Veelgestelde vragen over Roemenië

 1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Roemenië?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen heb ik nodig?
 4. Wat is de beste reistijd?
 5. Waar overnachten we in Roemenië?
 6. Hoe wordt er gereisd?
 7. Is er Wifi in Roemenië?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Wat is de munteenheid van Roemenië en kan ik daar pinnen?
 10. Hoe is de keuken in Roemenië?
 11. Wat zijn populaire dranken in Roemenië?
 12. Wat is handig om mee te nemen naar Roemenië?
 13. Moet ik een koffer of een reistas meenemen op reis?
 14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. De feiten op een rij

1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Roemenië?

Internationaal paspoort of ID-kaart (identiteitskaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is of een identiteitskaart die na terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationale paspoort of ID-kaart en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om na te gaan wat de vereisten voor reisdocumenten zijn en om hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor Roemenië zijn de maanden juni tot en met september. Vooral zonliefhebbers komen in de zomermaanden aan de kust van de Zwarte Zee aan hun trekken, maar ook actieve vakantiegangers kunnen mooie trektochten door het binnenland en bijvoorbeeld de Karpaten maken. Langs de Donau en landinwaarts kan het in de zomermaanden juli en augustus erg heet worden, waardoor de maanden juni en september beter geschikt zijn voor deze regio.

In Roemenië regent het gemiddeld een stuk minder dan in Nederland en België. In Boekarest valt gemiddeld ongeveer 580 mm neerslag per jaar, en aan de kust is dit zelfs nog een stuk minder. In de Karpaten regent het juist wat meer dan in Nederland en België, met een gemiddelde hoeveelheid neerslag tot ongeveer 1400 mm per jaar. In de lente en zomer valt de meeste regen, waarin juni de natste maand is.

5. Waar overnachten we in Roemenië?

Bij de selectie van onze hotels, guesthouses en homestays hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. Een aantal keer slapen we in hotels, afgewisseld met overnachtingen in sfeervolle (door een familie gerund) guesthouses en homestays. Let wel, vanwege het unieke karakter van deze reis is een éénpersoonskamer maar beperkt mogelijk en altijd op aanvraag.

Onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'Accommodatie en transport' vind je meer informatie over de overnachtingen.

Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je foto's zien van de door ons gebruikte accommodaties (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

6. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen bus. Het hebben van een eigen bus is een enorm voordeel. Veel bezienswaardigheden liggen namelijk ver van de gangbare routes en zouden met het openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. Wel is het zo dat de bussen van mindere kwaliteit zijn dan we in Nederland en België gewend zijn.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Roemenië vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij 'Accommodatie en transport'.

7. Is er Wifi in Roemenië?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wifi-beschikbaarheid per hotel/guesthouse vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Heb ik een wereldstekker nodig?

In Roemenië zijn de stopcontacten hetzelfde als in de Benelux. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Een verloopstekker is niet nodig.

9. Wat is de munteenheid van Roemenië en kan ik daar pinnen?

De nationale munt van Roemenië is de Roemeense Leu (RON), letterlijk vertaald 'leeuw'. De Leu (meervoud: Lei) is verdeeld in 100 Bani (enkelvoud: Ban). Voor een Euro krijg je ongeveer 4,5 Leu (kijk voor de dagkoers op: www.wisselkoers.nl. Er zijn munten van 1 (goud), 5 (koper), 10 (zilver) en 50 (goud) Bani, maar 1 en 5 Ban-munten zijn zeldzaam. Bankbiljetten zijn er van 1 (groen), 5 (paars), 10 (rood), 50 (geel), 100 (blauw), 200 (bruin) en 500 (blauw en paars) Lei. Ze zijn gemaakt van polymeer plastic. Ze zijn even groot als Euro-biljetten, met uitzondering van het 200 Leu-biljet. Dit biljet en ook het biljet van 500 worden echter nauwelijks gebruikt.

Pinnen in Roemenië
Hoewel je in steeds meer winkels en supermarkten met een bankpas kunt betalen, wordt er in Roemenië nog veel contant betaald. Betaal liever niet met Euro’s. Meestal is dit namelijk erg onvoordelig. Het wordt aangeraden geld te wisselen bij banken, postkantoren of wisselkantoren (Birou de Schimb Valutar). Met de bekende bankpassen kun je geld pinnen bij geldautomaten (Bancomat of ATM). Ook in kleine steden vind je tegenwoordig wel één of twee geldautomaten en een filiaal van een bank. In dorpen zijn geldautomaten vaak in het postkantoor. Hotels wisselen over het algemeen tegen een ongunstigere koers dan banken.

Creditcards in Roemenië
Creditcards worden geaccepteerd in de meeste hotels en betere restaurants, grote supermarkten en winkelcentra in de steden. Wees voorzichtig met het gebruik van creditcards in verband met het gevaar voor skimming. Het is aan te raden altijd een bedrag aan contanten bij je te hebben.

10. Hoe is de keuken in Roemenië?

De Roemeense keuken weerspiegelt de geografie en de geschiedenis van het land. De weelderige natuur heeft het land rijk gezegend. De bewoners van de graanschuur van Europa zijn meesterlijke broodbakkers. Tijdens feestdagen maken huisvrouwen van gistdeeg gevlochten broden en broden in de vorm van konijntjes, vogeltjes en herten. Daarmee worden voorbijkomende zangers beloond, zodat Gods zegen op het huis rust. Met Kerstmis en Nieuwjaar eet men graag koolbroodjes: het in kool- en wijnbladeren verpakte gehakt heet sarmale. In plaats van aardappelen eet men vaak mamaliga, een soort maïspap. Ook populair is ciorba, een zurige soep.

Er zijn voldoende vegetarische gerechten zonder vlees te bestellen en veel salades.

11. Wat zijn populaire dranken in Roemenië?

Roemenië is bij uitstek een wijnland. De grootste wijnvelden liggen in de Donauvlakte en de zuidelijke en oostelijke uitlopers van de Karpaten. De wijnheuvels van Cotnari, nabij Moldavië, hebben nog inheemse wijnstokken van muskaatwijn, de Francusa, en de zgn. ‘witte meisjesdruif’. De grootste wijnhuizen zijn die van Husi, Panciu Odobeti en Bucium. In Muntenia laat men met veel succes wijnsoorten uit andere landen groeien, zoals de Cabernet Sauvignon, Merlot en de ‘zwarte meisjesdruif’.

Beroemd zijn de lokale alcoholische dranken: brandewijn uit wijngist of pulp en uit verschillende soorten fruit als pruimen, appels en peren, Tuica, Horinca of Palinka.

Kleinere wijngebieden zijn er in Banaat en Arad. De wijnen van Banaat waren in Midden-Europa lange tijd zeer geliefd. De Zwaben hebben de wijnstokken gecultiveerd. Vandaar dat men spreekt van Zwabenwijn. In Arad bevinden de wijngebieden zich op de heuvels van de Zaranderbergen. Een bekende wijnboerderij is Minis. De wijn uit Zevenbergen geniet bijzondere faam. Het wijnhuis Tarnave heeft met zijn Feteasca Regala menige prijs in de wacht gesleept.

12. Wat is handig om mee te nemen naar Roemenië?

Welke kleding handig is om mee te nemen, hangt sterk af van de periode waarin je op reis gaat. Het is daarom aan te raden om kleding mee te nemen die je makkelijk kunt combineren en in laagjes over elkaar heen kunt aantrekken. Daarnaast zijn stevige, goed ingelopen wandelschoenen met profiel een must.

13. Moet ik een koffer of een reistas meenemen op reis?

Aangezien we bij deze reis gebruikmaken van een eigen bus, is een koffer op zich prima. Maar liever geen koffer met harde buitenkant, omdat die ook in de bus lastiger op te bergen is dan een zachte koffer of reistas.

14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen