Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Tanzania

Heb ik een muskietennet nodig in Tanzania?

Tijdens de nachten dat er gekampeerd wordt, overnacht je in tenten. Een muskietennet is dan niet nodig, omdat de tent als muskietennet fungeert, mits je de tent goed gesloten houdt.

In de hotels zijn er in principe muskietennetten aanwezig als het nodig is.

Heb ik een visum nodig voor Tanzania?

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze reis een visum voor Kenia (single entry) en Tanzania (single entry) nodig.

Het visum voor Kenia is uitsluitend on line te krijgen via de officiële website van de Keniaanse overheid : www.ecitizen.go.ke

Het visum voor Tanzania is bijvoorbeeld te verkrijgen via onze partner die visa verzorgt. Op koningaap.visumloket.nl/nl/visum-tanzania vind je alle informatie daarover. Begin 4 tot 6 weken voor vertrek van je reis met de aanvraag.

Wanneer je de benodigde visa laat regelen via ons, dan brengen wij, naast de visumkosten, € 30,- bemiddelingskosten per persoon per visum in rekening. Je hoeft dan niet zelf 2x naar de betreffende ambassade(s).

Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Heb ik inentingen nodig voor Tanzania?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Is deze Tanzania rondreis ook geschikt voor kinderen?

Indien je een reis wilt ondernemen met kinderen is het aan te raden om eerst contact op te nemen met een van onze specialisten. Zij kunnen je het beste adviseren over het reizen met kinderen. We hebben ook familiereizen in deze regio beschikbaar. Klikt u daarvoor op de button 'Familiereizen' rechts bovenaan de website of klik op  koningaap.nl/familiereis-tanzania-kenia-kamperen-in-de-wildernis

Is het gevaarlijk om te kamperen tussen wild in Tanzania?

Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur, we is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen.

Is het mogelijk om te pinnen in Tanzania?

Het is mogelijk om geld uit de automaat te halen in sommige plaatsen. Houd er rekening mee dat de automaten soms niet werken.

Op Zanzibar is het  mogelijk om te pinnen, maar ook hier lukt dit niet altijd omdat de automaten soms leeg zijn.

Zorg ervoor dat je toch voldoende cash USD en euro's bij je hebt. We adviseren je om in ieder geval 300 USD per persoon mee te nemen tijdens je reis door Tanzania. De USD biljetten moeten na 2004 gedrukt zijn en in een goede staat verkeren, dus geen scheurtjes, oortjes of op geschreven.

Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?

Op Zanzibar zijn er duik- en snorkelmogelijkheden. Je kunt vanuit Stonetown excursies maken waarbij de mogelijkheid is om te snorkelen, maar er zijn ook duikscholen op de strandlocatie Nungwi aanwezig die snorkel- en duiktrips verzorgen.

Kan ik (mobiel) bellen, internetten of is er wifi aanwezig?

Je mobiele telefoon heeft een redelijk bereik, behalve in de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen. In de grotere steden is het bereik meestal goed (voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider of op hun website kijken).
In de grotere plaatsen kan je vaak internationaal bellen en internetten, maar de verbinding en snelheid is niet altijd even goed. Wifi is niet of nauwelijks aanwezig.

Waarom wordt ook tijdens de hotelreizen in de Serengeti gekampeerd?

Dat is een bewuste keuze van Koning Aap. We kamperen in het hart van de Serengeti, waar over het algemeen veel katachtigen zitten. Door te kamperen hebben we de maximale tijd om dieren te zoeken tijdens de safari. Bovendien is gebleken dat het merendeel van onze reizigers die een hotelreis kiezen, het heel leuk vinden om in een paar dagen te kamperen om zo een safari ervaring aan de reis toe te voegen.

Wanneer vindt de grote trek van de wildebeesten plaats in Tanzania?

Veel reizigers willen graag iets zien van de grote trek, één van de meest spectaculaire gebeurtenissen in het dierenrijk, waarbij grote kuddes wildebeesten (gnoe’s), zebra’s en nog enkele antilopensoorten op weg zijn naar steeds nieuwe groene weidegronden op de 'oneindige' hoogvlaktes van de Serengeti en Masai Mara.

Overigens is het gebied waarin de beesten rondtrekken zo groot als Nederland, dus we kunnen geen enkele garantie geven dat we de migratie tegenkomen, maar op elk moment van het jaar behoren de Serengeti en de Masai Mara tot de meest dierenrijke plekken ter wereld, ook als de migratie er niet is. Tal van diersoorten migreren helemaal niet of in heel andere patronen, zoals heel veel achterblijvende wildebeesten en zebra's, buffels, olifanten, giraffen en tal van antilopen. Ook de grote katten; leeuwen, luipaarden en cheeta’s migreren niet. Eigenlijk is het dus (bijna) altijd een uitstekende tijd om deze schitterende gebieden te bezoeken, behalve tijdens de grote regens die ongeveer half maart beginnen en tot eind mei duren.

De grote trek neemt bijna een heel jaar in beslag. In het begin van het jaar verblijven de wildebeesten een tijd in het zuidoosten van de Serengeti (Ndutu vlakte), waar ze allen tegelijkertijd hun jongen krijgen. In maart/april/mei, gaat de trek van start en lopen ze naar het noorden. De kuddes zijn dan vaak te vinden in de omgeving van de centraal gelegen Seronera vallei of aan de westkant van de Serengeti.

Vanaf juni tot en met augustus-september zijn ze de grens overgestoken en zitten ze in de Masia Mara in Kenia.

Wat is de beste tijd om wild te zien in Tanzania?

Je komt hoe dan ook het hele jaar door een enorme variëteit aan wilde dieren tegen, vaak in grote aantallen. Kuddes olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren, roofvogels en honderden soorten meer kom je hoe dan ook tegen. Je zult ook zeker roofdieren tegenkomen. Je hebt een goede kans op leeuwen en gevlekte hyena’s en met een beetje geluk kom je luipaarden of cheeta’s tegen. Sommige dieren zijn aanzienlijk zeldzamer, zoals zwarte neushoorns (de witte zijn regelmatig te zien in Nakuru National Park), wilde honden of bepaalde nachtdieren en voor een ontmoeting met hen zal je geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want meer dan duizend verschillende kleurrijke soorten komen voor in Oost-Afrika.

Oost Afrika is over het algemeen dé plek om de dieren van de Afrikaanse savannes te zien. Met name ook de kuddes dieren zijn hier fantastisch te zien!

Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Tanzania?

Voor de optionele excursies en eventuele persoonlijke uitgaven in Tanzania kun je het beste 300 USD en een paar honderd euro's per persoon meenemen. Ook zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om geld uit de geld automaten te halen (het is altijd onzeker of dit ook daadwerkelijk lukt, maak je bankpas hiervoor geschikt).Let hierbij wel op dat de briefjes uitgegeven zijn NA het jaar 2004 en dat ze in een goede staat verkeren. Verkreukte of gescheurde briefjes worden niet aangenomen (dit gaat over USD). In de grotere steden en ook in Zanzibar is het mogelijk om geld uit de automaat te halen.

Zijn er oplaadpunten voor apparatuur en batterijen?

In elk geval bij de recepties van de hotels of kampeerplaatsen zijn er contactdozen waar je je apparatuur kunt opladen. Het is wel handig om bv. een stekkerdoos mee te nemen, aangezien er soms vele apparaten op 1 stopcontact moeten. Op sommige plaatsen moet er voor het opladen van apparatuur een kleine vergoeding worden betaald.

Om te zien welke stekkers er nodig zijn, kan je het beste even kijken op de volgende website : www.wereldstopcontacten.nl/

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.