Veelgestelde vragen over Iran

Veelgestelde vragen over Iran

 1. Heb ik een visum nodig voor Iran?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Iran?
 4. Hoe is de accommodatie in Iran?
 5. Is er Wifi beschikbaar in Iran?
 6. Kan ik op reis mijn GSM gebruiken?
 7. Welke vormen van vervoer worden er gebruikt tijdens deze Iran groepsreis?
 8. Hoe is de houding van de Iraanse bevolking ten opzichte van westerlingen?
 9. Hoe zit het met fotograferen in Iran?
 10. Kunnen we ons vrij bewegen Iran of moeten we continue de lokale gids volgen?
 11. Mag ik als niet moslim alcohol Iran binnen brengen?
 12. Wat is de beste periode om naar Iran te reizen?
 13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 14. Wat voor valuta kan ik het best meebrengen naar Iran?
 15. Wat zijn de kleding voorschriften voor vrouwen en mannen in Iran?

1. Heb ik een visum nodig voor Iran?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Iran via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

 

Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Heb ik inentingen nodig voor Iran?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe is de accommodatie in Iran?

We verblijven in redelijk middenklasse hotels op basis van tweepersoonkamers met eigen douche en toilet.
Meer informatie over de hotels in Iran (onder voorbehoud van wijzigen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

5. Is er Wifi beschikbaar in Iran?

In de meeste hotellobby's heb je gratis Wifi, soms is het ook beschikbaar op de hotelkamers. 

Meer informatie over de aanwezigheid van Wifi in de hotels tijdens jouw reis vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Kan ik op reis mijn GSM gebruiken?

Het gebruik van GSM is in principe op de meeste plaatsen mogelijk. Dit hangt echter sterk af van het type toestel dat je gebruikt (dualband, tri-band,...) en de samenwerkingscontracten van je eigen provider. Het is daarom zeer raadzaam om voor vertrek contact op te nemen met je GSM-provider om na te gaan of jouw type GSM en abonnement aan de nodige vereisten voldoen.

Houd er verder rekening mee dat GSM-verkeer in de meeste grote steden geen problemen oplevert, maar dat de mogelijkheden op het platteland of in de afgelegen streken eerder beperkt zijn.

7. Welke vormen van vervoer worden er gebruikt tijdens deze Iran groepsreis?

Tijdens deze reis maken we gebruik van een privé bus. Er wordt niet binnenlands gevlogen.
Voor meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Iran, kijk bij het tabblad 'Meer reisinfo' bij jouw reis op de website. 

8. Hoe is de houding van de Iraanse bevolking ten opzichte van westerlingen?

Iraniërs zijn een zeer vriendelijk en gastvrij volk, niet anti-westers en juist blij dat je geïnteresseerd bent in hun land. Menig keer zal je uitgenodigd worden voor een babbel en een kop thee.

9. Hoe zit het met fotograferen in Iran?

Binnen het heiligdom in Qom mag je niet fotograferen. In de buurt van de nucleaire fabriek bij Natanz, waar je met de bus langs rijdt, mag er zeker niet gefotografeerd worden. Verder geen beperkingen en mensen poseren over het algemeen graag ook de vrouwen, vooral als het eerst wordt gevraagd.

10. Kunnen we ons vrij bewegen Iran of moeten we continue de lokale gids volgen?

Koning Aap maakt, naast een Nedelandse reisbegeleider, sinds 2017 ook gebruik van een lokale gids. Dit is in Iran verplicht. Het is eigenlijk enkel een formalitiet, je blijft voldoende individuele vrijheid houden.

11. Mag ik als niet moslim alcohol Iran binnen brengen?

Nee, het is strikt verboden om alcohol in te voeren. Dit geldt ook voor niet moslims.

13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

14. Wat voor valuta kan ik het best meebrengen naar Iran?

Zowel euro's als dollars kunnen gewisseld worden bij zowel banken als daarbuiten, je kunt niet pinnen in Iran. In sommige winkels kan je bij grote aankopen betalen met een creditcard. Ondanks de opheffing van aan aantal sancties is het tot nu nog niet mogelijk om te pinnen.

15. Wat zijn de kleding voorschriften voor vrouwen en mannen in Iran?

Vrouwelijke reizigers moeten een hoofddoek om in het openbaar en een lang tuniek of jas over een broek dragen, dit in gedekte kleuren. Lichaamsvormen mogen niet geaccentueerd worden. De enige plek waar de hoofddoek af mag is in de hotelkamer. Sinds kort mogen mannen t-shirts of blouses aan met korte mouwen, korte broeken zijn verboden.