Veelgestelde vragen over Tibet

 1. Heb ik een visum nodig voor Tibet?
 2. Welke inentingen heb ik nodig voor Tibet?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Wat is de beste tijd om naar Tibet te reizen?
 5. Hoe slaap je in Tibet?
 6. Welke vormen van vervoer worden er gebruikt in Tibet?
 7. Kan er vegetarisch gegeten worden in Tibet?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 9. Moet ik een slaapzak en slaapmatje meenemen naar Tibet?
 10. Hoe zit het met de afstanden in Tibet?
 11. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 12. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 13. Kan ik euro's wisselen in Tibet?
 14. Kan ik in Tibet pinnen?
 15. Kan ik hoogteziekte krijgen in Tibet?
 16. Mobiele telefonie Tibet: heeft mijn mobiel bereik?
 17. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 18. Kan ik mijn reis verlengen?
 19. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Tibet?
 20. Wordt er veel gelopen in Tibet?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Tibet?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum (permit) benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Let op: voor Tibet heb je ook een permit nodig die wij via onze lokale agent in China voor je regelen. Dit staat los van het visum voor China, die heb je voor deze reis ook nodig hebt. Hiervoor hebben wij een kopie van je paspoort nodig en een kopie van de pagina in je paspoort met Chinese visum.

2. Welke inentingen heb ik nodig voor Tibet?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

4. Wat is de beste tijd om naar Tibet te reizen?

Beste tijd om te reizen in Tibet is april tot en met oktober. In de zomermaanden heb je meer kans op bewolking (met slechter zicht op de bergen) en meer regen dan in het voor- en najaar.

5. Hoe slaap je in Tibet?

In sommige plaatsen slaap je heel eenvoudig en slaap je op slaapzalen met een eenvoudig toilet buiten. Op andere plaatsen slaap je in een hotel met eigen douche en toilet op de kamer.

Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. Voor foto's van de door ons geselecteerde accommodaties verwijzen we je graag door naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

6. Welke vormen van vervoer worden er gebruikt in Tibet?

In Tibet maken we gebruik van een eigen bus. Ook tijdens de Mount Kailash reis. Voor meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Tibet verwijzen we je naar het tabblad 'Meer reisinfo'.

7. Kan er vegetarisch gegeten worden in Tibet?

Er zijn veel Chinese invloeden in Tibet dus vegetariers kunnen hier goed terecht. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit. Ook wordt er veel tofu gegeten. Er zijn veel gerechten zonder vlees, kip of vis te bestellen.

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Tibet verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/

9. Moet ik een slaapzak en slaapmatje meenemen naar Tibet?

De enige reis naar Tibet waarvoor je een slaapzak nodig hebt is de Mount Kailash reis (reiscode CMK/BCY). Voor de andere Tibet reizen is een slaapzak niet nodig. Er zijn dekens in de hotels aanwezig. Een lakenzak is wel aan te raden. Een slaapmatje is niet nodig.

10. Hoe zit het met de afstanden in Tibet?

Er kunnen lange reisdagen inzitten vanwege de slechte staat van de wegen. De wegen worden wel steeds beter, enkel bij de Mount Kailash reis is het veel hobbelen in de bus.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Tibet vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

11. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

12. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In een aantal hotels in Tibet is (gratis) wifi beschikbaar in de hotels. Soms alleen in de lobby en regelmatig ook op de kamers.

VPN gebruiken in China

 

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet werkt het internet in China niet altijd zoals je zou willen. Een groot aantal websites wordt geblokkeerd door de “great firewall. De belangrijkste websites die momenteel geblokkeerd worden zijn Facebook, Youtube, Twitter en Google+. Maar ook verschillende email accounts zoals bv Hotmail.com.

 

Als je tijdens je verblijf in China deze websites toch wilt of moet gebruiken dan ben je aangewezen op een VPN. Wanneer je in China gebruik maakt van zo een Virtual Private Network  wordt het IP adres van je tablet, smartphone of laptop afgeschermd. Hierdoor lijkt het alsof je, de door de Chinese overheid verboden, websites bezoekt vanuit bijvoorbeeld Japan of de Verenigde staten. Op deze manier omzeil je dus de great firewall  en kun je gewoon gebruik blijven maken van je favoriete websites.

 

Welke websites worden geblokkeerd in China?

Weet je nog niet zeker of je een VPN wilt gaan gebruiken? Controleer dan eerst eens of de websites die je wilt gaan gebruiken wel of niet bereikbaar zijn in China. Dit kun je doen via de website van Comparitech. Worden jouw favoriete websites geblokkeerd in China? Dan is het installeren van een VPN echt de moeite waard.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

 

13. Kan ik euro's wisselen in Tibet?

Ja, dat kan. Euro's kun je gemakkelijk bij banken, wisselkantoren en soms ook bij hotelrecepties omwisselen! Let wel, dit geldt alleen voor de grote steden.

14. Kan ik in Tibet pinnen?

Ja, in Lhasa en Shigatse kun je pinnen bij the Bank of China. Je pinpas dient wel op "wereld" te staan.

15. Kan ik hoogteziekte krijgen in Tibet?

Hoogteziekte komt vooral voor bij een verblijf boven de 3500 meter, iets wat in Tibet veelvuldig het geval is. Je kunt het deels voorkomen door veel water te drinken en rustig te acclimatiseren in Lhasa.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen. Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico.
 
Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. Symptomen  zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid,overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert., enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen.Met deze symptomen  kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn.  Symptomen die duiden op ernstige hoogteziekte en waarbij je onmiddellijk dient af te dalen zijn: schuimend spuug ophoesten, blauwe lippen en tong, niet in staat om plat te liggen, vernauwd bewustzijn. In dit geval naar lager gelegen gebied aan het zuurstof en indien mogelijk naar het ziekenhuis.

16. Mobiele telefonie Tibet: heeft mijn mobiel bereik?

De ervaring heeft geleerd dat het bereik van een mobiele telefoon in Tibet veel te wensen overlaat. Wij adviseren je altijd om voorafgaand aan de reis nog even contact op te nemen met je provider. 

17. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

18. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

19. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Tibet?

Je kunt het best diverse laagjes kleding dragen. Overdag in het zonnetje is het behoorlijk warm, maar 's avonds koelt het flink af, ook vanwege de grote hoogte. Ga je in het voor- of najaar is goede warme kleding een vereiste.

20. Wordt er veel gelopen in Tibet?

De wandelingen in het programma zijn allemaal optioneel. Iedereen met een normale conditie kan daar aan meedoen. Wel blijft wandelen op grote hoogte zwaar door de ijle lucht zwaar.

Bij de Mount kailash reis maak je een rondgang om de berg ook wel genoemd de Kora. De tocht is zwaar, dit met oog op de hoogte. Op dag twee van de Kora maak je een stijging van 4800 naar 5600 meter.

21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

22. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen