Veelgestelde vragen over Sri Lanka

Veelgestelde vragen over Sri Lanka

 1. Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor een reis door Sri Lanka?
 4. Hoe overnachten we in Sri Lanka?
 5. Is er Wifi in Sri Lanka?
 6. Hoe reizen we in Sri Lanka?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Moet ik een slaapzak/slaapmatje/lakenzak meenemen naar Sri Lanka?
 9. Moet ik een klamboe meenemen naar Sri Lanka?
 10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Sri Lanka?
 11. Kan ik de reis verlengen met een verblijf op de Malediven?
 12. Moet ik euro's of dollars meenemen naar Sri Lanka?
 13. Kan ik pinnen in Sri Lanka?
 14. Klopt het dat de excursieprijzen van de wildparken relatief duur zijn?
 15. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 16. Kun je vegetarisch eten in Sri Lanka ?
 17. Wat is de beste reistijd om te reizen door Sri Lanka?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier. Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDeal of creditcard.
 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig voor een reis door Sri Lanka?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe overnachten we in Sri Lanka?

Tijdens deze reis overnacht je zoveel mogelijk in hotels met tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. Een driepersoonskamer is op aanvraag beschikbaar, let wel: het is vaak een tweepersoonskamer met een extra bed erbij.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Is er Wifi in Sri Lanka?

In Sri Lanka is in de meeste hotels Wifi aanwezig. Ook steeds meer restaurants, zeker in de grote steden, bieden de mogelijkheid tot gebruik van hun Wifi-verbinding aan.

Onder het tabblad 'Accommodaties' kan je per hotel (hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen) zien of er Wifi beschikbaar is.

6. Hoe reizen we in Sri Lanka?

Op onze rondreis door Sri Lanka leg je de route in zijn geheel over land af. Zo krijg je de beste indruk van het land en de Sri Lankaanse bevolking. Tijdens deze reis hebben we beschikking tot een eigen airconditioned (mini) bus, met alle praktische voordelen van dien.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Sri Lanka vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

7. Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl

8. Moet ik een slaapzak/slaapmatje/lakenzak meenemen naar Sri Lanka?

Het is niet nodig deze items mee te nemen op onze Sri Lanka reizen.

9. Moet ik een klamboe meenemen naar Sri Lanka?

Het is ook niet nodig om een klamboe mee te nemen, daar waar muggen voorkomen zijn er voorzorgsmaatregelen op de kamers. Wel is het raadzaam om DEET mee te nemen, een insekten afwerend middel.

10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Sri Lanka?

In onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en België. In de wintertijd is het tijdsverschil 4,5 uur.

11. Kan ik de reis verlengen met een verblijf op de Malediven?

Je kunt deze reis verlengen met een arrangement op de Malediven. Dat kan al vanaf € 350 per kamer per nacht in het laagseizoen (prijs onder voorbehoud). Daarbij komen de kosten voor een speedboat (€ 180 per persoon) van de luchthaven naar het resort en de eventuele toeslag voor de gewijzigde vlucht. Het verblijf is op basis van halfpension. Je kunt in de boeking vermelden dat je geïnteresseerd bent in dit arrangement. Wij nemen daarna contact met je op.

12. Moet ik euro's of dollars meenemen naar Sri Lanka?

Wij adviseren je om contante dollars mee te nemen om excursies mee te betalen. Bij geen enkele Unesco site of Nationaal Park kan gepind of met creditcard betaald worden, maar wel contant in dollars of rupees. 

Voor de zekerheid kan je ook wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaten het niet doen, zodat je je euro's kan wisselen. 

13. Kan ik pinnen in Sri Lanka?

In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleiding weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaat het niet doen, maar je wel geld kan wisselen

14. Klopt het dat de excursieprijzen van de wildparken relatief duur zijn?

Ja, dit klopt. De excusries naar de natuurparken in Sri Lanka zijn vrij prijzig in vergelijking tot andere excursies tijdens deze reis (en dan je wellicht gewend bent met andere landen in Azië).

15. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn moeilijk te verstouwen in het vervoer namelijk.

16. Kun je vegetarisch eten in Sri Lanka ?

In Sri Lanka is het makkelijk om vegetarisch te eten. Er is voldoende keuze en de curries kun je ook vegetarisch bestellen.

17. Wat is de beste reistijd om te reizen door Sri Lanka?

Eigenlijk is het hele jaar door goed, maar voor de zuidwestkust is de beste periode van november tot april. Tijdens elke reis krijg je zowel zon als tropische regenbuien, die vaak als verfrissend worden ervaren. De moesson brengt van mei tot augustus meer regen dan normaal in het zuidwestelijke kustgebied. In die maanden is de zee nogal woest, wat het zwemmen moeilijk maakt en duiken onmogelijk.

18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

19. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen