Veelgestelde vragen over Suriname

Veelgestelde vragen over Suriname

 1. Heb ik een visum nodig voor Suriname?
 2. Welke inentingen heb ik nodig voor Suriname?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Hoe overnachten we in Suriname?
 5. Kan ik gebruik maken van WIFI tijdens de reis?
 6. Hoe wordt er gereisd in Suriname?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig voor Suriname?
 8. Kun ik pinnen in Suriname?
 9. Hoe worden de maaltijden geregeld in Suriname?
 10. Wat is de beste periode om naar Suriname op reis te gaan?
 11. Wat is handig mee te nemen naar Suriname?
 12. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 13. Reizen: de feiten op een rij.
 14. Wanneer kun je schildpadden zien in Suriname?
 15. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

1. Heb ik een visum nodig voor Suriname?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke inentingen heb ik nodig voor Suriname?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

4. Hoe overnachten we in Suriname?

Tijdens de gehele reis wordt niet overnacht in hangmatten. De overnachtingen in Suriname zijn soms redelijk eenvoudig. In Paramaribo overnacht je in een goed middenklasse hotel op basis van tweepersoonskamers. Op de overige plaatsen wordt overnacht in lodges met soms gedeeld toilet en badgelegenheid (er is niet overal warm water) op basis van tweepersoonskamers. Voor wat betreft de accommodatie in Apoera zijn er op dit moment 2 lodges: Lodge Annie (geen airconditioning) heeft 5 kamers waar maximaal 11 reizigers terecht kunnen.Lodge Paul heeft 4 kamers voor maximaal 10 reizigers. Dat betekent dus dat je de kamer (en het sanitair) met meer mensen deelt, afhankelijk van de plaatsbeschikbaarheid. Groepen van meer dan 10 reizigers worden over deze 2 lodges, die 100 meter van elkaar Voor een eenpersoonskamer (overal mogelijk behalve in Apoera) betaal je een eenpersoonskamertoeslag. Je verblijf in Galibi, Apoera, Afobaka (behalve de lunch tijdens de excursie naar Brownsberg) en Isadou is op basis van volpension. Je verblijf is altijd op basis van logies met ontbijt. In Paramaribo zijn alle maaltijden (behalve het ontbijt) exclusief. Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'Accommodatie en transport' meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad Accommodaties kun je de fotos zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Kan ik gebruik maken van WIFI tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via social media) contact met het thuisfront te houden. In Suriname beschikken bijna alle geplande guesthouses/lodges over wifi (behalve in Apoera). Houd er wel rekening mee dat dit vaak in de algemene ruimtes is (receptie) en dat in het binnenland vaak generatoren worden gebruikt, de stroom/wifi is dan beperkt beschikbaar, veelal alleen in de avonduren.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe wordt er gereisd in Suriname?

Suriname heeft een beperkt wegennet en het binnenland is niet ontsloten. Dit is de reden waarom wij telkens weer naar Paramaribo terug moeten als we een andere plaats willen bereiken. Omdat er vanuit Paramaribo meerdere malen naar diverse plaatsen wordt gereisd, kan het grootste gedeelte van je bagage in het hotel achter gelaten worden. Deze bagage wordt veilig bewaard.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Suriname vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'

7. Heb ik een wereldstekker nodig voor Suriname?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Suriname verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt "http://www.wereldstopcontacten.nl/"

8. Kun ik pinnen in Suriname?

Op steeds meer plaatsen in Suriname zijn geldautomaten (ATM) waar je met je bankpas SRD's kunt pinnen. Behalve in Paramaribo kan dat in Groningen, Nieuw Nickerie, Moengo, Domburg en Lelydorp. Ook op het vliegveld van Zanderij is een ATM. Zorg wel dat je voldoende cash geld achter de hand hebt voor het geval de pinautomaat defect is. Ook voor trips naar het binnenland heb je cash geld nodig. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Suriname dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar Wereld.

9. Hoe worden de maaltijden geregeld in Suriname?

In Paramaribo is men zelf voor zijn maaltijden verantwoordelijk (het ontbijt is wel de hele reis inbegrepen). Buiten Paramaribo zijn de meeste maaltijden bij de reissom inbegrepen. In het dag-tot-dag schema kun je precies zijn welke maaltijden inbegrepen zijn.

10. Wat is de beste periode om naar Suriname op reis te gaan?

De beste periode om Suriname te bezoeken is in de droge periodes, van februari t/m april en van half augustus t/m november.

11. Wat is handig mee te nemen naar Suriname?

We adviseren je om je bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes). Een koffer is voor deze reis ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus en in de boot. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 12-15 kilo bagage mee te nemen (het maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo). Je kunt je grote tas in Paramaribo achterlaten, en een kleinere tas meenemen voor de meerdaagse excursies vanuit Paramaribo. Wat betreft je kleding raden we je aan om luchtige en lichte (in verband met muskieten) kleding voor de jungle, t-shirts met korte en lange mouwen, minimaal twee a drie lange broeken eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!), een trui en/of fleece voor de koelere nachten, en regenkleding mee te nemen. Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Surinamers houden ervan om er 's avonds goed uit te zien. Als je een keer op stap wilt is het aan te raden om ook wat gepaste kleding mee te nemen. Je kunt je kleding in Paramaribo laten wassen. Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan stevige wandelschoenen of eenvoudige bergschoenen met een goed profiel, (Teva-)sandalen en/of gympen, badslippers, lakenzak, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen (voor de lange busritten), voldoende fotomateriaal, reserve fotobatterijen, toiletartikelen, zwemkleding, zonnewerende creme (voor gezicht hoge factor), zonnebril, pet of hoofddoek, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en een zakmes. Het is niet nodig om een slaapzak, slaapmatje of muskietennet mee te nemen. Een lakenzak kan handig zijn. Ook dien je zelf een (sneldrogende) handdoek mee te nemen; deze zijn niet overal aanwezig.

12. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc. Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn. "https://feelingresponsible.org/nl-be/blog/Wat-kun-jij-doen?"

13. Reizen: de feiten op een rij.

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc. Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips: "https://feelingresponsible.org/nl-be/blog/Wat-kun-jij-doen?"

14. Wanneer kun je schildpadden zien in Suriname?

De beste tijd om de zeeschildpadden eieren te zien leggen aan land is februari t/m augustus. Het is een erg indrukwekkend gezicht!

15. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.