Veelgestelde vragen over Botswana

Veelgestelde vragen over Botswana

 1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?
 4. Wat is de beste reistijd voor Botswana?
 5. Hoe overnachten we in Botswana?
 6. Welk vervoermiddel wordt er gebruikt in Botswana?
 7. Bagage - belangrijke info m.b.t reistas afmetingen!
 8. Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon en is er Wifi?
 9. Hoe zwaar is deze Botswana groepsreis?
 10. Is het mogelijk om deze groepsreis te verlengen?
 11. Spreekt de reisbegeleider Nederlands in Botswana?
 12. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?
 13. Wat zijn de hoogtepunten van een reis naar Botswana?
 14. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk)-Afrika?
 15. Heb ik een wereldstekker nodig?
 16. Zie je veel wild in Botswana?
 17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 18. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor Botswana is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

3. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service.

Voor de reizigers die in Belgie wonen verwijst Koning Aap voor de meest correcte en up to date informatie naar de huisarts en naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902/ 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen. 

4. Wat is de beste reistijd voor Botswana?

Botswana ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Botswana heeft een subtropisch klimaat en hoort samen met Namibië tot de droogste landen van Zuidelijk Afrika. De regenval varieert van 200mm in het zuidwesten tot 650 mm in het noorden. In de zomer, van november tot en met maart, valt de meeste neerslag. De schaarse 'pula' (regen) is zo belangrijk dat Botswana haar geldeenheid er naar heeft vernoemd. In de winter, van juni tot en met augustus, kunnen de temperaturen in Botswana hoog zijn en de nachten koud. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de maanden april/mei en september/oktober minder extreem dan in de zomer.

5. Hoe overnachten we in Botswana?

Voor de rondreizen door Zuid Afrika, Botswana, Zimbabwe en Zambia (reiscodes ZZK/BZY) geldt:

Tijdens deze reis maken we gebruik van diverse soorten accommodaties. De ene keer zul je in een luxere kamer verblijven de andere keer een eenvoudigere kamer weliswaar altijd met eigen douche en toilet. In de hotels en lodges verblijf je op basis van logies en ontbijt

Tijdens het verblijf in de Okavangodelta is een single kamer niet altijd mogelijk. Deelnemers die bij boeking een single kamer hebben geboekt, delen dan hier de kamer met een andere deelnemer van hetzelfde geslacht. In Swakopmund maken we gebruik van eenvoudige accommodatie weliswaar met eigen douche en toilet maar eenvoudige kamers.

Het kan voorkomen dat er geen warm water aanwezig is of de elektriciteit uitvalt, hierin verwachten we van onze reizigers enige flexibiliteit. We raden je aan om een zaklamp mee te nemen daar sommige accommodaties gebruik maken van een generator die na 22.00 - 23.00u uitgeschakeld wordt. (met name in Botswana).

Bij de rondreis Botswana, Natuur op haar best (reiscode ZBD): je overnacht op de meeste plaatsen in hotels/lodges/guesthouses. Okavango Delta: In tent-eenheden met twin bedden. Toiletten en douches in apart gebouw. Een exclusief privé eilandkamp in de inner-Okavango Delta.
Maun: Maun Lodge heeft 10 tent-eenheden met twin-bedden. De tent-eenheden staan op een platform en hebben een klein terras met stoelen en tafel. Toiletten en douches in apart gebouw.    In de parken: Gedurende 4 nachten zal in een apart voertuig een support-team voorafgaand aan de groep elke avond een volledig onderhouden kamp in ongerepte, externe, particuliere sites installeren, waardoor je nog meer tijd hebt om te genieten van de schoonheid van de parken. Op niet omheinde terreinen wordt een primitieve douche en een geïmproviseerde bush-zittoilet gemaakt. We laten op elke kampplaats enkel onze voetafdrukken achter. Je kampeert in 2-persoonstenten en slaapt op veldbedden. Hoofdkussen, beddengoed, slaapzak, handdoek, stoelen met rugleuning zijn door de organisatie voorzien. Mensen met rugproblemen kunnen een slaapmatje om op het veldbed te leggen zelf meenemen.

6. Welk vervoermiddel wordt er gebruikt in Botswana?

Gedurende de rondreis hebben we de beschikking over een overlandtruck, waarmee we ook op safari gaan in een aantal van de parken. 
De internationale reizen worden ook met een truck uitgevoerd.

Over de truck:
1. Achterin de truck zijn lockers. De vakken zijn 35x35x79 cm (reiscode: ZZK/BZY). Daarom moet de tas aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan prima zijn! Een koffer past dus niet.
De truck van de rondreis Botswana, Natuur op haar best (reiscode ZBD/BZD) heeft ook lockers en deze afmetingen zijn 40 x 60 x 90 cm.
2. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen niet verstelbaar zijn, zitten ze toch comfortabel.
3. De truck heeft kampeerstoeltjes en een tafel bij zich. Op langere trajecten kan er onderweg bij de truck geluncht worden
4. Een truck is een ruim vervoermiddel, er is veel bewegingsvrijheid, er is veel ruimte om te fotograferen.
5. Steeds meer trucks zijn voorzien van USB chargers. Nog niet allemaal, maar het is altijd handig om ervoor te zorgen dat je een USB oplader bij je hebt voor elektrische apparatuur.

7. Bagage - belangrijke info m.b.t reistas afmetingen!

Voor onze reizen naar Botswana is het belangrijk om de maximale afmetingen van jouw rugzak/reistas op te meten. Bij elke reis staat onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'Accommodatie en transport' genoemd welk vervoermiddel er voor jouw reis van toepassing is. Met name voor het meenemen van je bagage, in welke tas en welk formaat, is dit belangrijke informatie want dit is geheel afhankelijk van het vervoermiddel tijdens de reis.

Indien je een hotelreis maakt door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe raden we je aan om je bagage mee te nemen in een weekendtas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een locker achterin de truck. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. Een Samsonite koffer past hier niet in! Houd hier rekening mee. 

Indien je de rondreis Botswana, Natuur op haar best gaat maken, reis je ook met een overlandtruck. In de truck zijn lockers aanwezig waarvan de afmetingen 40x60x90cm zijn. Ook hier is het NIET mogelijk om bijv. een Samsonite koffer mee te nemen en adviseren we je om je bagage mee te nemen in een rugzak of weekendtas.

8. Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon en is er Wifi?

Ja, in de bewoonde gebieden in Botswana zal er in de meeste gevallen bereik zijn. Vraag verdere details over het bereik van jouw mobiele telefoon na bij je telefoonprovider.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

9. Hoe zwaar is deze Botswana groepsreis?

De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De zwaarte wordt voornamelijk bepaald door de redelijk lange afstanden.

Meer informatie over de zwaarte van de reis kun je terugvinden onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij iedere reis.

10. Is het mogelijk om deze groepsreis te verlengen?

Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op je boekingsformulier. Voor het wijzigen van de vlucht brengen we standaard € 50 per boeking in rekening. Ook kunnen er meerkosten zijn voor de vlucht en zullen wij de kosten voor een transfer van het vliegveld naar het eerste hotel en de extra hotelnachten voor jou uitzoeken. Wij nemen (na het uitzoeken van je wensen) zo spoedig mogelijk contact met je op om de mogelijkheden en de evetuele extra kosten  met je te bespreken. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Ben je niet akkoord dan zit je niet aan de boeking vast.

11. Spreekt de reisbegeleider Nederlands in Botswana?

De reisbegeleiders spreken Afrikaans en/of  Engels.

12. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?

Neem dunne kleding mee, het liefst in natuurkleuren. Voor 's avonds is een t-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of sweater mee en een wind/regenjack. Het is dan ook noodzakelijk om op alle voorkomende weertypes te zijn voorbereid. Een paraplu is handig.
 
Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklamp, zakmes (niet in je handbagage), wekker, paspoort, voldoende cash geld, kopieën van paspoort, reisverzekering, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, een handdoek en eventueel een goede reisgids. Neem zo weinig mogelijk elektrische apparaten mee.

Dit alles verpak je in een weekendtas of rugzak. Harde koffers zijn op dit soort reizen niet toegestaan. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel (moneybelt) kopen, die je onder je kleding kunt dragen.

Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Het maximum dat je mag inchecken is 20 kg, maar het is niet nodig zoveel mee te nemen. Je kunt regelmatig kleding (laten) wassen.

Let op de afmetingen van de lockers waar je de bagage in dient op te bergen.

13. Wat zijn de hoogtepunten van een reis naar Botswana?

De Okavango Delta is Afrika's grootste inlandse waterdelta. Het water verdwijnt in de grond nadat het zich over een groot gebied verspreid heeft. Van bovenaf gezien ziet de Okavango eruit als een gigantische hand met een arm die ten zuidoosten uit de Kalahari steekt.

Je bezoekt een van de mooiste wildparken: het Chobe N.P. Aan de oevers van de rivier vind je grote concentraties wild zoals impala's, buffels,olifanten, waterbokken en puku, een antilopensoort die zich nergens anders beter laat spotten dan in dit gebied.

14. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk)-Afrika?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je (eventueel) via Zuid Afrika gaat.

 • Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia)
  Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt nl. ook in de overige landen betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen en meenemen.

  Excursies betaal je in US dollars, Zuidafrikaanse Rand of met een creditcard.

  De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US dollars.
 • Ga je mee met de rondreis Botswana-Natuur op haar best:

  1) Voor Botswana haal je het beste wat Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat op het vliegveld bij aankomst.  Als jullie in Botswana aankomen gaan jullie naar een geldautomaat en kun je Botswaanse Pula's uit de geldautomaat halen voor de rest van de reis.
  2) Voor Zimbabwe/Zambia neem je US dollars mee.
     
  De excursies:

  1) In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt.
  2) In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars (of met een creditcard).
  3) In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars (of met een creditcard).
   
  Visa

  1) In Botswana n.v.t.
  2) In Zimbabwe/Zambia koop je het visum in ter plaatse en dit betaal je in US dollars.
  3) In Namibië n.v.t.

Zorg ervoor dat je bankpasje geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.

15. Heb ik een wereldstekker nodig?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Botswana verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/

16. Zie je veel wild in Botswana?

In Botswana zie je veel wild o.a. in het National Park Chobe. 

17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen