Veelgestelde vragen over Bolivia

Veelgestelde vragen over Bolivia

 1. Heb je een visum nodig voor Bolivia?
 2. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Bolivia?
 3. Hoe lang is de reis naar Uyuni in Bolivia?
 4. In wat voor hotels wordt er overnacht in Bolivia?
 5. Is er in Bolivia Wifi aanwezig?
 6. Is het handig om anti-muggenspul mee te nemen naar Bolivia?
 7. Kan ik mijn Bolivia groepsreis met een aantal dagen verlengen?
 8. Kan ik pinnen tijdens mijn reis door Bolivia?
 9. Moet ik dikke kleding meenemen op mijn Bolivia rondreis?
 10. Wat is de beste periode om te reizen door Bolivia?
 11. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Bolivia?
 12. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

1. Heb je een visum nodig voor Bolivia?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Bolivia?

Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000m. Een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500m. Hoe je lichaam hierop reageert, kun je niet van te voren voorspellen. De meeste mensen zullen weinig merken, maar je kunt last krijgen van kortademigheid, lichte hoofdpijn of misselijkheid. Geef het in ieder geval bij de reisbegeleider aan als je hier last van krijgt.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op de steeds lagere zuurstofdruk in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen.
 
Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. De Franse alpinistenvereniging werkt met een puntensysteem om de ernst van de situatie te kunnen inschatten. Symptomen met 1 punt zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid. Twee punten: overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert. Drie punten: enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen. Scoort iemand niet meer dan 3 punten, dan kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Tussen 4 en 6 punten moet je uitkijken en wachten tot de symptomen verdwenen zijn, of als het kan een paar honderd meter dalen. Meer dan 6 punten betekent: onmiddellijk afdalen, de zieke mag niet op deze hoogte blijven en zeker niet op deze hoogte slapen. Er zijn enkele medicijnen die de effecten van hoogteziekte tijdelijk dragelijk kunnen maken.

3. Hoe lang is de reis naar Uyuni in Bolivia?

Vanuit La Paz is het ongeveer een hele dag rijden naar Uyuni.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Bolivia vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

4. In wat voor hotels wordt er overnacht in Bolivia?

Tijdens de rondreis overnacht je in middenklasse hotels in tweepersoonskamers met bijna overal een eigen badkamer.
Reizigers die alleen boeken, delen een tweepersoonskamer. Mocht je een kamer voor je alleen willen, dan kan dat in principe. Je bent dan wel een eenpersoonskamertoeslag verschuldigd.

Tijdens de zoutmerentocht (Peru, Bolivia en Chili reis) overnacht je in zgn. refugios (schuilhutten), primitieve accommodatie waar je overnacht op een slaapzaal waar meerdere stapelbedden staan. Hier is geen 1-persoonskamer mogelijk. Op deze locatie zijn beperkte voorzieningen qua energie aanwezig. De beschikbaarheid van warm water is beperkt en daarvoor moet ook de nodige energie worden geleverd op deze afgelegen plek. Om die reden wordt warm water tegen betaling geleverd.

H
oud er tevens rekening mee dat tijdens de Boliviaanse winter (onze zomer) het erg koud kan worden 's nachts, denk hierbij aan vriestemperaturen. In sommige hotels zijn geen verwarmingen (in de kamers) aanwezig, wel liggen er overal extra dekens zodat je het in bed niet koud zult hebben. Ons advies is om in iedere geval ook warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo mee te nemen.

Meer informatie over de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'accommodaties' bij iedere reis.

5. Is er in Bolivia Wifi aanwezig?

In de grotere steden is er vaak wel Wifi aanwezig, maar in afgelegen gebieden, zoals op Salar de Uyuni kan je geen Wifi verwachten.

Bij het tabblad ‘accommodaties’ kun je per hotel zien of er Wifi beschikbaar is.

6. Is het handig om anti-muggenspul mee te nemen naar Bolivia?

Voor de Bolivia rondreis (reiscode: LBO/BPO) is het raadzaam om dit mee te nemen, met name voor het eerste deel van de reis.

7. Kan ik mijn Bolivia groepsreis met een aantal dagen verlengen?

In principe is dit mogelijk, maar dit is altijd op aanvraag bij onze lokale agent in Bolivia en afhankelijk van de (vlucht)beschikbaarheid.
 
Het is mogelijk om jouw reis voorafgaand of aan het einde van de reis te verlengen, de door jou gewenste data en/of aantal dagen kun je aangeven op het boekingsformulier. Na ontvangst van je boeken (welke nog onder voorbehoud is) word je teruggebeld en worden de eventuele meerkosten met je besproken. Mocht je hier niet mee akkoord gaan kun je alsnog besluiten te kiezen voor de reguliere groepsreis of kun je besluiten van de boeking af te zien. Voor het wijzigen van de vlucht wordt een standaardbedrag van € 50,- per boeking in rekening gebracht.

8. Kan ik pinnen tijdens mijn reis door Bolivia?

Het is mogelijk om te pinnen in de steden, toeristische plaatsen en op de vliegvelden. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan USD 200 - 300 per dag. Vertrouw hier echter niet 100% op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt. Het is daarom raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars - mee te nemen.  Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende pesos beschikbaar hebben. Belangrijk: de dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn. Excursies die je ter plaatse boekt kun je het beste betalen in US dollars.

 Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas, bij voorkeur creditcard,  mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek.  Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

9. Moet ik dikke kleding meenemen op mijn Bolivia rondreis?

Overdag is de temperatuur aangenaam en kan het in de zon heerlijk warm worden. 's Avonds kan het echter sterk afkoelen. Vooral in onze zomer kan het op sommige plaatsen behoorlijk koud worden. 's Avonds een lekkere dikke fleece of jas is geen overbodige luxe.

10. Wat is de beste periode om te reizen door Bolivia?

De beste reistijd voor Bolivia is van april tot en met november. Vanaf november begint het regenseizoen en kunnen bepaalde plaatsen slecht bereikbaar worden.

11. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Bolivia?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

12. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.