Veelgestelde vragen over Bolivia

 1. Heb ik een visum nodig voor Bolivia?
 2. Welke inentingen heb ik nodig voor Bolivia?
 3. Wat is de ideale reisperiode voor reizen naar Bolivia?
 4. Hoe overnachten we in Bolivia?
 5. Hoe wordt er gereisd in Bolivia?
 6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 7. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Bolivia?
 9. Kan ik mijn Bolivia groepsreis met een aantal dagen verlengen?
 10. Kan ik pinnen in Bolivia?
 11. Wat is handig mee te nemen naar Bolivia?
 12. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Bolivia?
 13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 15. Kan ik mijn reis verlengen?
 16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 17. Reizen: de feiten op een rij.

1. Heb ik een visum nodig voor Bolivia?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

2. Welke inentingen heb ik nodig voor Bolivia?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de ideale reisperiode voor reizen naar Bolivia?

De beste reistijd is van mei tot en met oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar regenbuien zijn spaarzaam waardoor de wegen goed begaanbaar zijn.

4. Hoe overnachten we in Bolivia?

Tijdens deze reis wordt gebruik gemaakt van tweepersoonskamers, meestal met douche en toilet op de kamer, in schone, centraal gelegen, middenklasse hotels. Afhankelijk van de reis die je kiest overnacht je bij de zoutmerentocht 2 nachten in zgn. refugios (schuilhutten), primitieve accommodaties waar je overnacht op een slaapzaal. In La Higuera is de accommodatie eenvoudig, het kan voorkomen dat je met meer personen een kamer deelt. Sanitair wordt eveneens gedeeld, en bevindt zich buiten de kamers. In Villa Serrano overnacht je in een eenvoudige accommodaties over het algemeen op basis van 2-persoonskamers met eigen douche en toilet.

Je verblijf in La Higuera, Villa Serrano en Salar de Uyuni is op basis van volpension. Je verblijf in Sucre is op basis van logies. Je verblijf in de overige accommodaties is op basis van logies met ontbijt.

We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een eenpersoonskamer aan te vragen. Dit is niet mogelijk tijdens de zoutmerentocht en in La Higuera. Je betaalt hiervoor een eenpersoonskamer toeslag.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen per reis. 

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.


5. Hoe wordt er gereisd in Bolivia?

Tijdens de reis wordt grotendeels gebruik gemaakt van speciaal voor de groep ingehuurde bussen. Tijdens de 3-daagse zoutmerentocht en de 4-daagse tocht van Samaipata naar Sucre reis je met gehuurde jeeps. In de beschrijving van het dag-tot-dag-programma staat per traject duidelijk vermeld hoe gereisd wordt.

Bolivia is een groot land, daarom ontkom je niet aan een paar lange reisdagen. Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. Als overstromingen een busreis onmogelijk maken zal de reisbegeleiding een alternatief regelen. Bij een groep van 8 personen en meer zal de gehele reis met privévervoer uitgevoerd worden. Mocht de reis onverhoopt doorgaan met 6 of 7 deelnemers dan zal op de trajecten Sucre - Potosí - Uyuni - La Paz met openbaar vervoer worden gereden. Uiteraard zorgt de reisbegeleider voor de kaartjes voor de openbaar vervoer bussen.

Opmerking: het openbaar vervoer in Bolivia is in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika een stuk minder van kwaliteit. Houd er rekening met dat de infrastructuur af en toe te wensen overlaat en dat je tijdens de reis te maken kan krijgen met defecte motoren, lekke banden of andere ongemakken. Een flexibele instelling van de reiziger is dus zeker gewenst wanneer je door Bolivia reist.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Bolivia per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. De geplande accommodaties in La Higuera, Villa Serrano, San Juan en Laguna Colorada beschikken niet over Wifi.

In de grotere steden is er vaak wel Wifi aanwezig, maar in afgelegen gebieden, zoals op Salar de Uyuni kan je geen Wifi verwachten.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

7. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand
 

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Bolivia?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Bolivia verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl

9. Kan ik mijn Bolivia groepsreis met een aantal dagen verlengen?

In principe is dit mogelijk, maar dit is altijd op aanvraag bij onze lokale agent in Bolivia en afhankelijk van de (vlucht)beschikbaarheid.
 
Het is mogelijk om jouw reis voorafgaand of aan het einde van de reis te verlengen, de door jou gewenste data en/of aantal dagen kun je aangeven op het boekingsformulier. Na ontvangst van je boeken (welke nog onder voorbehoud is) word je teruggebeld en worden de eventuele meerkosten met je besproken. Mocht je hier niet mee akkoord gaan kun je alsnog besluiten te kiezen voor de reguliere groepsreis of kun je besluiten van de boeking af te zien. Voor het wijzigen van de vlucht wordt een standaardbedrag van € 50,- per boeking in rekening gebracht.

10. Kan ik pinnen in Bolivia?

Het is mogelijk om te pinnen in de steden, toeristische plaatsen en op de vliegvelden. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan USD 200 - 300 per dag. Vertrouw hier echter niet 100% op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt.

Het is raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars - mee te nemen.  Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende pesos beschikbaar hebben. Belangrijk: de dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn. Excursies die je ter plaatse boekt kun je het beste betalen in US dollars.

Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas, bij voorkeur creditcard, mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek. Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

11. Wat is handig mee te nemen naar Bolivia?

We adviseren je om tijdens je door Bolivia (eventueel in combinatie met Peru & Chili) je bagage mee te nemen in een rugzak of reistas/koffer met zachte buitenkant. Houd rekening met het feit dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 15 kilo bagage mee te nemen (het toegestane maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo per persoon).

Wat betreft je kleding raden we je aan om luchtige en lichte kleding bijvoorbeeld t-shirts met korte én lange mouwen, warme kleding (fleece, eventueel thermisch ondergoed of legging, muts, handschoenen, dikke sokken en een winddichtjack) en minimaal twee á drie lange broeken, eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!) mee te nemen naar Bolivia.

T-shirts, sjaals, mutsen, handschoenen en zelfs dikke sokken zijn gedurende deze reis ook bijna overal goedkoop te koop en kunnen leuke souvenirs vormen. Neem géén dikke (wollen) truien mee, deze zijn ter plaatse ook te koop, maar eigenlijk is het vaak beter om jezelf in meerdere laagjes te kleden, om voorbereid te zijn op sterke temperatuurswisselingen. In de bus in de zon en achter de ramen kan het bijvoorbeeld erg warm worden, terwijl het buiten misschien minder dan 10 graden is.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan wandel-/bergschoenen met enkelbescherming (zware bergschoenen niet noodzakelijk), sandalen en/of sneakers, badslippers, zaklamp, verrekijker, wasmiddel, handdoek, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, foto- en videocamera, toiletartikelen, zwemkleding, zonnewerende crème (voor gezicht hoge factor), zonnebril met hoge UV-bescherming, schrijfgerei, schaartje. Een slaapmatje of muskietennet is niet nodig.

12. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Bolivia?

Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000 meter. Een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500m. Hoe je lichaam hierop reageert, kun je niet van te voren voorspellen. De meeste mensen zullen weinig merken, maar je kunt last krijgen van kortademigheid, lichte hoofdpijn of misselijkheid. Geef het in ieder geval bij de reisbegeleider aan als je hier last van krijgt.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op de steeds lagere zuurstofdruk in de lucht. Meestal zijn de eventuele klachten na een dag weer over. Belangrijk is je eigen tempo te volgen en rustig aan te doen. Je kunt tijdelijk last krijgen van (lichte) hoofdpijn en kortademigheid. Ook kun je je misselijk voelen, vooral bij wandelingen/ of een verblijf boven de 3000 meter. 
Er zijn enkele medicijnen die de effecten van hoogteziekte tijdelijk dragelijk kunnen maken. Vraag bij je huisarts of GGD hierover om advies.

13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele richtlijnen.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

15. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

17. Reizen: de feiten op een rij.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen