Veelgestelde vragen over Madagascar

Veelgestelde vragen over Madagascar

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Madagascar?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Wat is de beste reisperiode?
 5. Welke soort accommodatie wordt er gebruikt?
 6. Hoe reizen we in Madagaskar?
 7. We gaan 2 nachten kamperen (alleen bij de 30-daagse reis). Wat houdt dat in?
 8. Moet ik een slaapzak, slaapmatje en een klamboe meenemen?
 9. Is er Wifi in Madagaascar?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden?
 11. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 12. Heb ik een wereldstekker nodig?
 13. Hoe zwaar zijn de wandelingen?
 14. Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Madagascar?
 15. Welke valuta moet ik meenemen?
 16. Kan ik pinnen in Madagascar?
 17. Welke kleding moet ik meenemen?
 18. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
 19. Welke schoenen moet ik meenemen?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort: 
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. 


Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Voor het visum hoef je voor vertrek niets te organiseren, een 30-dagen visum koop je bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo.

 Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Madagascar?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

4. Wat is de beste reisperiode?

Het is lastig om een pasklaar antwoord te geven op deze vraag, aangezien Madagascar veel verschillende klimaatzones heeft, wat uiteraard als voordeel heeft dat er een grote diversiteit in flora en fauna is. Echter, voor wat betreft het weer, kan het zijn dat de ene plaats perfect weer heeft, terwijl het elders veel regent.
 
In het algemeen kunnen we zeggen dat van april tot en met oktober er een relatief droge periode is. De maanden november en december zijn de natte maanden, maar zelfs dan regent het er niet zo veel en is het nog goed mogelijk om te reizen. Februari en maart zijn de maanden met de hevigste regenval.

Vanaf ongeveer begin juli tot half september zijn er wellicht walvissen te zien in Ifaty en Ile St Marie.

5. Welke soort accommodatie wordt er gebruikt?

Tijdens deze reis overnacht je in goede middenklasse en soms eenvoudige hotels met tweepersoonskamers.
Let wel: accommodaties in het westen van Madagascar zijn deels zeer primitief. In Belo sur Mer kan het zijn dat de groep over twee, dichtbij elkaar gelegen, accommodaties wordt verdeeld. De accommodatie in Manja is ook zeer eenvoudig.

In bepaalde delen van het jaar, met name na het regenseizoen, van april tot en met juni, kan het zijn dat Belo sur Mer niet te bereiken is. Er wordt dan uitgeweken naar Andavadoaka, eveneens een kustplaats die beter bereikbaar is over de weg.

Voor de 30-daagse reis: tijdens de Tsiribihinariviertocht verblijf je in kleine twee-persoons tenten. Je bagage blijft deze nacht op de boot dus het enige wat je meeneemt in je tent zijn je slaapzak en je matras.In Ankanin'ny Nofy maken we gebruik van appartementjes waarbij een huisje gedeeld wordt, je hebt wel met een eigen slaapkamer maar met gedeeld sanitair.

 Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

6. Hoe reizen we in Madagaskar?

Voor de 30-daagse reis geldt: tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van een combinatie van eigen bussen en jeepvervoer naar Bekopaka (indien beschikbaar wordt hiervoor een bus ingezet ). Tijdens de boottocht op de Tsiribihinarivier wordt gebruik gemaakt van een 'chaland', een motorboot met dakterras en een klein keukentje. Er is meestal geen toilet aanwezig. Tevens is er een binnenlands vlucht inbegrepen in deze reis.
 
Voor de 23-daagse reis geldt: tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van een combinatie van eigen bussen en jeepvervoer (in het westen van Madagascar, van Morondava tot aan Ifaty). De tocht naar Ankan'ny Nofy over het Kanaal van Pangalanes gaat deels per kleine motorboot. Er is geen binnenlandse vlucht inbegrepen.
 
Voor de 17-daagse reis geldt: Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van een combinatie van eigen bus (dag 2-3 en dag 10 t/m 15) en een 4WD (dag 4 t/m 8). 

Meer informatie over het vervoer in de Madagascar vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij de reis.

7. We gaan 2 nachten kamperen (alleen bij de 30-daagse reis). Wat houdt dat in?

 Dit geldt alleen voor de 30-daagse reis:

We kamperen 2 nachten op de oevers van de Tsiribihina rivier. De tenten worden opgezet op het strand, aan de rand van de oever, waar je alle indrukken kunt laten bezinken bij een maaltijd bij het kampvuur. Douchen doe je onder de waterval. Faciliteiten zijn tijdens het kamperen minimaal. Op dag 5 zijn lunch en diner inbegrepen in de reissom. Op dag 6 ontbijt, lunch en diner en op dag 7 is het ontbijt.

Tijdens de Tsiribihinariviertocht verblijf je in kleine tweepersoons tenten. Je bagage blijft deze nacht op de boot dus het enige wat je meeneemt in je tent zijn je slaapzak en je matras.In Ankanin'ny Nofy maken we gebruik van appartementjes waarbij een huisje gedeeld wordt, je hebt wel met een eigen slaapkamer, maar met gedeeld sanitair.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

8. Moet ik een slaapzak, slaapmatje en een klamboe meenemen?

Voor de 30-daagse reis geldt: tijdens de Tsiribihinatocht kamperen we 2 nachten. Er zijn tenten en een eenvoudig schuimrubberen matjes aanwezig.  Je kan ook zelf een extra matje (bv. zelfopblaasbaar) meenemen als je dat fijn vindt. Een slaapzak of lakenzak is wel nodig. Er wordt op de boot (chaland) gegeten.  
Een slaapzak is in elk geval nodig in de koude wintermaanden van mei t/m september of oktober. Een klamboe is in principe niet noodzakelijk, de tent is de klamboe.

Bij de 17-en 24-daagse reis is er geen boottocht inbegrepen en hoeft er geen slaapzak, etc. meegenomen te worden.

9. Is er Wifi in Madagaascar?

In de meeste hotels is Wifi aanwezig. Vaak wel alleen bij de receptie en houd er rekening mee dat de kwaliteit en de snelheid niet is zoals wij gewend zijn.

Meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

10. Kan er vegetarisch gegeten worden?

Als je geen vlees eet kun je zeker goed eten in Madagaskar. Er wordt veel pasta gegeten wat je kunt bestellen met alleen groente. Ook kun je kiezen voor een rijstgerecht met alleen groente. Er is ook fruit verkrijgbaar.

11. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

We raden aan om een reistas mee te nemen omdat de ruimte voor de bagage in de vervoermiddelen beperkt is. Een koffer neemt meer ruimte in dan een tas.

12. Heb ik een wereldstekker nodig?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Madagaskar verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt www.wereldstopcontacten.nl.

13. Hoe zwaar zijn de wandelingen?

Vaak kun je zelf bepalen of je een lange of korte wandeling wilt maken. De natuurparken liggen ook op verschillende hoogtes en het reliëf is verschillend. Er zijn paden, maar houd er rekening mee dat de paden moeilijker begaanbaar zijn als er regenval is geweest. Bovendien loop je weleens van de paden af om een dier te zoeken; je hebt dan schoenen nodig met een goed profiel, zoals bv. bergschoenen. Om optimaal van de wandelingen te kunnen genieten is een redelijke tot goede conditie een voordeel.

Mensen met speciale wensen voor wat betreft het wandelen in de parken kunnen vaak een privé gids huren bij de ingang van het betreffende Nationale Park.

14. Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Madagascar?

Ja, in principe kun je overal mineraalwater krijgen. Wellicht kun je met grote flessen water een kleiner flesje vullen, om het milieu zo minder te belasten met plastic flessen.

15. Welke valuta moet ik meenemen?

We adviseren je om het zakgeldbedrag in contante euro's mee te nemen en om deze te wisselen in de lokale valuta ter plaatse. Dit wordt gedaan bij aankomst in het eerste hotel tegen normaal banktarief. Dit doen we zo, om enorme wachttijden bij banken in Antananarivo te voorkomen.

16. Kan ik pinnen in Madagascar?

In tegenstelling tot hetgeen wat in diverse reisgidsen vermeld wordt, is het vaak niet mogelijk om gebruik te maken van een pinautomaat in Madagascar. De automaten zijn veelal buiten werking of hebben niet voldoende geld op voorraad. Wij verzoeken alle klanten om (minimaal) het geadviseerde zakgeldbedrag aan contante euro's mee te nemen. Bij aankomst in Antananarivo kan het zakgeld omgewisseld worden in de lokale valuta (Ariary). Indien aan het einde van de reis nog lokaal geld over is, kan dit terug gewisseld worden ( met een minimale waarde van € 10) of in het laatste hotel. 

Gedurende de reis is het ook mogelijk om geld te wisselen in sommige hotels of bij de bank, echter dit kan soms lang duren. 

17. Welke kleding moet ik meenemen?

Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Neem wat mee voor koelere dagen en avonden, maar er zullen ook zeker warme en hete dagen zijn.

18. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?

Een goede anti-muggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 4 dagen te kunnen overbruggen), een zaklamp en een een driewegstekker/stekkerdoosje (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de overnachtingen tijdens het kamperen: een (hoofd)lamp en een slaapzak.

Voor informatie over stekkers en voltage in Madagascar kijk op wereldstopcontacten.nl

19. Welke schoenen moet ik meenemen?

Handig is om een paar goedzittende sandalen en een paar dichte schoenen mee te nemen. Bergschoenen hoeft niet maar goede wandelschoenen met profiel zijn wel belangrijk voor de wandelingen die je gaat maken. 

20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

21. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen