Veelgestelde vragen over Zimbabwe

Veelgestelde vragen over Zimbabwe

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Zimbabwe?
 3. Wat is de beste reistijd?
 4. Hoe overnachten we?
 5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 6. Hoe wordt er gereisd?
 7. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!
 8. Hoe zit het mobiele telefonie, internet en Wifi?
 9. Hoe zwaar is deze groepsreis?
 10. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 11. Wat zijn de redenen om naar Zimbabwe te gaan?
 12. Zie je veel wild?
 13. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?
 14. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?
 15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 16. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Dit visum betaal je bij aankomst in Zimbabwe.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Zimbabwe?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reistijd?

Het grootste deel van Zimbabwe ligt op een hoogte van meer dan 900 meter waardoor de temperaturen gematigd zijn. In de winter, van mei tot en met september, zijn de temperaturen overdag aangenaam terwijl de nachten koud kunnen zijn. Normaal gesproken regent het dan niet of nauwelijks. De beste tijd om in Zimbabwe wild te zien is ‘s winters omdat het gras dan laag staat en het wild, op zoek naar water, zich rondom de dammen verzamelt.

Zomer in Zimbabwe
De zomer, van november tot en met april, is warm en nat. Regen kan dan in grote hoeveelheden uit de hemel vallen en dagenlang aanhouden. De zomer heeft, wat de safari betreft, als voordeel dat dan de meeste jongen geboren worden. Ook de Victoria-watervallen zijn in die tijd het mooist. Het laagveld en de Zambezi-vallei zijn warm en vochtig. De meeste regen valt daar in korte stortbuien in de maanden november tot en met maart. Heel nat is het in de Eastern Highlands, een bergketen tegen de grens met Mozambique. In de omgeving van toeristenoord Nyanga kan het door die bergregens ook in de zomermaanden (december, januari) soms behoorlijk fris zijn

4. Hoe overnachten we?

Tijdens deze reis maken we gebruik van diverse soorten accommodaties. De ene keer zul je in een luxere kamer verblijven, de andere keer in een eenvoudigere kamer weliswaar altijd met eigen douche en toilet.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

6. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens de reis reis je in speciaal voor de groep afgehuurde overlandtruck met stoelen en/of banken. In de truck zijn lockers aanwezig waar de bagage in opgeborgen wordt. (afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm) Deze lockers zijn NIET geschikt voor koffers met een harde buitenkant zoals bijv. een Samsonite koffer. Het is aan te raden om een weekendtas of koffer met zachte buitenkant mee te nemen. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is.

Reizen door Afrika is een groot avontuur en vraagt soms veel van je geduld, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. In de beschrijving van het dag-tot-dag-programma staat per traject vermeld hoe je reist. Doordat niet alle wegen geasfalteerd zijn, is het risico van een platte band aanwezig. Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. De reisbegeleiding zal dan een alternatief regelen. De wegen in Namibië zijn goed onderhouden al is maar 15% geasfalteerd. De afstanden en reisdagen zijn hier langer en je kan soms uren rijden zonder iemand tegen te komen. De gravelwegen zijn zandwegen waar je rekening moet houden met (flink wat) hobbelen en in de droge periode is het soms stoffig. Echter weegt dit niet op tegen de wijdsheid en schoonheid van het afwisselende landschap.

7. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!

Bij elke reis staat er onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'accommodatie en vervoer' genoemd welk vervoersmiddel er voor jouw reis van toepassing is. 
Met name voor het meenemen van je bagage in welke tas en welk formaat, is dit belangrijke informatie.

Bij de hotelreis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe raden we je aan om je bagage mee te nemen in een weekendtas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een locker achterin de truck. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. Een Samsonite koffer past hier niet in! Houd hier rekening mee. 

8. Hoe zit het mobiele telefonie, internet en Wifi?

In Zimbabwe zijn momenteel drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet; het grootste en meest betrouwbare bedrijf.

Mobiel bellen in Zimbabwe
Zimbabwe beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. Bellen met je mobiel is mogelijk maar ‘roaming’ is niet goedkoop. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Let op: data roaming (internet en e-mail op je buitenlandse nummer) was in Zimbabwe tot voor kort niet mogelijk.
Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke bij een supermarkt of telefoonwinkel een prepaid simkaart kopen. Neem wel je paspoort mee in verband met registratie. Informeer welke provider de beste dekking heeft in de gebieden die je gaat bezoeken. In Zimbabwe zijn drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en doorgaans meest betrouwbare bedrijf. Vanwege de snelle toename van het aantal mobiele aansluitingen zijn veel nummers de laatste jaren veranderd of uitgebreid. Mocht een telefoonnummer steeds onbereikbaar blijven, informeer dan of er onlangs cijfers zijn toegevoegd.

Internet in Zimbabwe
In steden en toeristische plaatsen vind je op bescheiden schaal internetcafés, maar de verbinding is vaak tergend traag. Voor e-mail en whatsapp kun je beter een ‘WiFi hotspot’ opzoeken, in hotels en sommige restaurants en barretjes. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Ja, in de bewoonde gebieden zal er meestal bereik zijn. Vraag verdere details na bij je telefoonprovider.

Meer informatie over Wifi beschikbaarheid in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

9. Hoe zwaar is deze groepsreis?

De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De zwaarte wordt voornamelijk bepaald door de redelijk lange reisafstanden.

Meer informatie over de 'zwaarte van de reis' vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

10. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De reisbegeleiders tijdens deze reis spreken Afrikaans en Engels.

11. Wat zijn de redenen om naar Zimbabwe te gaan?

De vriendelijke bevolking en prachtige natuur spreken tot de verbeelding. Matopos NP is het park waar de  zwarte neushoorn voorkomt; bovendien is het landschappelijk een mooi park. Cecil Rhodes ligt op het zg. 'Worlds View' begraven, deze plek had hij zelf uitgekozen en was zelfs al sinds eeuwen een magische plek voor de medicijnmannen en vrouwen van de oude stammen.

12. Zie je veel wild?

Tijdens de reis ga je heel regelmatig wilde dieren zien. Niet alleen in de Nationale Parken die je bezoekt (o.a. Etosha en Chobe N.P.) maar ook onderweg, vooral in Namibië, zie je regelmatig dieren.

13. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?

Neem dunne kleding mee, liefst in natuurkleuren. Voor 's avonds is een t-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of sweater mee en een wind/regenjack.  Het is dan ook noodzakelijk om op alle voorkomende weertypes te zijn voorbereid.  Een paraplu is handig. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklamp, zakmes (niet in je handbagage),  wekker, paspoort, voldoende cash geld, kopieën van paspoort, reisverzekering, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, een goede reisgids en een handdoek Neem zo weinig mogelijk elektrische apparaten mee.

Dit alles verpak je in een weekendtas of rugzak. Denk aan de toegestane afmetingen van de tas in verband met de lockers in de truck (35 x 35 x 79 cm). Harde koffers zijn op dit soort reizen niet toegestaan.  Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel (moneybelt) kopen, die je onder je kleding kunt dragen.

Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Het maximum dat je mag inchecken is 20 kg, maar het is niet nodig zoveel mee te nemen. Je kunt regelmatig wat kleding (laten) wassen.

14. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je (eventueel) via Zuid Afrika gaat.

 • Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia)
  Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt nl. ook in de overige landen betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen en meenemen.

  Excursies betaal je in US dollars, Zuidafrikaanse Rand of met een creditcard.

  De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US dollars.


De excursies:

1) In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt.
2) In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars (of met een creditcard).
3) In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars (of met een creditcard).
 
Visa

1) In Botswana n.v.t.
2) In Zimbabwe/Zambia koop je het visum in ter plaatse en dit betaal je in US dollars.
3) In Namibië n.v.t.

Zorg ervoor dat je bankpasje geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.

15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

16. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen