Veelgestelde vragen over Georgië

Veelgestelde vragen over Georgië

 1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Georgië?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen heb ik nodig voor Georgië?
 4. Wat is de beste periode om naar Georgië te reizen?
 5. Hoe wordt er geslapen in Georgië?
 6. Hoe wordt er gereisd in Georgië?
 7. Is er Wifi tijdens de reis?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 9. Kan ik met euro's betalen in Georgië?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Georgië?
 11. Zijn er kledingvoorschriften voor Georgië?
 12. Mag je in Georgië overal vrijelijk fotograferen?
 13. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 14. De feiten op een rij

1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Georgië?

Internationaal paspoort of ID-kaart (identiteitskaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is of een identiteitskaart die na terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

 

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Welke inentingen heb ik nodig voor Georgië?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste periode om naar Georgië te reizen?

De beste reistijd voor Georgië is van april tot en met september. De seizoenen zijn vergelijkbaar met Nederland en België, alleen ligt de temperatuur 's zomers hoger.

5. Hoe wordt er geslapen in Georgië?

Je overnacht afwisselend in eenvoudige, middenklasse hotels en guesthouses. Buiten Tbilisi zijn er weinig hotels. Vandaar dat we in plaatsen als Gavazi, Kutaisi en Kazbegi in door families gerunde guesthouses slapen. Dat zijn kleinschalige homestays, waar de vrouw/man des huizes de heerlijkste maaltijden op tafel zet.

In Georgië zijn de accommodaties overal echter een stuk verbeterd de afgelopen jaren! We slapen in Telavi in een eenvoudig door een familie gerund guesthouse/hotel, in kamers met eigen sanitair. In Kazbegi verblijven we in een zeer goed familiehotel. In Kutaisi overnachten we in een guesthouse, en in Mestia in een goed familiehotel. In Ushguli is het guesthouse eenvoudiger, met soms gedeeld sanitair. In Batumi en Akhaltsikhe verblijven we in prima hotels.Van een écht kleinschalige homestay is alleen nog sprake in Ushguli.

Meer informatie en foto's van de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe wordt er gereisd in Georgië?

De gehele route in Georgië wordt afgelegd met een eigen (mini)bus.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Georgië kun je vinden onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij 'Accommodatie en transport'.

7. Is er Wifi tijdens de reis?

De meeste hotels, guesthouses en restaurants in Georgië hebben Wifi. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit en snelheid niet altijd zijn zoals wij gewend zijn.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Georgië verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: http://www.wereldstopcontacten.nl/

9. Kan ik met euro's betalen in Georgië?

Je kunt heel makkelijk pinnen in Georgië, zeker in de hoofdstad Tbilisi. Het is niet nodig om Amerikaanse Dollars aan te schaffen, maar wij raden wel aan een gedeelte van het door ons geadviseerde zakgeldbedrag in cash Euro's mee te nemen. Euro's kunnen gewisseld worden bij wisselkantoortjes, die je overal aantreft en de wisselkoeren tonen op een uithangbordje.

10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Georgië?

Voor vegetariërs is Georgië heel goed te doen! De Georgische keuken kent een rijke traditie. Naast vleesgerechten, worden ook veel groentegerechten geserveerd. Georgië staat óók bekend om de heerlijke kaasbroden (chatsjapoeri).

Salades kunnen veilig gegeten worden. Op de markten vind je bovendien veel vers fruit en noten.

11. Zijn er kledingvoorschriften voor Georgië?

Er zijn geen kledingvoorschriften. Vrouwen moeten wel een hoofdoekje dragen in kerken en kloosters. Zowel mannen als vrouwen mogen geen korte broek aan in kerken en kloosters, en in sommigen kerken mogen vrouwen geen broek aan hebben. Er zijn dan omslagdoeken te leen.

12. Mag je in Georgië overal vrijelijk fotograferen?

Fotograferen is over het algemeen geen probleem in Georgië, militaire en strategisch belangrijke objecten uitgezonderd. Ook in veel kerken mag niet gefotografeerd worden. In sommige kerken mag je wel fotograferen zonder flits, maar vraag dit voor de zekerheid na bij de reisbegeleider. Foto's nemen tijdens een dienst is verboden. In veel musea mag je wel fotograferen, maar vaak zonder flits.

13. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

14. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen