Veelgestelde vragen over Vietnam

Veelgestelde vragen over Vietnam

 1. Heb ik een visum nodig voor deze Vietnam groepsreis?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 4. Welke vaccinaties heb ik nodig voor deze Vietnam groepsreis?
 5. Hoe overnachten we in Vietnam?
 6. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 7. Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?
 8. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de optionele trekking in Bac Ha bij de 29-daagse Vietnam reis?
 9. Hoe zwaar is de trekking door de bergen in Bac Ha bij de 29-daagse Vietnam reis?
 10. Hoe reizen we in Vietnam?
 11. Is er Wifi in Vietnam?
 12. Heb ik een speciale stekker nodig voor Vietnam?
 13. Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?
 14. Kan ik pinnen in Vietnam?
 15. Wat is de ideale periode om te reizen naar Vietnam?
 16. Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?
 17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 18. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor deze Vietnam groepsreis?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Vietnam via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

4. Welke vaccinaties heb ik nodig voor deze Vietnam groepsreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Hoe overnachten we in Vietnam?

Tijdens onze reizen naar Vietnam overnacht je voornamelijk in hotels of guesthouses met tweepersoonskamers met douche en toilet. 

Op sommige reizen overnacht je in een homestay, hier slaap je op gemeenschappelijke slaapzalen in een authentieke sfeer. Schone lakens en muskietennet zijn aanwezig, evenals een handdoek per persoon (je eigen handdoek meenemen is geen overbodige luxe, een lakenzak kan je desgewenst ook meenemen). Toiletten en douches zijn gemeenschappelijk.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' de uitgebreide informatie betreffende de accommodaties die wij gebruiken in Vietnam. Onder het tabblad 'Accommodaties' vind je foto's van de door ons geselecteerde hotels en guesthouses.

6. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

7. Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?

Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen, maar dit is niet noodzakelijk. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Vietnam, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Vietnam te koop.

8. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de optionele trekking in Bac Ha bij de 29-daagse Vietnam reis?

Tijdens de trekking heb je geen matje of slaapzak nodig, aangezien je bij lokale mensen thuis slaapt. Bij hen zijn bedden/matrassen en dekens aanwezig. Wel kan je ervoor kiezen om een gewoon laken of lakenzak mee te nemen. In Vietnam zelf kun je op veel plaatsen goedkoop een zijden lakenzak aanschaffen.

9. Hoe zwaar is de trekking door de bergen in Bac Ha bij de 29-daagse Vietnam reis?

Deze is goed te doen als je gezond bent èn van wandelen houdt. De omstandigheden zijn primitief, maar dit is een unieke ervaring die je Vietnam reis extra betekenis zal geven. De eerste dag loop je zo'n 15 km (circa 7 uur) langs dorpjes van de Nung, de Tay en de Flower H’mong. De panorama's zijn spectaculair. Uiteraard is de tocht zwaarder als het net geregend heeft en de paadjes nat en glibberig zijn, maar de vrouwen van het dorp lopen vaak met je mee en kunnen je helpen bij de glibberige paadjes. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van je reis. Je wandelt met je eigen dagrugzak. De hoofdbagage kan je veilig achterlaten in Bac Ha.

Je overnacht in Trung Do, bij een familie die behoort tot de Tay.

De tweede dag wandel je ongeveer 5 km naar de pier waar je op een lokale boot over de Chay rivier stapt. Een korte tocht brengt je bij de Fairy Cave. Je kan hier zwemmen of gewoon genieten van de omgeving.
Vervolgens wandel je tot de bushalte waar je op de bus stapt naar Bac Ha. Je komt normaalgezien rond de middag aan in Bac Ha.

N.B.: de trektocht kan aangepast worden naar de omstandigheden en ook naar de noden van de groep. Er bestaat eveneens een mogelijkheid om het grootste deel van de eerste wandeldag per bus af te leggen. Dit kan je ter plaatse regelen en betalen, breng je reisbegeleider op de hoogte als je overweegt om de bus te nemen.

De 'zwaarte van de reis' staat bij iedere reis aangeduid onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

10. Hoe reizen we in Vietnam?

De meeste afstanden in Vietnam leg je af in een eigen airconditioned bus. Doordat je tijdens de reis vaak over eigen vervoer beschikt, kun je - in onderling overleg - op ieder moment en op iedere plaats stoppen om foto's te maken of een lokale versnapering te proberen (mits de tijd het toelaat). Op 'vrije dagen' is de bus niet beschikbaar.

Soms maken we tijdens onze Vietnam reizen ook gebruik van een binnenlandse vlucht of een trein. Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Vietnam vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

11. Is er Wifi in Vietnam?

In de meeste hotels en restaurants in Vietnam is Wifi gratis beschikbaar. Voor meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de door ons geselecteerde hotels verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties'.

12. Heb ik een speciale stekker nodig voor Vietnam?

Voor meer informatie over het gebruik van een wereldstekker in Vietnam verwijzen we je graag naar de volgende website: www.wereldstopcontacten.nl.

13. Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?

Je kunt in Vietnam ook vegetarisch eten. 'Toy an chay' betekent 'ik ben vegetariër'. Lekker zijn bamboesoepen, gebakken paddestoelen of vegetarische soep (s-p rau). Er zijn ook veel gerechten met tofu. Verder kun je overal schotels bestellen met alleen roergebakken groentes en uiteraard de welbekende loempiaatjes met groenten.

14. Kan ik pinnen in Vietnam?

In alle steden en toeristische plaatsen kun je tegenwoordig geld pinnen. De Vietcombank heeft het meest uitgebreide netwerk van ATM’s. Bij banken, hotels of wisselkantoren kun je contante euro’s of dollars wisselen. We raden je aan geen travellers cheques mee te nemen, omdat deze moeilijk in te wisselen zijn. Creditcards worden slechts in vier- of vijfsterrenhotels, duurdere restaurants en luxe winkels geaccepteerd.

Het is aan te raden om altijd kleingeld op zak te hebben zodat je gepast kunt betalen. Niet elke Vietnamees is bereid om wisselgeld te betalen. Het uitvoeren van dong is niet toegestaan; de dong is buiten Vietnam ook niet inwisselbaar. Bij vertrek kun je op het vliegveld dong inwisselen (maximaal ter waarde van $500) indien je de wisselbewijzen kunt overleggen.

15. Wat is de ideale periode om te reizen naar Vietnam?

Er zijn geen goede of slechte seizoenen om Vietnam te bezoeken. In Vietnam heersen verschillende klimaten, wat verklaarbaar is door de langgerekte vorm van het land, waardoor het altijd wel ergens mooi en altijd wel ergens slecht weer is. Qua temperatuur is het heerlijk (meestal zo rond de 25 graden).

In het noorden van Vietnam (Sapa gebied) kan het wel wat koeler zijn aangezien je hier wat hoger in de bergen zit.

16. Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?

Neem niet teveel bagage mee. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Neem voor het bezoek aan Vietnam een paar goede, ingelopen wandel- of sportschoenen (aan te raden voor de wandelingen in de bergen) en een paar slippers mee.

Voor je bagage adviseren we je een weekendtas of een frameloze rugzak mee te nemen, omdat deze makkelijke te vervoeren is. Een tas op wieltjes is tevens een goede optie. Een harde koffer is een minder handig in de nachttrein naar Hanoi. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel gebruiken, die je onder je kleding kunt dragen.

Regenkleding komt van pas tijdens de natte moesson. Een regenponcho of cape is daarom handig (maar in Vietnam zijn ze ook alom te koop).

In de nachttrein wordt de hele avond heet water geschonken, het is daarom handig een eigen beker mee te nemen voor je koffie, thee of noodlesoep.

17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen