Veelgestelde vragen over Namibië

Veelgestelde vragen over Namibië

 1. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!
 2. Mobiele telefonie en Wifi?
 3. Heb ik een visum nodig voor Namibie?
 4. Heb ik inentingen nodig?
 5. Heb je veel contact met de lokale bevolking in Namibië?
 6. Hoe zwaar is deze groepsreis?
 7. Is het mogelijk om deze groepsreis te verlengen ?
 8. Spreekt de reisbegeleider Nederlands in Namibië?
 9. Heb ik een visum nodig?
 10. Wat is de beste periode om het wild te zien?
 11. Wat is de beste reistijd?
 12. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?
 13. Wat zijn de hoogtepunten van een reis naar Namibië?
 14. Welk vervoermiddel wordt er gebruikt in Namibië en welke tassen kunnen dan mee?
 15. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

1. Bagage - belangrijke info m.b.t afmetingen!

Bij elke reis staat er op de reispagina onder het kopje accommodatie en vervoer genoemd welk vervoersmiddel er voor jouw reis van toepassing is. 
Met name voor het meenemen van je bagage in welke tas en welk formaat, is dit belangrijke informatie.

Indien je een hotelreis maakt door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe raden we je aan om je bagage mee te nemen in een weekendtas of rugzak. Je reist met een overlandtruck en je bagage doe je in een locker achterin de truck. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. Een Samsonite koffer past hier niet in! Houd hier rekening mee. 

Indien je een internationale reis gaat maken, dan reis je met een overlandtruck. In de truck zijn lockers aanwezig waarvan de afmetingen 40x60x90cm zijn. Ook hier is het NIET mogelijk om bijv. een Samsonite koffer mee te nemen en adviseren we je om je bagage mee te nemen in een rugzak of weekendtas. 

2. Mobiele telefonie en Wifi?

In de bewoonde gebieden zal er meestal bereik zijn. Vraag verdere details na bij je telefoonprovider.

De meeste lodges en hostels hebben WiFi, is het niet op de kamer dan wel in de lobby. In grotere plaatsen als Windhoek, Swakopmund en Opuwo vind je internetcafés.

3. Heb ik een visum nodig voor Namibie?

Reizigers die Zuid Afrika, Botswana, Zambia en Zimbabwe willen bezoeken, moeten beschikken over een geldig internationaal paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij thuiskomst.

Voor Namibie (en Botswana en Zuid Afrika) heb je geen visum nodig.
Voor Zimbabwe en Zambia heb je wel een visum nodig. Deze koop je aan de grens en betaal je in US Dollars (gepast).

Indien je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt dien je zelf bij de desbetreffende ambassade(s) na te gaan of een visum voor jou voor de desbetreffende landen wel of niet vereist is. Indien het wel vereist is verzoeken wij je vriendelijk dit visum voor vertrek  zelf te regelen.

4. Heb ik inentingen nodig?

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

Je kiest voor vaccineren bij jou thuis…

Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD.

Voor de reizigers die in Belgie wonen verwijst Koning Aap voor de meest correcte en up to date informatie naar de huisarts en naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Heb je veel contact met de lokale bevolking in Namibië?

Je komt onderweg regelmatig mensen tegen van de Herero en Ovambo stammen.

6. Hoe zwaar is deze groepsreis?

De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De zwaarte wordt voornamelijk bepaald door de redelijk lange reisafstanden.

7. Is het mogelijk om deze groepsreis te verlengen ?

 

Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op het boekingsformulier. Voor het wijzigen van de terugvlucht brengen we standaard € 50,- per dossier in rekening. Ook kunnen er meerkosten voor de vlucht bijkomen. We kunnen ook een transfer van het vliegveld naar het 1ste hotelen/of  extra hotelnachten regelen.

Vink op het boekingsformulier aan dat je er voor kiest om afwijkend van de groep te willen vliegen en geef dan je wensen aan. Wij nemen (na het uitzoeken van je wensen) zo spoedig mogelijk contact met je op om mogelijkheden en kosten te laten weten. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Ben je niet akkoord dan zit je niet aan de boeking vast.


8. Spreekt de reisbegeleider Nederlands in Namibië?

De reisbegeleiders in Namibië spreken Afrikaans en Engels.

9. Heb ik een visum nodig?

Voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
Voor Zimbabwe (en eventueel Zambia) is wel een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Deze visa kunnen voor deze reis aan de grens gekocht worden in cash US dollars.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

10. Wat is de beste periode om het wild te zien?

In Namibië zie je het hele jaar door wild. In de regenperiode (november-maart) zie je minder wild in Etosha N.P. omdat de dieren dan meer verspreid zijn en je ze moeilijker kan zien.

11. Wat is de beste reistijd?

Namibie ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegengesteld zijn aan die in Nederland. Namibie heeft een subtropisch klimaat en hoort samen met Botswana tot de droogste landen van zuidelijk Afrika. De regenval varieert van 200mm in het zuidwesten tot 650 mm in het noorden. In de zomer, van november tot en met maart, valt de meeste neerslag. In de winter, van juni tot en met augustus, kunnen de temperaturen in Namibie hoog zijn en de nachten bitterkoud. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de maanden april/mei en september/oktober minder extreem dan in de zomer.

12. Wat moet ik op deze reis zeker meenemen?

 
Neem dunne kleding mee, liefst in natuurkleuren.  Voor 's avonds is een T-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een fleecetrui of sweater mee en een wind/regenjack.  Het is dan ook noodzakelijk om op alle voorkomende weertypes te zijn voorbereid.  Een paraplu is handig. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklamp, zakmes (niet in je handbagage),  wekker, paspoort, voldoende cash geld, kopieën van paspoort, reisverzekering, een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, een goede reisgids en een handdoek Neem zo weinig mogelijk elektrische apparaten mee.

Voor de internationale reizen geldt: neem verder ook mee: een slaapzak, eventueel een lakenzak en een goede zaklamp(hoofdlamp). Tenten en veldbedden zijn aanwezig.

Dit alles verpak je in een weekendtas of rugzak. Let op de afmetingen van je tas; de lockers waar je je bagage in op moet bergen hebben een bepaalde afmeting. Harde koffers zijn niet toegestaan.  Daarnaast is een kleine rugzak handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne katoenen geldgordel (moneybelt) kopen, die je onder je kleding kunt dragen.

Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Het maximum dat je mag inchecken is 20 kg,maar het is  niet nodig zoveel mee te nemen. Je kunt regelmatig wat kleding (laten) wassen.

13. Wat zijn de hoogtepunten van een reis naar Namibië?

Namibië kent verschillende hoogtepunten die vooral in de schitterende natuur liggen. Prachtig is het gebied bij Sesriem met de Sossusvlei en Dead Vlei. Maar ook de Fish River Canyon en de Skeleton Coast zijn bijzonder. Het Etosha Nationaal Park herbergt een enorme zoutpan waar grote kuddes wilde dieren in rondtrekken.

14. Welk vervoermiddel wordt er gebruikt in Namibië en welke tassen kunnen dan mee?

Gedurende de rondreis hebben we de beschikking over een overlandtruck, waarmee we ook op safari gaan in een aantal van de parken. 
De internationale reizen worden ook met een overlandtruck uitgevoerd.

Over de truck:
1. Achterin de truck zijn lockers. De vakken zijn 35x35x79 cm. Daarom moet de tas aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan prima zijn! Een koffer past dus niet.
De trucks van de international reizen hebben ook lockers en deze afmetingen zijn 40 x 60 x 90 cm.
2. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen níet verstelbaar zijn, zitten ze toch comfortabel.
3. De truck heeft kampeerstoeltjes en een tafel bij zich. Op langere trajecten kan er onderweg bij de truck gelunched worden en bij de kampeerreizen wordt er bij de truck gekookt want er is ook keukenmateriaal aanwezig.
4. Een truck is een ruim vervoermiddel, er is veel bewegingsvrijheid, er is veel ruimte om te fotograferen. De ramen kunnen ver open.

15. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika ?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je  -eventueel  via-  Zuid Afrika gaat.

Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je uitgekozen reis past.

 >> Ga je alléén naar het land Zuid Afrika :

·         Haal geld uit de geldautomaat in Zuid Afrika en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel omwisselen). Een creditcard als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.

·         De optionele excursies betaal je in Zuidafrikaanse Rand.

·         Een visum is niet nodig als je de NL of BE nationaliteit hebt.

>> Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia) :

·         Haal zoveel mogelijk Zuidafrikaanse Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kunt nl. ook in de overige landen  betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US Dollars en deze moet je in Nederland kopen en  meenemen.

·         Excursies betaal je in US dollars of Zuidafrikaanse Randen. Sommige excursies zijn ook te betalen met creditcard.

·         De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US dollars.

 

>> Ga je met een internationale reis mee :

Geld :

A Voor Botswana haal je het beste wat Zuidafrikaanse Randen uit de automaat  op het vliegveld bij aankomst.  Als jullie in Botswana aankomen gaan jullie naar een geldautomaat en kun je Botswaanse Pula's uit de geldautomaat halen voor de rest van de reis.

B Voor Zimbabwe/Zambia neem je US dollars mee.

C In Namibië haal je Namibië Dollars uit de geldautomaat in Windhoek.

      De excursies :

A In Botswana betaal je alles (ook de excursies) in lokale munt

B In Zimbabwe/Zambia betaal je de excursies in US dollars(of met een creditcard).

C In Namibië betaal je de excursies in Namibian Dollars (of met een creditcard).

       De visa betaal je in :

A In Botswana n.v.t.

B In Zimbabwe/Zambia koop je het visum in ter plaatse en dit betaal je in US dollars

C In Namibië n.v.t.

Zorg ervoor dat je bankpasje geschikt is om in Afrika geld uit de geldautomaat te halen.