Veelgestelde vragen over Letland

 1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Letland?
 2. Welke inentingen heb ik nodig voor Letland?
 3. Wat is de beste reistijd voor Letland?
 4. Hoe overnachten we in Letland?
 5. Hoe wordt er gereisd in Letland?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Kan ik gebruikmaken van Wifi tijdens de reis?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 9. Welke valuta kan ik het best meenemen naar Letland?
 10. Hoe is het eten in Letland?
 11. Kan er vegetarisch gegeten worden in Letland?
 12. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 13. De feiten op een rij

1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Letland?

Internationaal paspoort of ID-kaart (identiteitskaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is of een identiteitskaart die na terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationale paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke inentingen heb ik nodig voor Letland?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reistijd voor Letland?

De seizoenen in Letland zijn vrijwel gelijk aan de seizoenen in Nederland en België. De winters zijn echter kouder en de zomers over het algemeen warmer dan bij ons.

4. Hoe overnachten we in Letland?

Je overnacht in goede middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. In de hotels hebben we de beschikking over één- en tweepersoonskamers, met douche en toilet op de kamer. Bij de selectie van onze hotels hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'Accommodatie en transport' meer informatie over de overnachtingen.

Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je de foto's zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen).

5. Hoe wordt er gereisd in Letland?

We hebben de gehele reis de beschikking over een eigen bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in de Baltische Staten. Veel bezienswaardigheden liggen namelijk ver van de gangbare routes en zouden met het openbaar vervoer moeilijker te bezoeken zijn.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Letland vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij het kopje 'Accommodatie en transport'.

6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

7. Kan ik gebruikmaken van Wifi tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via 'social media') contact met het thuisfront te houden. In bijna alle hotels in Letland is er Wifi beschikbaar. Ook in veel restaurants kun je een gratis inlogcode vragen. Tegenwoordig is het ook vaak mogelijk om binnen de EU gebruik te maken van je eigen telefoonabonnement met internetbundel. Controleer bij jouw provider of Letland hier ook onder valt.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Letland verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: http://www.wereldstopcontacten.nl/

9. Welke valuta kan ik het best meenemen naar Letland?

Letland heeft sinds 1 januari 2014 de Euro. Pinnen kun je overal bij de talrijke geldautomaten met bankpassen voorzien van het Cirrus- en/of Maestro-logo.

10. Hoe is het eten in Letland?

Er is voor ieder wat wils qua eten. Vanwege de verschillende invloeden is de keuken zeer gevarieerd. Ook vegetariërs kunnen goed terecht in Letland.

11. Kan er vegetarisch gegeten worden in Letland?

Voor vegetariërs is Letland goed te doen! De Letse keuken kent een rijke traditie. Naast vleesgerechten worden ook veel groentegerechten geserveerd. Salades kunnen veilig gegeten worden, en op markten vind je bovendien veel vers fruit en noten. Tegenwoordig kun je in de grotere steden ook vegetarische restaurants vinden!

12. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

13. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen