Veelgestelde vragen over Cuba

Veelgestelde vragen over Cuba

 1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor mijn Cuba rondreis?
 4. Wat voor accommodaties worden gebruikt voor Cuba?
 5. Is Wifi op Cuba beschikbaar?
 6. Hebben we een eigen bus op Cuba?
 7. Elektriciteit Cuba: welk voltage wordt er gehanteerd?
 8. Waar kun je het beste mee betalen op Cuba?
 9. Hoe is het eten geregeld op Cuba?
 10. Kan ik vegetarisch eten op Cuba?
 11. Wat is de beste reistijd naar Cuba?
 12. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Cuba?
 13. Kan ik een koffer meenemen naar Cuba?
 14. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Cuba?
 15. Mobiele telefonie Cuba: ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon?
 16. Is er de mogelijkheid om salsa te dansen op Cuba?
 17. Zijn er veel mogelijkheden om te wandelen op Cuba?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een toeristenkaart nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig voor mijn Cuba rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902– 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat voor accommodaties worden gebruikt voor Cuba?

Tijdens onze Cuba reizen overnachten we in middenklasse hotels en tevens in Casas Particulares. 

Meer informatie over de accommodaties op Cuba kun je terugvinden onder het tabblad 'Meer reisinfo', onder het kopje 'accommodatie en transport'.

Tevens vind je onder het tabblad 'Accommodaties' foto's van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen). 

5. Is Wifi op Cuba beschikbaar?

Internet op Cuba werkt nog niet volgens onze westerse maatstaven. In veel hotels is nog geen Wifi beschikbaar. Wel wordt er hard gewerkt aan de voorzieningen. Met behulp van de Etecsa Wifi-kaart is het mogelijk om in bijna alle steden te internetten op je mobiel. Let op; een Wifi-punt is alleen te ontvangen bij bepaalde locaties (zoals een aantal hotels in Havana en de centrale pleinen in de steden). Vaak herken je deze Wifi-punten aan een groep mensen die met telefoons bezig zijn. Internet is wel langzamer dan je gewend bent. Daarnaast is het een openbare hotspot waarbij geldt; hoe meer mensen hoe zwakker het signaal is.

Voor internet heb je in Cuba altijd een kaartje met een inlogcode nodig. Deze kun je kopen in een ETECSA-kantoor en in de meeste hotels die wifi ter beschikking stellen. Een kaartje kost 24 cup (€0,80 / 2021) en geeft je recht op een uur internettoegang.

Met behulp van Whatsapp is het mogelijk om te videobellen met het thuisfront. 

6. Hebben we een eigen bus op Cuba?

Tijdens de gehele reisroute hebben we een eigen bus tot onze beschikking. Wil je gebruik maken van de bus buiten de reguliere reisroute om, dan kan dit vaak tegen bijbetaling bij de reisbegeleider en chauffeur geregeld worden.
 
Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden op Cuba vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

7. Elektriciteit Cuba: welk voltage wordt er gehanteerd?

De meeste hotels hebben zowel 110V als 220V. Wij adviseren een adapter (2 platte polen) en een verloopstekker mee te nemen, deze zijn niet op Cuba te koop. Op de volgende website kun je veel informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: www.wereldstopcontacten.nl

8. Waar kun je het beste mee betalen op Cuba?

Je kunt het beste contante euro's meenemen. Zorg er voor dat de biljetten niet beschadigd zijn en dat je voldoende euro's bij je hebt voor de duur van de reis. 

Per 1 januari 2021 is er op Cuba nog maar 1 munteenheid: De CUP (Cubaanse peso) 24 peso = 1 USD.

De CUC (toeristen Dollar) is nog wel in te wisselen tot juni 2021. Hier en daar zijn er in Havana, Trinidad en de meer toeristische plaatsen pinautomaten te vinden. Je kunt hier peso's (CUP's) opnemen met je Creditcard. (alleen van een niet-Amerikaanse bank!). Houd er rekening mee dat de ATM's regelmatig leeg zijn, dus het blijft raadzaam voldoende contante euro's mee te nemen. Deze kun je gemakkelijk inwisselen bij de Cadeca's (wisselkantoortjes) in de grotere steden voor peso's.


Mocht je een Creditcard (alleen Visa of Mastercard) hebben, raden we je aan deze voor de zekerheid mee te nemen.  

9. Hoe is het eten geregeld op Cuba?

Op Cuba kun je eten in zgn. 'paladares'. Dit zijn huiskamerrestaurantjes; je eet dan bij de lokale bevolking thuis. Ook zijn er de staatsrestaurants, speciaal voor toeristen. Het eten bestaat vaak uit soep, salade, kip, rijst, gebakken banaan, en cassave. Ook kreeft staat vaak op het menu.

10. Kan ik vegetarisch eten op Cuba?

Op Cuba wordt veel vlees en vis gegeten. Echter je kunt overal salades krijgen en zijn tegenwoordig in de meer toeristische plaatsen ook andere gerechten zonder vlees.

11. Wat is de beste reistijd naar Cuba?

Cuba heeft een tropisch klimaat. In het droge seizoen, van november tot april, liggen de temperaturen rond de 25 graden, met januari en februari als ‘koudste’ maanden en temperaturen van rond de 25 graden. In de bergen in de Sierra Maestra is het enkele graden koeler. Het regenseizoen valt van mei tot oktober, met vooral in september en oktober kans op tropische stormen en cyclonen. De temperaturen liggen overdag doorgaans boven de dertig graden.

Cuba is het hele jaar door goed te bereizen, maar de beste reistijd is na de regenperiode, dus van november tot april.

12. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Cuba?

Cuba is een tropisch land dus neem luchtige zomerkleding mee. Denk aan badkleding, een paar slippers of sandalen en een paar  wandelschoenen. Bergschoenen zijn niet nodig. Ook een pet of hoedje tegen de zon zijn aan te raden. Handdoeken zijn aanwezig in de hotels en casa's. Neem verder een warme (fleece) trui mee, voor als het toch eens wat frisser is. Ook in de bergen kan het snel afkoelen. Verder is een regenjack of poncho handig.

13. Kan ik een koffer meenemen naar Cuba?

Wij raden aan een trolley (zachte koffer), reistas of backpack mee te nemen. Een hardschalige koffer is minder handig, omdat deze lastig op te bergen is in de bus en veel ruimte inneemt. 

14. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Cuba?

Op Cuba is het tijdens de wintertijd 5 uur vroeger dan in Nederland/België. Tijdens de zomertijd is het 6 uur vroeger op Cuba.

15. Mobiele telefonie Cuba: ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon?

We raden je aan om contact op te nemen met je provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.
Meestal kun je wel naar Nederland bellen, echter is Wifi heel beperkt.

16. Is er de mogelijkheid om salsa te dansen op Cuba?

Op Cuba zul je zeker kunnen salsadansen in een Casa de la Trova of andere dansgelegenheid. Wie les wil nemen kan dat het beste doen in Havana, want daar verblijf je iets langer.

17. Zijn er veel mogelijkheden om te wandelen op Cuba?

Ja, je kunt in de omgeving van Viñales mooie wandelingen maken langs de mojotes en door de tabaksplantages. In de omgeving van Trinidad kun je een dagwandeling maken naar een waterval in de 'Topes de Collantes'.

Bij de Cuba groepsreis van 21 dagen overnacht je tevens midden in het gebergte van de Sierra Maestra, hier kun je vanuit het hotel mooie wandelingen maken.

18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

19. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen