Veelgestelde vragen over Bhutan

 1. Heb ik een visum nodig voor Bhutan?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Heb ik inentingen nodig voor deze reis?
 4. Wat is de beste reistijd naar Bhutan?
 5. Hoe overnachten we tijdens de Bhutan rondreis?
 6. Hoe wordt er gereisd in Bhutan?
 7. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 8. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 10. Welke valuta kan ik het beste meenemen voor Bhutan?
 11. Kan er vegetarisch gegeten worden in Bhutan?
 12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 14. Wat is het tijdsverschil met Bhutan?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. Kan ik last van de hoogte krijgen in Bhutan?
 19. Mag er gerookt worden in Bhutan?
 20. Moet ik een slaapzak meenemen naar Bhutan?
 21. Waarom is een reis naar Bhutan zo duur?
 22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 23. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Bhutan?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Reisdata & Prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen. 

Let op: kijk voor aanvullende informatie over het visum van Bhutan onder het tabblad 'Belangrijke informatie van Koning Aap' op het Visumloket.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Bhutan via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

 

Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Heb ik inentingen nodig voor deze reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen..

4. Wat is de beste reistijd naar Bhutan?

De beste reistijd voor Bhutan is het voor- en najaar. In het voorjaar bloeien de rhododendrons tegen de berghellingen. In het najaar is de lucht strak blauw en heb je de meeste kans op mooie vergezichten en besneeuwde bergpieken. In onze zomer valt in Bhutan de meeste regen.

5. Hoe overnachten we tijdens de Bhutan rondreis?

In Bhutan wordt er standaard in 3-sterrenhotels geslapen, het comfort is over het algemeen goed, op enkele accommodaties na. Met name in het oosten moet je er rekening mee houden dat de accommodatie zeer eenvoudig is, zo wordt er bijvoorbeeld op enkele plaatsen een houtkachel gebruikt in plaats van een verwarming. Gedurende het verblijf in Bhutan zijn alle maaltijden inclusief.

Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad ‘Meer Reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen).

6. Hoe wordt er gereisd in Bhutan?

In Bhutan zullen we de gehele reis gebruik maken van een privébus. Tijdens deze reis zijn tevens twee vluchten inbegrepen; de vlucht Delhi-Guwahati en de vlucht Bagdogra-Delhi.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Bhutan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

7. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

8. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

Internetten en/of internationaal bellen is mogelijk in geheel Bhutan. Daarbij willen we wel opmerken dat internet weliswaar overal verkrijgbaar is, maar dat de snelheid en stabiliteit van met name het elektriciteitsnetwerk nog al eens te wensen overlaat. Tevens adviseren we je om het bereik van je mobiele telefoon nog even na te gaan bij je provider.

Wifi in Bhutan is beperkt, meer informatie over de beschikbaarheid van wifi in de hotels in Bhutan vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

9. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Bhutan verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt; http://www.wereldstopcontacten.nl/.

10. Welke valuta kan ik het beste meenemen voor Bhutan?

De meest gebruikte buitenlandse valuta is de US dollar, dit wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om euro's in te wisselen. Let wel op dat er geen pinautomaten zijn in Bhutan. Indiase rupees worden ook geaccepteerd, de reis begint in India dus je bent in de gelegenheid om rupees te pinnen.

11. Kan er vegetarisch gegeten worden in Bhutan?

Alle maaltijden tijdens deze reis zijn inclusief, in de meeste gevallen is het ontbijt en diner in buffetvorm. Voor vegetariërs is er voldoende keus, een voorbeeld hiervan is het bekende lokale gerecht Kewa Datshi; aardappelen in een pittige kaussaus. Ook wordt er voldoende groenten en fruit geserveerd.

12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte in de bus. Zorg er tevens voor dat het gewicht van de bagage niet zwaarder is dan 15 kilo, dit met het oog op de twee binnenlandse vluchten.

13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de Bhutanreis hebben we een minimum van 8 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 18. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

14. Wat is het tijdsverschil met Bhutan?

In onze zomertijd is het in Bhutan 4 uur later dan in Nederland en België, in onze wintertijd is dat verschil 5 uur.

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

17. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

18. Kan ik last van de hoogte krijgen in Bhutan?

Het grootste deel van de reis slaap je op een hoogte tussen de 1600 en 2500 meter, onderweg passeren we wel een aantal passen waarbij we boven de 3000 meter gaan. Je kunt dan overdag last van de hoogte krijgen, besef wel dat je elke avond weer op een lagere hoogte overnacht. De meeste mensen krijgen pas last van de hoogte als ze boven de 3000 meter verblijven én ook slapen. Gantey ligt wel op een hoogte van circa 3000 meter.

19. Mag er gerookt worden in Bhutan?

Sinds 2010 is Bhutan het enige land ter wereld waar het verkopen van tabakswaren strafbaar is, het is wel toegestaan om tabakswaren in bezit te hebben. Bij aankomst in het land dien je tabakswaren aan te geven. Voor tabak dat in India gekocht is, betaal je 100% invoerbelasting. Voor tabak dat buiten India gekocht is, betaal je 200% invoerbelasting. Je krijgt vervolgens een formulier waarin staat dat de tabak legaal is ingevoerd. Dit formulier dien je altijd bij je te dragen, de politie mag hiernaar vragen als je in het openbaar rookt.

Er is zwarte handel in sigaretten en als je rookt krijg je regelmatig de vraag of men een sigaret mag. Roken in het openbaar mag, maar zomaar ergens staan roken wordt niet gewaardeerd. Je kan dan afkeurende blikken krijgen. Bij veel restaurants heb je wel ruimtes waar je mag roken.

20. Moet ik een slaapzak meenemen naar Bhutan?

Tijdens deze reis is het niet nodig een slaapzak mee te nemen.

21. Waarom is een reis naar Bhutan zo duur?

Bhutan is prijzig; het toerisme is zo geregeld dat je per dag een vast bedrag (250 USD) betaalt, waarin alles is inbegrepen (je overnachtingen, maaltijden, excursies, gids en vervoer). De reissom is afhankelijk van het aantal nachten dat je in Bhutan verblijft, op onze 22-daagse reis is dit 16 nachten! Houd hier rekening mee als je onze reizen gaat vergelijken met andere Bhutan-aanbieders.

22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

23. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen