Veelgestelde vragen over Iran

 1. Heb ik een visum nodig voor Iran?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Welke inentingen heb ik nodig voor Iran?
 5. Hoe is de accommodatie in Iran?
 6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 7. Welke vormen van vervoer worden er gebruikt tijdens deze Iran groepsreis?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 9. Wat voor valuta kan ik het best meebrengen naar Iran?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Iran?
 11. Wat is de beste periode om naar Iran te reizen?
 12. Wat zijn de kledingvoorschriften voor vrouwen en mannen in Iran?
 13. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 15. Wat is het tijdsverschil met Iran?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Kan er gereisd worden in Iran tijdens de Ramadan ?
 18. Kan ik op reis mijn GSM gebruiken?
 19. Hoe is de houding van de Iraanse bevolking ten opzichte van westerlingen?
 20. Hoe zit het met fotograferen in Iran?
 21. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 22. Kan ik mijn reis verlengen?
 23. Kunnen we ons vrij bewegen Iran of moeten we continue de lokale gids volgen?
 24. Mag ik als niet moslim alcohol Iran binnen brengen?
 25. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 26. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 27. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Iran?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Reisdata & Prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Iran via onze partner, het visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

 

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

4. Welke inentingen heb ik nodig voor Iran?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Hoe is de accommodatie in Iran?

We verblijven in redelijk middenklasse hotels op basis van tweepersoonkamers met eigen douche en toilet.

Meer informatie over de hotels in Iran (onder voorbehoud van wijzigen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In de meeste hotellobby's heb je over het algemeen gratis Wifi, soms is het ook beschikbaar op de hotelkamers. 

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

7. Welke vormen van vervoer worden er gebruikt tijdens deze Iran groepsreis?

Tijdens deze reis maken we gebruik van een privébus, er wordt niet binnenlands gevlogen.

Kijk voor meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Iran bij het tabblad 'Meer reisinfo' bij jouw reis op de website. 

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Iran verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt; http://www.wereldstopcontacten.nl/.

9. Wat voor valuta kan ik het best meebrengen naar Iran?

Euro's en dollars kunnen beide gewisseld worden bij zowel banken als daarbuiten, je kunt niet pinnen in Iran. In sommige winkels kan je bij grote aankopen betalen met een creditcard. Ondanks de opheffing van aan aantal sancties is het tot nu nog niet mogelijk om te pinnen.

10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Iran?

Een paradijs voor vegetariërs is Iran niet, toch zijn er genoeg gerechten (denk hierbij vooral aan de vele groentes) te bestellen in de restaurants. Op de markt kan je ook veel (gedroogd) fruit en noten kopen.

12. Wat zijn de kledingvoorschriften voor vrouwen en mannen in Iran?

Vrouwelijke reizigers moeten een hoofddoek om in het openbaar en een lang tuniek of jas over een broek dragen, dit in gedekte kleuren. Lichaamsvormen mogen niet geaccentueerd worden. De enige plek waar de hoofddoek af mag is in de hotelkamer. Sinds kort mogen mannen t-shirts of blouses aan met korte mouwen, korte broeken zijn verboden.

13. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte in het vervoer.

14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor beide Iranreizen hebben we een minimum van 8 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 18. Voor de rondreis Zijderoute hebben we een minimum van 5 boekers nodig, het maximum is hier tevens 18. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

15. Wat is het tijdsverschil met Iran?

In Iran is het 2.5 uur later dan in Nederland en België. Dit is het gehele jaar hetzelfde, op een enkele uitzondering na; tussen 22 maart en de laatste zondag van maart is het 3.5 uur later in Iran en tussen 22 september en de laatste zondag van oktober is het 1.5 uur later Iran.

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

17. Kan er gereisd worden in Iran tijdens de Ramadan ?

In veel Islamitische landen kan er nog goed gereisd worden tijdens de Ramadan, ook al zijn er beperkingen. In Iran is het niet wenselijk om te reizen tijdens de Ramadan, dit omdat de regels erg strikt worden nageleefd en er niks open zal zijn. Wij zullen hier rekening mee houden met onze vertrekdata.

De Ramadan begint in 2021 op 12 april en duurt een maand.

18. Kan ik op reis mijn GSM gebruiken?

Het gebruik van GSM is in principe op de meeste plaatsen mogelijk. Dit hangt echter sterk af van het type toestel dat je gebruikt (dualband, tri-band,...) en de samenwerkingscontracten van je eigen provider. Het is daarom zeer raadzaam om voor vertrek contact op te nemen met je GSM-provider om na te gaan of jouw type GSM en abonnement aan de nodige vereisten voldoen.

Houd er verder rekening mee dat GSM-verkeer in de meeste grote steden geen problemen oplevert, maar dat de mogelijkheden op het platteland of in de afgelegen streken eerder beperkt zijn.

19. Hoe is de houding van de Iraanse bevolking ten opzichte van westerlingen?

Iraniërs zijn een zeer vriendelijk en gastvrij volk, niet anti-westers en juist blij dat je geïnteresseerd bent in hun land. Menig keer zal je uitgenodigd worden voor een babbel en een kop thee.

20. Hoe zit het met fotograferen in Iran?

Binnen het heiligdom in Qom mag je niet fotograferen. In de buurt van de nucleaire fabriek bij Natanz, waar je met de bus langs rijdt, mag er zeker niet gefotografeerd worden. De Iraniërs poseren over het algemeen graag, ook de vrouwen, vooral als je eerst toestemming vraagt.

21. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

22. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

23. Kunnen we ons vrij bewegen Iran of moeten we continue de lokale gids volgen?

Koning Aap maakt, naast een Nederlandse reisbegeleider, sinds 2017 ook gebruik van een lokale gids. Dit is in Iran verplicht. Het is eigenlijk enkel een formaliteit, je blijft voldoende individuele vrijheid houden.

24. Mag ik als niet moslim alcohol Iran binnen brengen?

Het is strikt verboden om alcohol in te voeren, dit geldt ook voor niet-moslims.

25. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken:

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Door dit soort donaties kan  onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

26. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

27. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen