Veelgestelde vragen over Sri Lanka

 1. Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor een reis door Sri Lanka?
 4. Wat is de beste reistijd om te reizen door Sri Lanka?
 5. Hoe overnachten we in Sri Lanka?
 6. Hoe reizen we in Sri Lanka?
 7. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Kan ik pinnen in Sri Lanka?
 10. Moet ik euro's of dollars meenemen naar Sri Lanka?
 11. Kun je vegetarisch eten in Sri Lanka?
 12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 13. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 14. Kan ik mijn reis verlengen?
 15. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Sri Lanka?
 16. Kan ik de reis verlengen met een verblijf op de Malediven?
 17. Moet ik een slaapzak/slaapmatje/lakenzak meenemen naar Sri Lanka?
 18. Moet ik een klamboe meenemen naar Sri Lanka?
 19. Klopt het dat de excursieprijzen van de wildparken relatief duur zijn?
 20. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 21. Kan ik mijn reis verlengen?
 22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 23. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?

Visum:

Ja, voor deze bestemming is een visum, e-visum of toeristenkaart nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.


Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Op de website van Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner CIBT/Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour sturen in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier. Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig met iDeal, Bancontact, Paypal of creditcard.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigdheden:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om zelf hun visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Ja, je dient zelf ook nog het een en ander te doen voor het aanvragen van je visum. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals een internationaal paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van Visumloket.

Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de benodigde formulieren in te vullen en deze samen met je internationaal paspoort en aanvullende reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade voor het aanvragen van je visum en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

 

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig voor een reis door Sri Lanka?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd om te reizen door Sri Lanka?

Je kan het hele jaar door goed door Sri Lanka reizen, maar voor de zuidwestkust is de beste periode van november tot april. Tijdens elke reis krijg je zowel zon als tropische regenbuien, die vaak als verfrissend worden ervaren. De moesson brengt van mei tot augustus meer regen dan normaal in het zuidwestelijke kustgebied. In die maanden is de zee nogal woest, wat het zwemmen moeilijk maakt en duiken onmogelijk.

5. Hoe overnachten we in Sri Lanka?

Tijdens deze reis overnacht je zoveel mogelijk in hotels met tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. Voor 'koppels' wordt standaard een tweepersoonsbed gereserveerd. Wil je twee 'losse' bedden, geef dat dan aan bij je boeking. Je verblijft op basis van logies met ontbijt.

Een driepersoonskamer is op aanvraag beschikbaar, let wel: het is vaak een tweepersoonskamer met een extra bed erbij. Bij de selectie van onze hotels hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels zijn over het algemeen gesitueerd in het centrum van de plaats waar we verblijven, óf juist op een mooie plek daarbuiten (bijvoorbeeld dichtbij het strand).


Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor de reis.

6. Hoe reizen we in Sri Lanka?

Op onze rondreis door Sri Lanka leg je de route in zijn geheel over land af. Zo krijg je de beste indruk van het land en de Sri Lankaanse bevolking. Tijdens deze reis hebben we beschikking tot een eigen airconditioned (mini) bus, met alle praktische voordelen van dien. Je bent niet afhankelijk van de dienstregelingen van het openbaar vervoer en kunt zelf bepalen waar en wanneer je stopt onderweg om foto's te maken of om een lokale versnapering te proberen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Sri Lanka vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

7. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In Sri Lanka is in de meeste hotels Wifi aanwezig. Ook steeds meer restaurants, zeker in de grote steden, bieden de mogelijkheid tot gebruik van hun Wifi-verbinding aan.

Onder het tabblad 'Accommodaties' kan je per hotel (hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen) zien of er Wifi beschikbaar is.

8. Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt; www.wereldstopcontacten.nl.

9. Kan ik pinnen in Sri Lanka?

In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleiding weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaat het niet doet, maar je wel geld kan wisselen.

10. Moet ik euro's of dollars meenemen naar Sri Lanka?

Wij adviseren je om  zowel euro's contant, als US dollars mee te nemen om excursies mee te betalen. Bij geen enkele Unesco Werelderfgoed of Nationaal Park kan gepind of met creditcard betaald worden, maar wel contant in dollars, euro's of rupees. 

11. Kun je vegetarisch eten in Sri Lanka?

In Sri Lanka is het makkelijk om vegetarisch te eten. Er is voldoende keuze, zo kan je bijvoorbeeld vele curries ook vegetarisch bestellen.

12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn namelijk moeilijk te verstouwen in het vervoer.

13. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

14. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

15. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Sri Lanka?

In onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en België. In de wintertijd is het tijdsverschil 4,5 uur.

16. Kan ik de reis verlengen met een verblijf op de Malediven?

Je kunt deze reis verlengen met een arrangement op de Malediven. Dat kan al vanaf € 350 per kamer per nacht in het laagseizoen (prijs onder voorbehoud). Daarbij komen de kosten voor een speedboat (€ 180 per persoon) van de luchthaven naar het resort en de eventuele toeslag voor de gewijzigde vlucht. Het verblijf is op basis van halfpension. Je kunt in de boeking vermelden dat je geïnteresseerd bent in dit arrangement. Wij nemen daarna contact met je op.

17. Moet ik een slaapzak/slaapmatje/lakenzak meenemen naar Sri Lanka?

Het is niet nodig deze items mee te nemen op onze Sri Lanka reizen.

18. Moet ik een klamboe meenemen naar Sri Lanka?

Het is niet nodig om een klamboe mee te nemen; daar waar muggen voor komen zijn er voorzorgsmaatregelen op de kamers. Wel is het raadzaam om muggenspray met DEET mee te nemen.

19. Klopt het dat de excursieprijzen van de wildparken relatief duur zijn?

Ja, dit klopt. De excursies naar de natuurparken in Sri Lanka zijn vrij prijzig in vergelijking tot andere excursies tijdens deze reis (en dan je wellicht gewend bent met andere landen in Azië).

20. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de familiereizen hebben we een minimum van 4 of 6  boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, het maximumaantal boekers is 22. Voor onze reguliere rondreizen hebben we een minimum nodig van 8 boekers en het maximum aantal boekers is 18. Vanaf 3 boekers en/of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'reisdata & prijzen'.

21. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

23. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen