Veelgestelde vragen over Zimbabwe

Veelgestelde vragen over Zimbabwe

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Zimbabwe?
 3. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!
 4. Mobiele telefonie en internet:
 5. Hoe zwaar is deze groepsreis?
 6. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 7. Wat zijn de redenen om naar Zimbabwe te gaan?
 8. Wat gaan we in Zambia doen?
 9. Zie je veel wild?
 10. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?
 11. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

1. Heb ik een visum nodig?

Reizigers die Zuid Afrika, Botswana, Namibie, Zambia en Zimbabwe willen bezoeken, moeten beschikken over een geldig internationaal paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij thuiskomst.

Voor Zimbabwe en Zambia heb je een visum nodig. Deze koop je aan de grens en betaal je in USD. Je dient deze bedragen gepast te betalen.

Indien je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt dien je zelf bij de desbetreffende ambassade(s) na te gaan of een visum voor jou voor de desbetreffende landen wel of niet vereist is. Indien het wel vereist is verzoeken wij je vriendelijk dit visum voor vertrek zelf te regelen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Zimbabwe?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!

Bij elke reis staat er onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'accommodatie en vervoer' genoemd welk vervoersmiddel er voor jouw reis van toepassing is. 
Met name voor het meenemen van je bagage in welke tas en welk formaat, is dit belangrijke informatie.

Indien je een hotelreis maakt door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe raden we je aan om je bagage mee te nemen in een weekendtas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een locker achterin de truck. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. Een Samsonite koffer past hier niet in! Houd hier rekening mee. 

Voor de familiereis geldt ook dat er met een overlandtruck wordt gereisd en dat de bagage moet passen in de locker van 35 x 35 x 79 cm.

Indien je een internationale reis gaat maken, dan reis je met een overlandtruck. In de truck zijn lockers aanwezig waarvan de afmetingen 40x60x90cm zijn. Ook hier is het NIET mogelijk om bijv. een Samsonite koffer mee te nemen en adviseren we je om je bagage mee te nemen in een rugzak of weekendtas. 

4. Mobiele telefonie en internet:

In Zimbabwe zijn momenteel drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en meest betrouwbare bedrijf.

Mobiel bellen in Zimbabwe
Zimbabwe beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. Bellen met je mobiel is mogelijk maar ‘roaming’ is niet goedkoop. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Let op: data roaming (internet en e-mail op je buitenlandse nummer) was in Zimbabwe tot voor kort niet mogelijk.
Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke bij een supermarkt of telefoonwinkel een prepaid simkaart kopen. Neem wel je paspoort mee in verband met registratie. Informeer welke provider de beste dekking heeft in de gebieden die je gaat bezoeken. In Zimbabwe zijn drie mobiele telefoonaanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en doorgaans meest betrouwbare bedrijf. Vanwege de snelle toename van het aantal mobiele aansluitingen zijn veel nummers de laatste jaren veranderd of uitgebreid. Mocht een telefoonnummer steeds onbereikbaar blijven, informeer dan of er onlangs cijfers zijn toegevoegd.

Internet in Zimbabwe
In steden en toeristische plaatsen vind je op bescheiden schaal internetcafés, maar de verbinding is vaak tergend traag. Voor e-mail en whatsapp kun je beter een ‘WiFi hotspots’ opzoeken, in hotels en sommige restaurants en barretjes. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Ja, in de bewoonde gebieden zal er meestal bereik zijn. Vraag verdere details na bij je telefoonprovider.

5. Hoe zwaar is deze groepsreis?

De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De zwaarte wordt voornamelijk bepaald door de redelijk lange reisafstanden.

Meer informatie over de 'zwaarte van de reis' vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

6. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De reisbegeleiders tijdens deze reis spreken Afrikaans en Engels.

7. Wat zijn de redenen om naar Zimbabwe te gaan?

De vriendelijke bevolking en prachtige natuur spreken tot de verbeelding. Matopos NP is het park waar de  zwarte neushoorn voorkomt; bovendien is het landschappelijk een mooi park. Cecil Rhodes ligt op het zg. 'Worlds View' begraven, deze plek had hij zelf uitgekozen en was zelfs al sinds eeuwen een magische plek voor de medicijnmannen en vrouwen van de oude stammen.

8. Wat gaan we in Zambia doen?

Tijdens de internationale reis Zimbabwe en Zambia, ga je ook op avontuur in het prachtige Zambia! Je zult o.a. de Zambezi rivier verkennen per kano. Je vaart met 2 personen in de kano, en bent per dag meerdere uren onderweg. De tocht begint in Gwabi, waarna je rustig afzakt naar het schitterende Mana Pools Nationaal Park. Er gaat begeleiding mee dus ook als je nog nooit in een kano hebt gezeten kun je hier aan deelnemen.

9. Zie je veel wild?

Bij de 29-daagse reis kun je een optionele excursie maken naar het Rhodes Matopos N.P. Hier kun je lopend op zoek naar de neushoorn! Als de neushoorns in een goede bui zijn, kun je tot op enkele meters afstand komen en ze rustig gade staan. Uiteraard gaat er een lokale gids mee met deze optionele excursie; een ervaring om nooit te vergeten!  

In het park komen ook giraffen, sabelantilopen, elandantilopen, zebra's en steenbokken voor.

10. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?

Neem dunne kleding mee, liefst in natuurkleuren. Voor 's avonds is een t-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of sweater mee en een wind/regenjack.  Het is dan ook noodzakelijk om op alle voorkomende weertypes te zijn voorbereid.  Een paraplu is handig. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklamp, zakmes (niet in je handbagage),  wekker, paspoort, voldoende cash geld, kopieën van paspoort, reisverzekering, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, een goede reisgids en een handdoek Neem zo weinig mogelijk elektrische apparaten mee.

Voor de internationale kampeerreizen geldt: neem verder ook mee: een slaapzak, eventueel een lakenzak, hoofdkussentje en een goede zaklamp(hoofdlamp). Tenten en veldbedden zijn aanwezig. Ga je in onze zomer, dan is een warme slaapzak echt noodzakelijk. De nachten koelen behoorlijk af!

Dit alles verpak je in een weekendtas of rugzak. Denk aan de toegestane afmetingen van de tas in verband met de lockers in de truck. Harde koffers zijn op dit soort reizen niet toegestaan.  Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel (moneybelt) kopen, die je onder je kleding kunt dragen.

Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Het maximum dat je mag inchecken is 20 kg,maar het is  niet nodig zoveel mee te nemen. Je kunt regelmatig wat kleding (laten) wassen.

11. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je (eventueel) via Zuid Afrika gaat.

 • Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia)
  Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt nl. ook in de overige landen betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen en meenemen.

  Excursies betaal je in US dollars of Zuidafrikaanse Randen. Sommige excursies zijn ook te betalen met creditcard.

  De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US dollars.
 • Ga je met een Internationale reis:

  1) Voor Botswana haal je het beste wat Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat op het vliegveld bij aankomst.  Als jullie in Botswana aankomen gaan jullie naar een geldautomaat en kun je Botswaanse Pula's uit de geldautomaat halen voor de rest van de reis.
  2) Voor Zimbabwe/Zambia neem je US dollars mee.
  3) In Namibië haal je Namibië Dollars uit de geldautomaat in Windhoek.

  De excursies:

  1) In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt.
  2) In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars (of met een creditcard).
  3) In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars (of met een creditcard).
   
  Visa

  1) In Botswana n.v.t.
  2) In Zimbabwe/Zambia koop je het visum in ter plaatse en dit betaal je in US dollars.
  3) In Namibië n.v.t.

Zorg ervoor dat je bankpasje geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.