Veelgestelde vragen over Japan

Veelgestelde vragen over Japan

 1. Heb ik een visum nodig voor Japan?
 2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Japan rondreis?
 3. Hoe is de accommodatie in Japan?
 4. Is er Wifi in Japan?
 5. Hoe wordt er gereisd in Japan?
 6. Wat is de beste reistijd naar Japan?
 7. Wanneer moet ik in Japan met extra drukte rekening houden?
 8. Bagage en kleding Japan: wat moet ik meenemen?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig?
 10. Is Japan heel duur?
 11. Kan ik pinnen in Japan?
 12. Kan je er als vegetarier goed terecht in Japan?
 13. Mobiele telefonie Japan: heeft mijn GSM bereik?
 14. Moet ik een slaapzak meenemen naar Japan?

1. Heb ik een visum nodig voor Japan?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Japan rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe is de accommodatie in Japan?

Tijdens al onze Japan reizen overnachten we steeds in eenvoudige, centraal gelegen middenklasse hotels. In de westerse hotels heb je een badkamer met toilet op de kamer, in de vorm van een zogenaamde "unit-bathroom", een ingenieus ontworpen cel met daarin een toilet (veelal met sproeier en verwarmde wc bril!), een wasbak en een badkuip.

Een rondreis door Japan zou niet compleet zijn zonder enkele overnachtingen in Japanse stijl. Dit betekent dat je overnacht in een ryokan of een minshuku, waar je  slaapt op een futon (dunne matras) in een tatami-kamer. Een futon is vrij dun, maar in de wandkast vind je steeds extra matrassen en beddengoed waarmee je naar eigen inzicht je nestje kunt bouwen. Er is gedeeld sanitair aanwezig.

Per reis vind je onder het het tabblad 'Accommodaties' de geselecteerde hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) van jouw reis.

Het is mogelijk om, in de westerse hotels, een éénpersoonskamer aan te vragen. In de ryokan of minshuku is dat niet mogelijk en zal je de kamer moeten delen. Drie-persoonskamers zijn niet beschikbaar in Japan.

4. Is er Wifi in Japan?

Bijna alle hotels bieden gratis Wifi aan, ofwel op de kamer, ofwel in de lobby of de gemeenschappelijke ruimtes. Ook in de restaurants, koffietentjes  en warenhuizen is tegenwoordig Wifi aanwezig.

Meer informatie over de aanwezigheid van Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van jouw reis.

5. Hoe wordt er gereisd in Japan?

Het openbaar vervoer in Japan is ongeevenaard op heel deze planeet. Nergens ter wereld rijden de treinen zo stipt, zijn de treinstellen zo schoon en is het treinpersoneel zo beleefd als in Japan. Op onze 15-daagse rondreis Japan  hebben we er dan ook voor gekozen om bijna alle transfers met het openbaar vervoer uit te voeren.

De natuur op de zuidelijke eilanden Kyushu en Shikoku is adembenemend mooi. Met de trein rijd je door indrukwekkende landschappen, maar kun je niet vragen aan de machinist om even te stoppen voor een foto. Op onze 22-daagse rondreis Japan Hoogtepunten hebben we dan ook voor gekozen voor (de vrijheid van) een eigen bus, die beschikbaar is voor de transfers (tussen de steden) en op sommige excursiedagen.

Openbaar vervoer of eigen bus, beide manieren van reizen hebben hun voor- en nadelen. Op de 22-daagse rondreis Japan Anders combineer je ze allebei: tijdens de eerste helft van de reis (Kagoshima naar Osaka) reis je met een eigen bus, tijdens de tweede helft van de reis (Osaka naar Sapporo) maak je vooral gebruik van het openbaar vervoer.

Voor de transfer tussen Kyoto en Tokyo (de Japan Hoogtepunten rondreis en de 15 daagse Japan rondreis) reis je standaard met een zogenaamde highway bus, maar bieden wij de mogelijkheid om tegen een flinke korting de hogesnelheid trein de Shinkansen te boeken. Kosten bedragen 140 euro pp. Voor dat bedrag worden de koffers de avond voor vertrek per express- post van het hotel in Kyoto naar het hotel in Tokyo vervoerd.

Op de familiereis zal er deels gereisd worden met eigen bus en deels met openbaar vervoer.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Japan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' van jouw reis.

6. Wat is de beste reistijd naar Japan?

Japan kent 4 seizoenen. De lente (maart, april en mei) is een erg mooie tijd om te reizen vanwege de bloesems. Vooral tijdens de bloei van de kersenbloesem is het heel bijzonder om in Japan te zijn. Ook al hangt de bloeiperiode van heel wat factoren af, je hebt volgens ons het meeste kans om de bloeiende 'sakura' te zien vanaf half maart tot half april.

Het regenseizoen duurt ongeveer van half juni tot half juli. De zomermaanden zijn broeierig warm, maar tijdens die periode heb je dan weer enkele unieke zomerfestivals (bijvoorbeeld Het Gion Matsuri is een van de grootste festivals van heel Japan).

Vanaf september begint het weer koeler te worden. Het dalende kwik zorgt dan in de maanden oktober en november voor schitterende herfstkleuren.

Bij de 22-daagse Japan Anders reis is het mogelijk dat je, bij vertrekdatum 17 april, vanwege het weer niet alle plaatsen in Hokkaido bereikbaar zijn.

7. Wanneer moet ik in Japan met extra drukte rekening houden?

Anders dan in Nederland en België, waar vakantiespreiding plaatsvindt en de nationale feestdagen vaak beperkt zijn tot enkele losse dagen, heeft Japan zijn ‘Gouden Week’. Veel Japanners nemen verlof tijdens hun ‘Gouden Week’. Sommige bedrijven sluiten in deze periode zelfs helemaal hun deuren. Tijdens de ‘Gouden Week’ moet je rekening houden met extra drukte en wachtrijen. Heb je daar geen zin in, dan is het beter deze periode te mijden. De Japanse ‘Gouden Week’ vindt jaarlijks plaats in de laatste dagen van april en de eerste dagen van mei.

8. Bagage en kleding Japan: wat moet ik meenemen?

We adviseren je om de bagage mee te nemen in bijvoorbeeld een weekendtas of zachte koffer. Het gebruik van een 'harde' koffer raden we sterk af voor al onze reizen, zeker ook in Japan, denkend aan de beperkte bagageruimte in de bus en hotelkamer. Aangezien je ook regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer is het belangrijk niet teveel/zware bagage mee te nemen en de weekendtas of zachte koffer met wieltjes.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. In een aantal hotels of in de buurt van de hotels is laundry service aanwezig. De laundry service bestaat meestal uit een wasmachine + droger waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: lichte wandelschoenen, naaigerei, universeel geldige verloopstekker en/of adapter (het elektriciteitsnet in Japan werkt op 110 Volt), reisgids, voldoende fotomateriaal en toiletartikelen,

Het is niet nodig om tenten, slaapzakken, slaapmatjes of muskietennetten mee te nemen.

Op de reizen in het voor- en najaar, vermijd je extreem hoge of lage temperaturen. In een eilandenrijk als Japan is de zee nooit heel veraf, waardoor het tegen de avond frisjes kan worden. Houd daar rekening mee als je houdt van een avondwandelingetje.

In de maanden juli en augustus regent het regelmatig in Japan. Regenkleding of een paraplu mag dan niet ontbreken in je bagage.

9. Heb ik een wereldstekker nodig?

Je hebt voor Japan een reis en/of wereldstekker nodig. Daarnaast is de netspanning in Japan 100V (hier in Nederland is het 230V).
We verwijzen je graag naar deze website waar je het terug kunt vinden: http://www.wereldstopcontacten.nl/

10. Is Japan heel duur?

Dat valt mee, het is de laatste jaren een stuk goedkoper geworden dankzij gunstiger wisselkoersen. Het is vooral duur vergeleken met andere landen in Azië, maar niet vergeleken met Nederland. Prijzen voor eten en drinken liggen bijvoorbeeld op hetzelfde niveau als in Nederland.

11. Kan ik pinnen in Japan?

In alle postkantoren staan er geldautomaten waar je normaal gesproken met een gewone bankpas kunt pinnen, als die voorzien is van het Cirrus- en/of Maestro symbool. Ook bij verschillende supermarkten die veel open zijn zoals 7/11 zijn er geldautomaten.  Zorg dat je pas op 'wereld' staat. Ook kan je geld opnemen met je creditcard. De dag limiet bedraagt over het algemeen 50000 yen. Grotere bedragen kun je met de creditcard betalen. Visa en American Express worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. We raden dus aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van je bankpas, maar neem zeker ook toch extra contanten euro’s mee die je daar kunt omwisselen als het pinnen een keer niet lukt.

12. Kan je er als vegetarier goed terecht in Japan?

Het is soms best wel lastig voor vegetariërs, bijna alle gerechten zijn met vlees of vis. Er zijn sommige gerechten die standaard vegetarisch zijn en in veel warenhuizen hebben ze een afdeling waar je verse etenswaren kunt kopen en foodcourts waar veel verschillende soorten restaurantjes zijn.  

13. Mobiele telefonie Japan: heeft mijn GSM bereik?

Ja, in de meeste delen van Japan heb je goed bereik met je GSM. Het hangt echter ook af van welke provider je gebruikt. Vraag dat zelf nog even na bij je provider.

14. Moet ik een slaapzak meenemen naar Japan?

Het is niet nodig om een slaapzak mee te nemen, bij al onze Japan reizen wordt er niet gekampeerd.