Veelgestelde vragen over MOZAMBIQUE

Wat is de beste reistijd voor Mozambique?

Mozambique ligt op zeeniveau een heeft daarom het hele jaar een aangename temperatuur. De heetste maanden, december en januari, vallen samen met het regenseizoen wat weer wat verkoeling geeft. De maand augustus staat bekend als winderig en dit kan lastig zijn bij watersporten. De regentijd begint in december en loopt ongeveer tot maart/april. De regentijd is niet de meest ideale tijd om te reizen, omdat Mozambique met alle grote rivieren van zuidelijk Afrika die daar in zee uitmonden heel veel water te verwerken krijgt. De muggen zorgen dan voor overlast en het water wordt troebel wat bij duiken niet prettig is.

Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je  -eventueel  via-  Zuid Afrika gaat.

Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je uitgekozen reis past.

 

>> Ga je alléén naar het land Zuid Afrika :

·         Haal geld uit de geldautomaat in Zuid Afrika en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel omwisselen). Een creditcard als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.

·         De optionele excursies betaal je in Zuidafrikaanse Rand.

·         Een visum is niet nodig als je de NL of BE nationaliteit hebt.

>> Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia) :

·         Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt nl. ook in de overige landen  betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen en  meenemen.

·         Excursies betaal je in US dollars of Zuidafrikaanse Randen. Sommige excursies zijn ook te betalen met creditcard.

·         De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US dollars.

 

>> Ga je met een internationale reis mee :

Geld :

A Voor Botswana haal je het beste wat Zuidafrikaanse Randen uit de automaat  op het vliegveld bij aankomst.  Als jullie in Botswana aankomen gaan jullie naar een geldautomaat en kun je Botswaanse Pula's uit de geldautomaat halen voor de rest van de reis.

B Voor Zimbabwe/Zambia neem je US dollars mee.

C In Namibië haal je Namibië Dollars uit de geldautomaat in Windhoek.

D In Mozambique kun je Zuidafrikaanse Randen en US dollars omwisselen naar lokale valuta.

      De excursies :

A In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt

B In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars.

C In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars.

D In Mozambique betaal je de excursies in lokale valuta

       De visa betaal je in :

A In Botswana n.v.t.

B In Zimbabwe/Zambia koop je het visum in ter plaatse en dit betaal je in US dollars

C In Namibië n.v.t.

D Voor Mozambique regel je het visum vooraf in NL (het is bij deze reis NIET mogelijk om een visum aan de grens te krijgen).

 

Zorg ervoor dat je bankpasje geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.

Wanneer kan ik in Mozambique walvishaaien zien?

Je kan het gehele jaar goed snorkelen met walvishaaien in Tofo. Maar het hoogseizoen ligt tussen november en april wanneer je soms wel een groep van 20 walvishaaien tegelijkertijd kan spotten op een half uur durende boot tocht.

Moet ik een duikbrevet hebben om de walvishaai te kunnen zien?

Nee. De beste manier is om met snorkel en vinnen te water te gaan. Hun ware grootte dringt dan pas echt door. De walvishaai drijft rustig en onverstoord verder, aan of vlak onder de oppervlakte. Het is zeer belangrijk om nooit contact met ze te maken. Aanraking veroorzaakt een beschadiging van de huid en die maakt ze weer ontvankelijk voor infecties. LET OP: het is nooit 100% gegarandeerd dat je walvishaaien ziet, het blijven tenslotte wilde dieren!!

Moet ik een klamboe meenemen naar Mozambique?

De tenten zijn voorzien van gaas; het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.

Kan mijn electronische apparatuur opgeladen worden?

Ja, je hebt  wel een speciale stekker nodig; deze kun je makkelijk verkrijgen in Zuid Afrika. Op de campings is ook electriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.

Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?

Je zult regelmatig wel bereik hebben zeker in de stedelijke/bewoonde gebieden. Vraag na bij je telefoonprovider of je smartphone geschikt is voor de landen waar je naar toe gaat.

Heb ik inentingen nodig voor mijn Mozambique rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe groot kunnen de afmetingen van de reistas zijn?

Bij deze reis wordt er een truck gebruikt en achterin de truck zijn er in principe bagagevakken.

De afmetingen van deze bagagevakken zijn 40 x 60 x 90 cm.Indien je tas níet in zo'n vak past, dan moet de tas worden geplaatst binnen in de truck waar de reizigers zitten.Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen?

We raden aan zo weinig mogelijk mee te nemen. Bij de meeste airlines mag je 1 stuk bagage inchecken van max. 20 kilo. Daarnaast kan er 1 stuk handbagage worden meegenomen van maximal 7 kilo.

Bij de international kampeereis raden we aan om een rugzak of reistas (met of zonder wieltjes) mee te nemen.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.