Veelgestelde vragen over Bulgarije

Veelgestelde vragen over Bulgarije

 1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Bulgarije?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor mijn reis door Bulgarije?
 4. Wat is de beste reistijd voor Bulgarije?
 5. Hoe overnachten we in Bulgarije?
 6. Hoe reizen we in Bulgarije?
 7. Kan ik gebruikmaken van Wifi tijdens de reis?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Bulgarije?
 9. Wat is de munteenheid in Bulgarije? En kan ik overal pinnen?
 10. Wat kun je zoal eten in Bulgarije?
 11. Wat zijn de populaire dranken in Bulgarije?
 12. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 13. De feiten op een rij

1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Bulgarije?

Internationaal paspoort of ID-kaart (identiteitskaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is of een identiteitskaart die na terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort of ID-kaart en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken 
koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken 
koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om na te gaan wat de vereisten voor reisdocumenten zijn en om hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig voor mijn reis door Bulgarije?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten in sommmige gevallen noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd voor Bulgarije?

Bulgarije heeft een gematigd landklimaat met hete zomers, lange, koude winters en zeer wisselende seizoenen. Er kan in het hele land overvloedige sneeuwval zijn van december tot midden maart, vooral in de bergachtige gebieden.

In het zuiden is het gemiddeld drie graden warmer dan in het noorden. Neerslag valt er het hele jaar. In de zomer zijn er vaak regenbuien en onweer, vooral in de bergen.

5. Hoe overnachten we in Bulgarije?

Tijdens de reis slapen we een aantal keer slapen in hotels (in Sofia, Plovdiv en Veliko Tarnovo). Daarnaast slapen we een enkele keer in een sfeervol (door een familie gerund) guesthouse. In Bulgarije zal dit zijn in Gorno Draglishte. Bij de selectie van onze hotels en guesthouses hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer.

Vanwege het unieke karakter van deze reis is een éénpersoonskamer beperkt mogelijk en altijd op aanvraag. In Gorno Dragliste is een éénpersoonskamer niet mogelijk. Het kan in Gorno Draglishte voorkomen dat deelnemers over verschillende guesthouses worden verdeeld. Alle (soms 'homemade') ontbijten zijn inclusief. In Gorno Draglishte is tevens het diner inbegrepen.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

6. Hoe reizen we in Bulgarije?

Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes, en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. Wel is het zo dat deze bussen van mindere kwaliteit zijn dan we in Nederland en België gewend zijn. Houd hier dus rekening mee.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Bulgarije vind je terug onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

7. Kan ik gebruikmaken van Wifi tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Op de meeste plaatsen in Bulgarije, zoals in hotels en restaurants maar ook in de openbare ruimtes is er Wifi beschikbaar. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je terug onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Bulgarije?

Bulgarije heeft dezelfde stopcontacten als de Benelux. De netspanning is 230V en de frequentie is 50Hz. Een verloopstekker is niet nodig.

Voor het gebruik van een wereldstekker in Bulgarije verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl

9. Wat is de munteenheid in Bulgarije? En kan ik overal pinnen?

De munteenheid in Bulgarije is de Lev (BGN). De Lev (meervoud: Leva) is onderverdeeld in 100 Stotinki en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 Stotinki en 1 Lev, en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Leva.

Pinnen in Bulgarije
Er zijn op veel plaatsen in Bulgarije pinautomaten (Bankomats) waar je met een bankpas met het Maestro- of Cirrus-logo geld kunt opnemen. Eventueel kun je euro’s wisselen bij banken en officiële wisselkantoren.

Creditcards worden alleen in grote steden geaccepteerd, bij de luxere hotels en restaurants en in sommige winkels. In een supermarkt betalen met je bankpas is nog vrij ongebruikelijk. Zorg dus dat je altijd voldoende Leva op zak hebt.

10. Wat kun je zoal eten in Bulgarije?

In Bulgarije krijg je bij het ontbijt vaak koffie met zoete of hartige broodjes. Voor een tussendoortje kun je terecht bij de vele snackbars, waar je pizza, döner kebab of belegde broodjes kunt kopen. Ook vind je in Bulgarije leuke, kleine tea rooms (sladkarnitsas), waar ze heerlijke taartjes verkopen. Zoete baklava is eveneens volop verkrijgbaar in Bulgarije.

Zowel de lunch als het diner bestaat uit een warme maaltijd. Het menu biedt een keuze uit diverse soepen, groentegerechten en vers fruit van het platteland. Een voorgerecht bestaat uit diverse kleine hapjes (mezes) of een salade. Populaire mezes zijn gevulde druivenbladeren, gerookte ham en Bulgaarse kaassoorten, zoals sirene en kashkaval. Als hoofdgerecht serveren de Bulgaren vaak een stevige stoofschotel, maar meestal kun je ook gerechten met gegrild vlees en - langs de kust - vis bestellen.

Maar ook als vegetariër kun je goed terecht in Bulgarije! Yoghurt en kaas zijn veelgebruikte ingrediënten, en de maaltijd wordt vaak op smaak gebracht met verse kruiden als dille en chubritsa, dat vergelijkbaar is met oregano. Typische Bulgaarse gerechten zijn sirene po shopski, een in een aardewerken pot bereid gerecht met gesmolten kaas, tomaat, paprika en ei, tarator, een koude komkommersoep met yoghurt, dille, knoflook en walnoot en shopskasalade, bestaande uit paprika, tomaat, ui en geraspte schapenkaas. Met kaas gevulde paprika’s en bladerdeegflapjes zul je ook veel tegenkomen. Deze zijn heerlijk als tussendoortje.

11. Wat zijn de populaire dranken in Bulgarije?

Ayran is dé favoriete dorstlesser in Bulgarije! Dit verfrissende yoghurtdrankje komt oorspronkelijk uit Turkije. Bulgarije kent ook eigen wijnen en bieren. Rakija is Bulgaarse brandewijn van abrikozen of druiven.

Bestel je in Bulgarije koffie, dan gaat men ervan uit dat je een espresso bedoelt. Je krijgt dan ook een klein kopje sterke koffie. Wil je een normale koffie, vraag dan om een Schwartz café, een koffie van koffiezetapparaat, of een Dulgo kafé (‘lange koffie’,  een espresso maar in een groter kopje met meer water waardoor de koffie minder sterk is.

12. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

13. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen