Veelgestelde vragen over Brazilië

 1. Heb ik een visum nodig voor Brazilië?
 2. Wat voor inentingen heb je nodig voor mijn rondreis door Brazilië?
 3. Wat is de ideale reistijd voor reizen naar Brazilië?
 4. Waar wordt er overnacht tijdens een Brazilië groepsreis?
 5. Hoe wordt er gereisd in Brazilië?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Is er in Brazilië Wifi beschikbaar?
 8. Elektriciteit Brazilië: hoeveel volt wordt er gebruikt?
 9. Kan ik pinnen in Brazilië?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Brazilië?
 11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 13. Hoeveel kilo bagage mag je meennemen op de binnenlandse vluchten?
 14. Hoe groot zijn de af te leggen afstanden in Brazilië?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. Is Brazilië veilig?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Brazilië?

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Wat voor inentingen heb je nodig voor mijn rondreis door Brazilië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de ideale reistijd voor reizen naar Brazilië?

Brazilië is het hele jaar door goed te bereizen, er is niet een specifieke regenperiode. In de omgeving van Rio de Janeiro en in Rio de Janeiro zelf is de temperatuur het gehele jaar door aangenaam. De warmste tijd is van november tot en met februari, van mei tot en met september kan het in het zuiden 's avonds koud worden (10 tot 15 graden). Het is dus verstandig om ook wat warme kleding mee te nemen.

4. Waar wordt er overnacht tijdens een Brazilië groepsreis?

Je overnacht in middenklasse hotels en pousada's in tweepersoonskamers met eigen badkamer.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je meer informatie en foto's vinden van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen).

5. Hoe wordt er gereisd in Brazilië?

Tijdens de reis maken we veelal gebruik van eigen vervoer. Bij de Familiereis Argentinië en Brazilië Avontuur (reiscode: FBA/KBA) zal je gebruik maken van een binnenlandse vlucht van Campo Grande naar Rio de Janeiro. Bij de Rondreis Zuid-Brazilië (reiscode: LBZ/BBZ) maak je gebruik van een binnenlandse vlucht van Rio de Janeiro naar Foz do Iguacu en van Campo Grande naar Belo Horizonte.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

7. Is er in Brazilië Wifi beschikbaar?

In principe is er overal Wifi beschikbaar, soms gratis en soms tegen betaling. Sommige hotels hebben alleen wifi in de lobby, restaurant en zwembad, dus niet in de kamers. Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Elektriciteit Brazilië: hoeveel volt wordt er gebruikt?

Het voltage in Brazilië is op sommige plaatsen 220 volt en op andere plaatsen slechts 110 volt. Je hebt veelal stekkers met twee platte pluggen nodig, dus denk aan een wereldstekker! Op de volgende website kun je meer informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: www.wereldstopcontacten.nl

9. Kan ik pinnen in Brazilië?

De Braziliaanse munteenheid is de Real.

Pinnen is mogelijk met een pasje dat voorzien van een Cirruslogo of een Pluslogo. Niet alle Braziliaanse bankautomaten zijn aangesloten op het internationale bankensysteem, informeer bij de reisleiding over de lokaties waar je kunt pinnen. Let op dat pinautomaten soms buiten de openingstijden van de bank niet bereikbaar zijn of een laag maximum uitgiftebedrag kennen. Kijk voor de laatste pinmogelijkheden op www.mastercard.com onder 'ATM locator'.

Het gebruik van creditcards is wijd verspreid in Brazilië, ook voor kleine aankopen kan met 'plastic' geld worden betaald. Zelfs in de kleinere plaatsjes kan vaak met een creditcard of debitcard (pinpas) worden afgerekend. Visa is het meest geaccepteerd, Mastercard iets minder. Soms wordt er een opslag van 5% doorberekend. Vraag bij creditcard betalingen op de ouderwetse manier altijd het carbonnetje terug. Informeer voor de zekerheid bij je eigen bank over de mogelijkheden van je creditcard in Brazilië.

10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Brazilië?

Het is goed mogelijk om vegetarisch te eten in Brazilië. Het eten is zeer divers en er is meestal ruime keuze. Ook zijn er zogenaamde 'Kilo-restaurants', waarbij je je eten zelf opschept en per gewicht afrekent.

11. Wat voor kleding moet ik meenemen?

Brazilië is een tropisch land, dus neem luchtige kleding mee. Houd er wel rekening mee dat het op sommige plaatsen 's avonds fris kan zijn. Neem daarom ook een warme (fleece)trui mee, en een shirt met lange mouwen. Ook raden we altijd aan een of meerdere lange broeken mee te nemen. Een regenjack of poncho is aan te raden.

Denk verder aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers.  

12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn moeilijk te verstouwen in het vervoer namelijk.

13. Hoeveel kilo bagage mag je meennemen op de binnenlandse vluchten?

Houd er rekening mee dat je op de binnenlandse vluchten maximaal 15 kg bagage kunt inchecken. Indien je bagage zwaarder is, kun je het extra gewicht het beste in de handbagage doen.

14. Hoe groot zijn de af te leggen afstanden in Brazilië?

De afstanden in Brazilië zijn erg groot. Daarom worden er bij de meeste reizen de grote afstanden met het vliegtuig afgelegd. Verder wordt er per openbare bus gereisd (met gereserveerde zitplaatsen) en met een eigen AC-minibus, waarbij je tijd hebt om van het landschap te genieten.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Brazilië vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo.

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. Is Brazilië veilig?

In de grote steden moet je rekening houden met kleine criminaliteit, buiten de grote metropolen is het over algemeen veilig en rustig. Op openbare plekken als luchthavens en busstations lopen veel zakkenrollers rond. In Rio de Janeiro moet je extra oppassen, zeker op en rond de stranden. Laat je waardevolle spullen zo mogelijk achter in de kluisjes van het hotel. De reisbegeleider kan je precies vertellen hoe je de risico's het beste vermijdt. 

17. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

19. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen