Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Madagascar

Heb ik inentingen nodig voor Madagascar?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe gaan de 2 nachten kamperen in Madagascar in zijn werk?

We kamperen 2 nachten op de oevers van de Tsiribihina rivier. Daar zijn verder geen faciliteiten.

Tijdens de eerste overnachting kampeert u vlakbij een natuurlijk zoetwater basin, alwaar u kan 'douchen' onder de waterval en mogelijk in de nabijheid van wat bruine lemuren die u dan mooi kunt bekijken. Tijdens de tweede overnachting, verblijft u aan de oever op het zand in de tenten en daar zijn geen faciliteiten.

De tweede overnachting kampeer je vlakbij een kleine nederzetting.  Er kan een kampvuur gestookt worden. Vaak komt de lokale bevolking met je kennismaken, waarbij je kunt genieten van muziek en dans van de kinderen aldaar.

Hoe zwaar zijn de wandelingen in Madagascar?

Vaak kun je zelf bepalen of je een lange of korte wandeling wilt maken. De natuurparken liggen ook op verschillende hoogtes en het reliëf is verschillend. Er zijn paden, maar houd er rekening mee dat de paden moeilijker begaanbaar zijn als er regenval is geweest. Bovendien loop je weleens van de paden af om een dier te zoeken; je hebt dan schoenen nodig met een goed profiel, zoals b.v bergschoenen. Om optimaal van de wandelingen te kunnen genieten is een redelijke tot goede conditie een voordeel.

Mensen met speciale wensen voor wat betreft het wandelen in de parken kunnen vaak een privé gids huren bij de ingang van het betreffende Nationale Park.

Is er WIFI?

In de hotels is er regelmatig Wifi. Vaak alleen bij de receptive en niet heel snel internet.

Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Madagascar?

Ja, in principe kun je overal mineraalwater krijgen. Wellicht kun je met grote flessen water een kleiner flesje vullen, om het milieu zo minder te belasten met plastic flessen.

Kan ik pinnen in Madagascar

In tegenstelling tot hetgeen wat in diverse reisgidsen vermeld wordt, is het vaak NIET mogelijk om gebruik te maken van een pinautomaat in Madagascar. De automaten zijn veelal buiten werking of hebben niet voldoende geld op voorraad. Wij verzoeken alle klanten om (minimaal) het geadviseerde zakgeldbedrag aan contante euro's mee t e nemen. Bij aankomst in Tana kan het zakgeld omgewisseld worden in de lokale valuta (Ariary). Indien aan het einde van de reis nog lokaal geld over is, kan dit terug gewisseld worden ( met een minimale waarde van € 10) of in het laatste hotel. 

Gedurende de reis is het ook mogelijk om geld te wisselen in sommige hotels of bij de bank, echter dit kan soms lang duren. 

Moet ik een slaapzak, slaapmatje en een klamboe meenemen naar Madagascar?

Tijdens de Tsiribihinatocht kamperen we 2 nachten. Er zijn tenten en een eenvoudig schuimrubberen matje aanwezig.  Je kan ook zelf een extra matje (bv zelfopblaasbaar) meenemen als je dat fijn vindt. Een slaapzak of lakenzak is wel nodig. Er wordt op de boot (chaland) gegeten.  
Een slaapzak is in elk geval nodig in de koude wintermaanden van mei t/m september of oktober.
Een klamboe is in principe niet noodzakelijk, de tent is de klamboe.

Wat is de beste periode om naar Madagaskar te gaan?

Het is lastig om een pasklaar antwoord te geven op deze vraag, aangezien Madagascar veel verschillende klimaatzones heeft, wat uiteraard als voordeel heeft dat er een grote diversiteit in flora en fauna is in Madagascar. Echter, voor wat betreft het weer, kan het zijn dat de ene plaats perfect weer heeft,  terwijl het elders veel regent. In het algemeen kunnen we zeggen dat van april tot en met oktober er een relatief droge periode is in Madagaskar. De maanden november en december zijn de natte maanden, maar zelfs dan regent het er niet zo veel en is het nog goed mogelijk om te reizen. Februari en maart zijn de maanden met de hevigste regenval.
Vanaf ongeveer begin juli tot half september zijn er wellicht walvissen te zien in Ifaty en Ile St Marie.

Wat zijn de vervoersmiddelen in Madagascar?

Tijdens de reis maak je gebruik van allerlei vervoersmiddelen. Grotendeels wordt er een eigen bus gebruikt. 

De weg naar Bekopaka is slecht, dus we maken daar gebruik van jeeps. Op de Tsiribihina-rivier laten we ons per 'chaland'  vervoeren. Dit is een motorboot met dakterras en een klein keukentje, niet luxe, wel leuk. Omdat er geen faciliteiten aan boord zijn wordt er onderweg regelmatig een toiletstop in de natuur gemaakt. 

Tijdens de trip in het Kanaal van Pangalanes, vaar je in een motorboot. Tevens maken we gebruik van een binnenlandse vlucht. Van Mahambo via Soanierana gaan we per boot naar Ile St Marie. Vanaf Ile St Marie vliegen we terug naar Antananarivo.

Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen ?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 4 dagen te kunnen overbruggen), een driewegstekker/stekkerdoosje (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de overnachtingen tijdens kamperen: een (hoofd)lamp, een slaapzak. Voor informatie over stekkers kijk op wereldstopcontacten.nl 

 

Welke kleding moet ik meenemen ?

Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Neem wat mee voor koelere dagen en avonden maar er zullen ook zeker warme en hete dagen zijn.

Welke schoenen moet ik meenemen ?

Handig is om een paar goedzittende sandalen en een paar dichte schoenen mee te nemen. Bergschoenen hoeft niet maar goede wandelschoenen met profiel zijn wel belangrijk voor de wandelingen die je gaat maken. 

Welke soort accomodatie wordt er gebruikt in Madagascar?

We maken bij voorkeur gebruik van hotels die een lokale uitstraling hebben. Hotels in Madagascar zijn veelal bungalow huisjes met eigen sanitair. Omdat wij in zeer uiteenlopende plaatsen komen - ook op plaatsen die minder bezocht worden door toeristen - is de standaard van de hotels heel verschillend maar over het algemeen goed te noemen. Het kan voorkomen dat de elektriciteit uitvalt of dat er een keer geen warm water beschikbaar is.

Je kan ook even kijken op de website bij

koningaap.nl/rondreis-madagaskar-hotelreis-kampeerreis-ringstaartmakis-en-baobabs/inspiratie

Welke valuta moet ik meenemen naar Madagascar?

We adviseren je om het zakgeld bedrag in contante euro's mee te nemen  en om deze te wisselen in de lokale valuta ter plaatse.  Dit wordt gedaan bij aankomst in het eerste hotel tegen normaal banktarief. Dit doen we zo, om enorme wachttijden bij banken in Tana te voorkomen.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.