Veelgestelde vragen over Zimbabwe

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Zimbabwe?
 3. Wat is de beste reistijd?
 4. Hoe overnachten we?
 5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 6. Hoe wordt er gereisd?
 7. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!
 8. Hoe zit het mobiele telefonie, internet en Wifi?
 9. Hoe zwaar is deze groepsreis?
 10. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 11. Zie je veel wild?
 12. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?
 13. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?
 14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Dit visum betaal je bij aankomst in Zimbabwe.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Zimbabwe?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reistijd?

Het grootste deel van Zimbabwe ligt op een hoogte van meer dan 900 meter waardoor de temperaturen gematigd zijn. In de winter, van mei tot en met september, zijn de temperaturen overdag aangenaam terwijl de nachten koud kunnen zijn. Normaal gesproken regent het dan niet of nauwelijks. De beste tijd om in Zimbabwe wild te zien is ‘s winters omdat het gras dan laag staat en het wild, op zoek naar water, zich rondom de dammen verzamelt.

Zomer in Zimbabwe
De zomer, van november tot en met april, is warm en nat. Regen kan dan in grote hoeveelheden uit de hemel vallen en dagenlang aanhouden. De zomer heeft, wat de safari betreft, als voordeel dat dan de meeste jongen geboren worden. Ook de Victoria-watervallen zijn in die tijd het mooist. Het laagveld en de Zambezi-vallei zijn warm en vochtig. De meeste regen valt daar in korte stortbuien in de maanden november tot en met maart.

4. Hoe overnachten we?

Tijdens de rondreis Zuid Afrika, Namibie, Botswana en Zimbabwe maken we gebruik van diverse soorten accommodaties. De ene keer zul je in een luxere kamer verblijven, de andere keer in een eenvoudigere kamer; weliswaar altijd met eigen douche en toilet.

Per reis vind je bij het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je  foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Tijdens de 20-daagse rondreis Botswana, Zimbabwe en Zuid Afrika (Afrika's best bewaarde geheim) verblijf je voornamelijk in comfortabele lodges met eigen badkamer. In Maun en de Okavangodelta maak je gebruik van tented lodges. Dit zijn luxe, reeds opgezette safaritenten met eigen badkamer.

Tijdens je 5- daagse tocht door het Moremi Game Reserve kampeer je 4 nachten op kleine kampeerplekken midden in de natuur en zonder omheining. Een speciaal supportteam reist elke dag voor je uit om de tentjes op te zetten en de volgende ochtend weer af te breken. Tijdens je verblijf in het Moremi Game Reserve maak je gebruik van een bush toilet (een gat in de grond met een bril erboven en een schep om zand over je boodschap te scheppen) en een bush shower (een grote zak met water die in een boom hangt).


5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

6. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens de 23-daagse tour reis je in speciaal voor de groep afgehuurde overlandtruck met stoelen en/of banken. In de truck zijn lockers aanwezig waar de bagage in opgeborgen wordt. (afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm) Deze lockers zijn NIET geschikt voor koffers met een harde buitenkant zoals bijv. een Samsonite koffer. Het is aan te raden om een reistas mee te nemen. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is.

Tijdens de 20-daagse reis door Botswana, Zimbabwe en Zuid Afrika (Afrika's best bewaarde geheim) maken we gebruik van een zeer comfortabele overlandtruck. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is. De truck heeft ruime, comfortabele zitplaatsen (met veiligheidsgordels); 2 grote ramen aan de voorkant, wat goed voorwaarts zicht biedt; grote zijwaartse ramen die je naar beneden open kunt schuiven, dit geeft je de mogelijkheid prachtige foto's te maken.

In de truckbus is er voor elke reiziger een kluisje waar de bagage in dient te worden bewaard. De afmetingen van de kluisjes zijn 60x38x88 cm diep. Het wordt geadviseerd om met een backpack of reistas te reizen. Koffers passen niet in de kluisjes.

Reizen door Afrika is een groot avontuur en vraagt soms veel van je geduld, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. In de beschrijving van het dag-tot-dag-programma staat per traject vermeld hoe je reist. Doordat niet alle wegen geasfalteerd zijn, is het risico van een platte band aanwezig. Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. De reisbegeleiding zal dan een alternatief regelen.   

7. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!

Bij elke reis staat er onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'accommodatie en vervoer' genoemd welk vervoersmiddel er voor jouw reis van toepassing is. 
Met name voor het meenemen van je bagage in welke tas en welk formaat, is dit belangrijke informatie.

Bij de 23-daagse hotelreis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe raden we je aan om je bagage mee te nemen in een weekendtas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een locker achterin de truck. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. Een Samsonite koffer past hier niet in! Houd hier rekening mee. 

Bij de 20-daagse reis door Botswana, Zimbabwe en Zuid Afrika raden we aan om je bagage mee te nemen in een reistas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een kluisje, achterin de truck. Er is 1 kluisje per persoon beschikbaar. De afmetingen van de kluisjes zijn 60x38x88 cm. 

 

8. Hoe zit het mobiele telefonie, internet en Wifi?

In Zimbabwe zijn momenteel drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet; het grootste en meest betrouwbare bedrijf.

Mobiel bellen in Zimbabwe
Zimbabwe beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. Bellen met je mobiel is mogelijk maar ‘roaming’ is niet goedkoop. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Let op: data roaming (internet en e-mail op je buitenlandse nummer) was in Zimbabwe tot voor kort niet mogelijk.
Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke bij een supermarkt of telefoonwinkel een prepaid simkaart kopen. Neem wel je paspoort mee in verband met registratie. Informeer welke provider de beste dekking heeft in de gebieden die je gaat bezoeken. In Zimbabwe zijn drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en doorgaans meest betrouwbare bedrijf. Vanwege de snelle toename van het aantal mobiele aansluitingen zijn veel nummers de laatste jaren veranderd of uitgebreid. Mocht een telefoonnummer steeds onbereikbaar blijven, informeer dan of er onlangs cijfers zijn toegevoegd.

Internet in Zimbabwe
In steden en toeristische plaatsen vind je op bescheiden schaal internetcafés, maar de verbinding is vaak tergend traag. Voor e-mail en whatsapp kun je beter een ‘WiFi hotspot’ opzoeken, in hotels en sommige restaurants en barretjes. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Ja, in de bewoonde gebieden zal er meestal bereik zijn. Vraag verdere details na bij je telefoonprovider.

Meer informatie over Wifi beschikbaarheid in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

9. Hoe zwaar is deze groepsreis?

De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De zwaarte wordt voornamelijk bepaald door de redelijk lange reisafstanden.

Meer informatie over de 'zwaarte van de reis' vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

10. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De reisbegeleiders tijdens deze reis spreken Afrikaans en Engels.

11. Zie je veel wild?

Tijdens de reis ga je heel regelmatig wilde dieren zien. Niet alleen in de Nationale Parken die je bezoekt (o.a. Etosha en Chobe N.P.) maar ook onderweg, vooral in Namibië zie je regelmatig wilde dieren.

12. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?

Neem dunne kleding mee, liefst in natuurkleuren. Voor 's avonds is een t-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of sweater mee en een wind/regenjack.  Het is dan ook noodzakelijk om op alle voorkomende weertypes te zijn voorbereid.  Een paraplu is handig. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklamp, zakmes (niet in je handbagage),  wekker, paspoort, voldoende cash geld, kopieën van paspoort, reisverzekering, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, een goede reisgids en een handdoek Neem zo weinig mogelijk elektrische apparaten mee.

Dit alles verpak je in een reistas of rugzak. Denk aan de toegestane afmetingen van de tas in verband met de lockers in de truck. Koffers zijn op dit soort reizen niet toegestaan.  Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel (moneybelt) kopen, die je onder je kleding kunt dragen.

Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Het maximum dat je mag inchecken is 20 kg, maar het is niet nodig zoveel mee te nemen. Je kunt regelmatig wat kleding (laten) wassen.

13. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je (eventueel) via Zuid Afrika gaat.

 • Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia)
  Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt nml. ook in de overige landen betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen en meenemen.

  Excursies betaal je in US dollars, Zuidafrikaanse Rand of met een creditcard.

  De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US dollars.


De excursies:

1) In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt.
2) In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars (of met een creditcard).
3) In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars (of met een creditcard).
 
Visa

1) In Botswana n.v.t.
2) In Zimbabwe/Zambia koop je het visum ter plaatse aan de grens en dit betaal je in US dollars.
3) In Namibië n.v.t.

Zorg ervoor dat je bankpasje geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.

14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

17. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen