Veelgestelde vragen over Jordanië

 1. Heb ik een visum nodig voor Jordanië?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Jordanië?
 4. Hoe is de accommodatie tijdens de reis?
 5. Is er Wifi aanwezig in Jordanië?
 6. Hoe wordt er gereisd?
 7. Elektriciteit Jordanië: welke stekkers heb ik nodig?
 8. Kan ik pinnen in Jordanië?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens mijn reis door Jordanië?
 10. Wat is de ideale periode om te reizen door Jordanië?
 11. Welke zaken moet ik meenemen?
 12. Wat zijn de kledingvoorschriften in Jordanië?
 13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis
 14. Kan ik mijn Jordanië groepsreis met een aantal dagen verlengen?
 15. Heb ik een matje of slaapzak/lakenzak nodig in Jordanië?
 16. Is er een mogelijkheid tot snorkelen in Jordanië?
 17. Kan er gereisd worden tijdens Ramadan in Jordanië?
 18. Mag ik m'n verrekijker meenemen?
 19. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 20. Kan ik mijn reis verlengen?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Jordanië?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Dit betreft geen visum voor vertrek, je ontvant een groepsvisum op de luchthaven van Jordanië.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig voor Jordanië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902– 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe is de accommodatie tijdens de reis?

Tijdens de reis door Jordanië maken we gebruik van hotels met twee- en driepersoonskamers (vaak een tweepersoonskamer met een extra bed erbij) met douche en toilet. Een ventilator of de airconditioning ontbreekt zelden. In Dana en in Wadi Rum overnachten we in tenten, of, zo je wilt, gewoon in de open lucht. 

Meer informatie over de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

5. Is er Wifi aanwezig in Jordanië?

De meeste hotels en restaurants hebben Wifi beschikbaar. Op afgelegen plaatsen als Wadi Rum en het Dana National park heb je geen toegang tot Wifi.

Meer informatie over Wifi in de door ons geselecteerde hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe wordt er gereisd?

Om optimaal te kunnen genieten van al het fraais wat er onderweg te zien is, maken we gebruik van eigen vervoer. In Jordanië is eigen vervoer een 'must'. Alleen zo kunnen we over de Koningsweg via Kerak naar Petra rijden. 

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Jordanie per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

7. Elektriciteit Jordanië: welke stekkers heb ik nodig?

Wanneer je op de volgende link klikt, kun je van alle stekkers over de hele wereld opzoeken hoe die er uit zien en welke je nodig hebt tijdens jouw Jordanië reis: www.wereldstopcontacten.nl 

8. Kan ik pinnen in Jordanië?

Het is mogelijk om te pinnen in de grotere steden en op het vliegveld (zet je pas dan ook op werelddekking). Alleen met Masterdcard, Eurocard en bankpassen met een Cirussymbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen 200 - 300 euro per dag. Neem voor alle zekerheid ook een bedrag mee aan contante euro's (bijvoorbeeld 150 euro) of soms volstaat ook nog een andere bankpas. In de grote hotels en restaurants in Jordanië kan je ook met een creditkaart betalen.

9. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens mijn reis door Jordanië?

Alhoewel de Jordaanse keuken uit veel vlees bestaat zijn er ook genoeg mogelijkheden om vegetarisch te eten. Denk hierbij aan groentes, rijst en maaltijdsoepen.

10. Wat is de ideale periode om te reizen door Jordanië?

Ons voor- en najaar heeft de beste reistijd om Jordanië te bezoeken. De temperaturen zijn dan mild en de regen zou gestopt moeten zijn. In onze winter kan het er aardig koud en regenachtig zijn, vooral in de bergen (daar kan het zelfs sneeuwen). Mocht je in de zomer gaan (juni tot augustus), zorg dan in ieder geval voor een hoofddeksel, een zonnebril, voldoende zonnebrand en een waterfles. 

11. Welke zaken moet ik meenemen?

Laagjes kleding (in de avond kan het m.n. in de woestijn fris zijn). Makkelijke sandalen en simpele dichte schoenen, badkleding. Een klein handdoekje en een zaklamp voor in de woestijn. Een reisapotheek inclusief een deet houdend insectenwerend middel.

12. Wat zijn de kledingvoorschriften in Jordanië?

Jordanië is een islamitisch land. Er wordt van zowel vrouwen als mannen verwacht dat je kleding draagt die de schouders, bovenarmen en knieën bedekt. Bij een bezoek aan een moskee is het voor de heren niet gebruikelijk om met een korte broek naar binnen te gaan en moeten vrouwen hun hoofd bedekken. Een tip voor de vrouwen is om standaard een dunne sjaal in je rugzak te doen zodat je overal op voorbereid bent.

13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte in de bus.

14. Kan ik mijn Jordanië groepsreis met een aantal dagen verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

15. Heb ik een matje of slaapzak/lakenzak nodig in Jordanië?

Er wordt in Jordanië één nacht doorgebracht in een tentenkamp in de woestijn van Wadi Rum. Hier zijn matrassen en dekens aanwezig. Een matje of slaapzak is dus niet nodig. De nacht in de woestijn kan koud zijn! Denk ook aan een kleine handdoek. Je kunt eventueel een eigen lakenzak meenemen mocht je dit prettig vinden.

16. Is er een mogelijkheid tot snorkelen in Jordanië?

Ten zuiden van Aqaba is er gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen in de Rode Zee. Bij speciale 'resorts' kan je duikspullen (van flippers en snorkels tot professionele duikuitrusting) huren. Op het publieke strand in Aqaba zie je steeds meer westerse toeristen, toch is het nog steeds niet zo gebruikelijk om hier in westerse badkleding te liggen en/of te zwemmen, wel zijn er privéstranden waar dit mogelijk is.

17. Kan er gereisd worden tijdens Ramadan in Jordanië?

Tijdens de Ramadan kun je prima reizen in Jordanië. Het zal wel moeilijker zijn om restaurantjes te vinden die overdag open zijn, vaak kun je wel in het hotel overdag wat eten. Op straat eten en drinken is dan niet aan te raden. Het verkrijgen van alcohol kan dan moeilijk zijn. Qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de Ramadan in Jordanië te reizen. De banken en kantoren  zijn alleen in de ochtend open, Petra sluit tijdens deze periode iets eerder.

De Ramadan begint in 2022 op 1 april en duurt een maand.

18. Mag ik m'n verrekijker meenemen?

Bij aankomst op het vliegveld van Amman kunnen er problemen ontstaan als je een verrekijker hebt meegenomen. High-tech verrekijkers zijn helemaal niet toegestaan en bij "normale" verrekijkers zullen ze heel goed gaan kijken waardoor het lang kan duren.

19. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

20. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

22. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen