een klamboe meenemen op mijn Ethiopië rondreis?

Een klamboe is in principe niet nodig. Het noorden ligt namelijk over het algemeen boven de 1800 meter waardoor er nauwelijk muggen zijn. Het zuiden ligt een stuk lager waardoor er wel muggen aanwezig kunnen zijn. In de hotels zijn er in principe klamboes aanwezig. Wanneer je kampeert heb je geen klamboe nodig. wil je echter helemaal geen risico lopen, dan kun je een eigen klamboe meenemen of ter plaatse een klamboe kopen op een lokale markt.

Moet ik een slaapzak meenemen naar Ethiopië?

Alleen in het zuiden wordt er gekampeerd in Turmi. In het noorden kamperen we niet en hoef je geen slaapzak mee te nemen.

De voorzieningen tijdens het kamperen zijn zeer eenvoudig. We maken gebruik van tweepersoonstenten die door onze lokale agent geregeld worden. Ook zorgen we voor de verdere kampeeruitrusting, zoals een simpel foam-matrasje van ongeveer 3cm dik. Sommige reizigers nemen toch nog een zelfopblaasbaar matje mee om iets comfortabeler te kunnen liggen. Je moet in elk geval zelf een slaapzak meenemen, een lakenzak is niet altijd voldoende.

Voor de twee-weekse Noord-Ethiopië reis is dus geen slaapzak nodig.

Wat is de beste reistijd naar Ethiopië?

Het noorden van Ethiopie kent een ander klimaat dan het zuiden, waardoor het wat lastig is om van een 'beste reistijd' te spreken. Het noorden kent een regenseizoen in onze zomermaanden. Hoewel er flinke buien kunnen vallen is reizen in het noorden goed te doen. In de Omo-vallei (Zuid-Ethiopië) is het in de zomermaanden juist weer droog. Zuid-Ethiopië kent een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart tot begin april. Omdat de wegen in het zuiden bij regen te lijden kunnen hebben kan de reistijd toenemen en kan het mogelijk zijn dat de route aangepast moet worden.

Welk schoeisel moet ik meenemen ?

Handig is om een paar goedzittende sandalen en een paar dichte schoenen mee te nemen. Bergschoenen zijn niet nodig; sportschoenen of lichte wandelschoenen met een goed profiel zijn prima. Dichte schoenen met profiel zijn vooral nodig voor de wandelingen in het Simiën gebergte

Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen ?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), eventueel een stekkerdoosje (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de 2 kampeer overnachtingen een (hoofd)lamp en een slaapzak. Voor informatie over een wereldstekker kijk op http://www.wereldstopcontacten.nl/ .

Welke kleding is er nodig ?

Aangezien de temperatuur per dag nogal kan verschillen, zijn laagjes kleding het handigste.

Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Ethiopië?

Euro's zijn prima, maar mocht je nog dollars hebbne, dan kan je die ook wisselen. Zorg wel voor onbeschadigde briefjes, want over kleine scheurtjes kan moeilijk worden gedaan. Oude dollarbiljetten (van vóór het jaar 2010) worden vaak niet gewisseld, omdat banken niet over de apparatuur beschikken die deze biljetten kunnen controleren op echtheid.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.