Veelgestelde vragen over Kazachstan

Veelgestelde vragen over Kazachstan

 1. Heb je een visum nodig om te reizen naar Kazachstan?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Kazachstan?
 3. Hoe kan ik het best betalen in Kazachstan?
 4. Is Kazachstan veilig?
 5. Hoe wordt er gereisd door Kazachstan?
 6. Waar slapen we in Kazachstan?
 7. Moet ik een slaapzak meenemen naar Kazachstan?
 8. Is er Wifi tijdens de reis?
 9. Wat is de beste reistijd voor Kazachstan?
 10. Wat voor soort stekkers heb ik nodig?
 11. Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Kazachstan?
 12. Wat zijn de kledingvoorschriften in Kazachstan?

1. Heb je een visum nodig om te reizen naar Kazachstan?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen. 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Kazachstan?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe kan ik het best betalen in Kazachstan?

Kazachstan is nog echt een cash economie. Je kunt alleen in Almaty pinnen. We adviseren je om cash dollars of euro's meenemen.

4. Is Kazachstan veilig?

Ja, het regime heeft de touwtjes strak in handen, waardoor er weinig politieke onlusten zijn. Ook kleine criminaliteit komt weinig voor, hoewel je in Almaty wel moet oppassen voor zakkenrollers.

5. Hoe wordt er gereisd door Kazachstan?

Er wordt gereisd met eigen busjes of een grote bus, dit hangt af van aantal mensen in de groep.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Kazachstan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Waar slapen we in Kazachstan?

Je slaapt tijdens deze reis in wisselende accommodatie. In Almaty, Taraz, Shymkent, Turkestan en Astana heb je de beschikking over een kamer met eigen badkamer. In de overige plaatsen heb je meestal gedeeld sanitair binnen het guesthouse waar je slaapt. Overal is warm water.

Voor meer informatie over de accommodaties in Kazachstan zie het tabblad ‘Accommodaties’ bij iedere reis.

7. Moet ik een slaapzak meenemen naar Kazachstan?

Voor onze reizen naar Kazachstan heb je geen slaapzak nodig. Bij de 21-daagse Kazachstan rondreis slaap je regelmatig in een guesthouse met gedeeld sanitair. Het guesthouse beschikt over matrasjes of bedden, dekens en kussens. Het is wel handig zelf voor een lakzenzak en handdoek te zorgen.

8. Is er Wifi tijdens de reis?

De meest geplande hotels in Kazachstan beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet is zoals wij gewend zijn. Kazachstan is nog duidelijk een land 'in ontwikkeling'.

Voor meer informatie over Wifi in de accommodaties in Kazachstan zie het tabblad ‘Accommodaties’ bij iedere reis.

Let op: tijdens de 65-daagse Zijderoute reis zal je weinig Wifi tegenkomen.

9. Wat is de beste reistijd voor Kazachstan?

Het voor- en najaar zijn de beste periodes. 's Zomers is het erg heet, s 'winters erg koud. Het is wel een droge hitte in de zomer, dus als je daar enigszins tegen kunt en je tempo er op aanpast, kan er ook 's zomers gereisd worden. Wil je de bergen in, dan is de zomer juist de ideale tijd!

10. Wat voor soort stekkers heb ik nodig?

Je kunt onze eigen stekkers gebruiken. Meer informatie over stekkers over de hele wereld vind je hier: www.wereldstopcontacten.nl

11. Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Kazachstan?

Ja, in principe kun je overal mineraalwater kopen, meestal is dit water met koolzuur.

12. Wat zijn de kledingvoorschriften in Kazachstan?

Kazachstan is een Islamitisch land, maar door haar jarenlange Russische overheersing zijn westerse kleedgewoonten heel gebruikelijk, zeker in de grote steden. Het dragen van niet al te uitdagende kleding wordt wel op prijs gesteld, zeker op het platteland. Je zult zien dat als je geen ontblote schouders en benen laat zien mensen meer respect tonen. Draag dus eerder een lange wijdere broek dan een korte of strakke broek en een T-shirt of blouse met korte mouwen dan een strak hemdje. Voor een bezoek aan een moskee moet je wel conservatief gekleed zijn.