Veelgestelde vragen over Marokko

 1. Heb ik een visum nodig voor Marokko?
 2. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Marokko?
 3. Wat is de beste reistijd voor Marokko?
 4. Welke soort accommodatie wordt er gebruikt?
 5. Met welk vervoermiddel wordt er gereisd in Marokko?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Is er Wifi aanwezig in Marokko?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig in Marokko?
 9. Kan ik gemakkelijk pinnen in Marokko?
 10. Kan ik vegetarisch eten in Marokko?
 11. Wat zijn de kledingvoorschriften in Marokko?
 12. Welke dingen zijn handig om mee te nemen naar Marokko?
 13. Kan ik een koffer meenemen naar Marokko?
 14. Welke invloed heeft de Ramadan op mijn Marokko rondreis?
 15. Moet ik een slaapzak meenemen naar Marokko en hoe koud is het?
 16. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Marokko?
 17. Welke schoenen moet ik meenemen naar Marokko?
 18. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 19. Kan ik mijn reis verlengen?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Marokko?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Marokko?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reistijd voor Marokko?

Marokko is het hele jaar goed te bereizen, waarbij de zomermaanden het warmst zijn. Het voor- en najaar zijn over het algemeen de meest gunstige periodes. In het voorjaar bloeien er veel bloemen en zie je de bevolking aan het werk op het land. In zomermaanden is het verstandig om het 's middags rustig aan te doen, vanwege de hitte. 's Avonds zijn er veel mensen te vinden op straat.

4. Welke soort accommodatie wordt er gebruikt?

Tijdens onze reis door Marokko hebben we overal de beschikking over tweepersoonskamers in een hotel of auberge (herberg) met douche en toilet.

Bij de familiereizen beschikken we over 2- en 3-persoonskamers (vaak een tweepersoonskamer met een extra bed erbij). 

Tijdens de 8-daagse familiereis heb je 1 overnachting nabij Zagora in een tent in de woestijn. 

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Met welk vervoermiddel wordt er gereisd in Marokko?

Om optimaal te kunnen genieten van al het fraais wat er onderweg te zien is, maak je overwegend gebruik van eigen vervoer, dat wil zeggen gehuurde bussen. Daardoor is het mogelijk om onderweg stops te maken waar en wanneer we zelf willen. Afhankelijk van de groepsgrootte reizen we rond in één of twee minibussen. Soms wordt er voor een volle groep ook gekozen voor een grote bus.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Marokko vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

7. Is er Wifi aanwezig in Marokko?

In de meeste hotels is Wifi aanwezig. Soms is dit enkel in de lobby bij de receptie. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van het Internet vaak niet is zoals wij gewend zijn.

Meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Heb ik een wereldstekker nodig in Marokko?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Marokko verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/

9. Kan ik gemakkelijk pinnen in Marokko?

In Marokko is het in alle steden mogelijk om geld (Dirham) te pinnen, ook op de luchthaven bij aankomst. Wij raden wel aan een deel (bijvoorbeeld 150 euro) van het genoemde zakgeld in contante euro's mee te nemen, voor het geval een pinautomaat buiten werking blijkt te zijn.

10. Kan ik vegetarisch eten in Marokko?

In Marokko worden veel Tajines (stoofpotjes) gegeten, meestal met vlees of kip. Echter je kunt ook in veel restaurants goed vegetarisch eten. In Marokko zijn ook heerlijke salades en soepen te krijgen. Ook is in veel plaatsen meer westers eten beschikbaar, zoals pastagerechten.  

11. Wat zijn de kledingvoorschriften in Marokko?

Omdat Marokko een islamitisch land is, kan je je het beste wat behoudend kleden. 'Uitdagende' kleding wordt niet op prijs gesteld. Als je geen ontblote schouders en benen laat zien, zullen mensen je eerder open en onbevangen tegemoet treden en respect tonen. Draag dus eerder een lange wijdere broek dan een korte of strakke broek en een T-shirt of blouse met korte mouwen dan een strak hemdje. Het is overigens ook ongebruikelijk om als volwassen man een korte broek te dragen.

12. Welke dingen zijn handig om mee te nemen naar Marokko?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een kleine reisapotheek, toiletspullen, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterijen om 3 dagen te kunnen overbruggen), een stekkerdoosje indien je veel oplaadbare apparaten hebt (er zijn niet overal veel stopcontacten).

13. Kan ik een koffer meenemen naar Marokko?

We adviseren je om de bagage mee te nemen in een zachte koffer op wielen, weekendtas of in een rugzak. Een ‘hardschalige koffer’ raden we af voor onze reizen. Niet omdat je je rugzak/weekendtas nodig hebt om lange wandelingen met je bagage te maken, maar omdat een (harde) koffer vaak moeilijk op de bus te bevestigen is en veel ruimte in beslag neemt. 

14. Welke invloed heeft de Ramadan op mijn Marokko rondreis?

Tijdens de Ramadan kan je prima reizen in Marokko. Het zal soms wat moeilijker zijn om een restaurantje te vinden dat overdag open is, maar in de grote steden is het voor toeristen vaak wel mogelijk om in een restaurantje te eten. Eten tussen zonsopgang en zonsondergang op straat is niet raadzaam. Ook het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan moeilijk zijn.

Qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de Ramadan in Marokko te reizen. Overdag is het rustig, 's avonds is het vaak feestelijk. De Ramadan begint in 2022 op 2 april en duurt tot 2 mei. 

15. Moet ik een slaapzak meenemen naar Marokko en hoe koud is het?

Nee, een slaapzak is niet nodig. Van oktober tot april kan het 's nachts wel flink afkoelen in de woestijn, maar ook in de bergen. In de hotels is er geen verwarming, er zijn voldoende dekens aanwezig, Wellicht kan je voor de koude nachten in die periode een warme pyjama o.i.d. meenemen.

16. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Marokko?

In de zomer en het late voorjaar is het echt warm. Je hebt dan voornamelijk luchtige zomerkleding nodig.  In het vroege voorjaar of in de winter, zijn de temperatuursverschillen erg groot. Overdag kan het heerlijk zonnig zijn, maar 's-avonds kan het erg afkoelen. 
Daarom adviseren we, met name in voorjaar en winter, om laagjes kleding mee te nemen. Een warme fleece trui of vest is dan geen overbodige luxe. Ook een regenjack of poncho is aan te raden. 

17. Welke schoenen moet ik meenemen naar Marokko?

Outdoorslippers of sandalen met een goed profiel zijn handig. Als je in de bergen bent, zijn over het algemeen dichte schoenen met een goed profiel prima, bergschoenen zijn niet persé nodig.

18. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

19. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

21. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen