Veelgestelde vragen over China

 1. Heb ik een visum nodig voor China?
 2. Heb ik inentingen nodig voor mijn China rondreis?
 3. Wat is de beste reistijd naar China?
 4. Hoe overnachten we in China?
 5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 6. Is er Wifi in de hotels en heeft mijn mobiele telefoon bereik in China?
 7. Hoe is het reizen per (nacht)trein in China?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor China?
 9. Kan ik in China pinnen?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in China?
 11. Wat neem ik mee op deze reis?
 12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 13. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en China?
 14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 15. Wanneer moet ik in China met extra drukte rekening houden?
 16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 18. De feiten op een rij
 19. Kan ik mijn reis verlengen?

1. Heb ik een visum nodig voor China?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. 

Binnenkort volgt er meer informatie over de visum procedure van deze bestemming. Onze partner Visa4Travel helpt je in de tussentijd graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor mijn China rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reistijd naar China?

Over het algemeen kun je in de periode van mei tot en met september in geheel China rekenen op warm tot zeer warm weer. Het westelijk deel van China, is het hele jaar door zeer droog en in de winter zeer koud. In het zuidoosten zijn de winters kort en nat. Bedenk dat, waar je ook bent in China, het in hoger gelegen gebieden ook in de zomer koud kan zijn. Vooral na zonsondergang kunnen de temperaturen daar sterk dalen. We raden de reizigers in het voor- en najaar aan ook warme kleding mee te nemen voor koele dagen en avonden.

4. Hoe overnachten we in China?

Je wisselt overnachtingen in grote, middenklasse hotels af met een verblijf in sfeervolle guesthouses op het platteland.  Bij lange nachttreinritten overnacht je in de hardsleeper of een bijgeboekte softsleeper.

Voor meer informatie en foto's van de accommodaties in China zie het tabblad ‘Accommodaties’ bij iedere reis.

5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

6. Is er Wifi in de hotels en heeft mijn mobiele telefoon bereik in China?

In de grote steden is er (gratis) wifi beschikbaar in restaurants en hotels. In de hotels is dit soms alleen in de lobby, maar ook regelmatig op de kamers.

VPN gebruiken in China
Zoals de meesten van jullie wellicht wel weten is het internet in China niet altijd zoals we gewend zijn. Een groot aantal websites worden geblokkeerd door de "great firewall'. De belangrijkste websites die momenteel geblokkeerd worden zijn: Facebook, Youtube, Twitter en Google+. Maar ook verschillende e-mailaccounts zoals bv. Hotmail.com.

Als je tijdens je verblijf in China deze websites toch wilt of moet gebruiken dan ben je aangewezen op een VPN. Wanneer je in China gebruik maakt van zo een Virtual Private Network wordt het IP adres van je tablet, smartphone of laptop afgeschermd. Hierdoor lijkt het alsof je, de door de Chinese overheid verboden, websites bezoekt vanuit bijvoorbeeld Japan of de Verenigde staten. Op deze manier omzeil je dus de "great firewall" en kun je gewoon gebruik blijven maken van je favoriete websites.

Welke websites worden geblokkeerd in China?
Weet je nog niet zeker of je een VPN wilt gaan gebruiken? Controleer dan eerst eens of de websites die je wilt gaan gebruiken wel of niet bereikbaar zijn in China. Dit kun je doen via de website van Comparitech. Worden jouw favoriete websites geblokkeerd in China? Dan is het installeren van een VPN echt de moeite waard. Je kunt ook meer informatie vinden op: www.vpngids.nl.

Meer informatie over wifi in de hotels tijdens deze China reis vind je onder het kopje 'Accommodaties'.

7. Hoe is het reizen per (nacht)trein in China?

We maken tegenwoordig veel gebruik van High Speed treinen, dat betekent dat je overdag reist en snel op de plaats van bestemming bent. 

Tijdens de nachttreinritten maken wij gebruik van hardsleeper coupés, dekens en linnengoed zijn aanwezig, in sommige gevallen ligt er zelfs een handdoek voor je klaar. De hardsleeper compartimenten bieden plaats aan 6 personen met 3 bedden boven elkaar aan elke kant. Het compartiment is niet af te sluiten. 

Bij een aantal van onze Chinareizen is het mogelijk tegen bijbetaling een upgrade naar softsleeper bij te boeken, dit is op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Het softsleeper compartiment is vaak wel afsluitbaar d.m.v. een gordijntje of deur. Het biedt plaats aan 4 bedden, aan iedere zijde 2 bedden boven elkaar. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zit er geen verschil in de hardheid van het matras van hardsleeper of softsleeper.
 
Vaak is er een restauratiewagen aanwezig in de trein, maar we raden aan altijd snacks mee te nemen in de trein. Er is wel altijd een restauratiekarretje wat langs komt met noodles, vers fruit en andere snacks. Aan het begin van elke coupé staat een kraantje waar heet water uitkomt, dit kan gebruikt worden om noodles te bereiden of thee te zetten.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in China vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

LET OP: de treinkaartjes worden gereserveerd op basis van paspoortgegevens. Zorg dus dat deze ‘up to date’ zijn ingevuld. Je kunt dit controleren via je mijn.site.

Uiterlijk 6 weken voor vertrek hebben we je correcte paspoortgegevens nodig i.v.m. het reserveren van de treintickets. Deze worden gereserveerd door onze agent refererende aan je officiële voornaam zoals in het paspoort vermeld (meisjesnaam voor gehuwde vrouwen) en paspoortnummer. Indien deze niet correct worden ingevuld, kan dit problemen ter plaatse veroorzaken daar de tickets niet wijzigbaar zijn en vaak niet opnieuw kunnen worden gereserveerd.

8. Heb ik een wereldstekker nodig voor China?

Voor het gebruik van een wereldstekker in China verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: http://www.wereldstopcontacten.nl.

9. Kan ik in China pinnen?

In alle grote steden is de mogelijkheid om te pinnen, o.a. bij the Bank of China. De reisbegeleider kan je adviseren waar je het best kunt pinnen, je pinpas dient wel een cirruslogo te hebben. Tevens moet je je bankpas activeren voor het wereldwijd opnemen van geld: dit dien je voor vertrek bij je bank te verzorgen. Maak je gebruik van internetbankieren, dan kun je zelf bij je instellingen aangeven dat je voor een bepaalde periode wereldwijd geld wilt kunnen opnemen.

Mocht je euro's willen meenemen naar China dan is het mogelijk om deze bij banken en wisselkantoren om te wisselen naar de lokale munteenheid.

10. Kan er vegetarisch gegeten worden in China?

China kent verschillende keukens, vegetariërs kunnen hier goed terecht. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit, ook wordt er veel tofu gegeten. Er zijn veel gerechten zonder vlees, kip of vis te bestellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lekkere noodles met groenten of een typische Chinese hot pot.

Laat duidelijk weten dat je als vegetariër zowel geen vlees, kip of vis eet. Als je enkel zegt dat je geen vlees eet, gaan ze er wel vanuit dat je kip en vis eet. Je kan het desnoods door de reisbegeleider op een briefje laten zetten, zodat je dit in restaurants kan laten zien.

11. Wat neem ik mee op deze reis?

We adviseren je om een koffer op wieltjes of rugzak mee te nemen en het totale gewicht te beperken tot 15 kilo per persoon. Een compacte weekendtas van hetzelfde gewicht is ook mogelijk. Denk aan de steile trappen van Chinese stations, de beperkte bagageruimte in de treinen en bussen, de vele ongeplaveide straten en het ontbreken van een lift in de eenvoudigere hotels.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. In China is alle westerse kleding wel ingeburgerd. In de meeste hotels is laundry service aanwezig. Ook in China kan het in het voor- en najaar 's avonds fris zijn.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: handdoek (voor de meer eenvoudige guesthouses en familieverblijven buiten de grote steden), wandelschoenen, zaklamp, waterfles, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, opladers, lakenzak (vooral voor Tibet en onze specialistische avontuurlijke Chinareizen), toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker en schrijfgerei.

Het is niet nodig om slaapzakken, slaapmatjes of muskietennetten mee te nemen tenzij anders vermeld in de vertrektijdenbrief.

12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte in het vervoer.

13. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en China?

Tijdens onze zomertijd is het in China 6 uur later en tijdens onze wintertijd is het in China 7 uur later.

14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

15. Wanneer moet ik in China met extra drukte rekening houden?

Anders dan in Nederland en België, waar vakantiespreiding plaatsvindt en de nationale feestdagen vaak beperkt zijn tot enkele losse dagen, heeft China een aantal nationale vakanties waarin geheel China tegelijkertijd vrij heeft. Deze Chinese vakantieperiodes resulteren daardoor vaak in een enorm reiscircus waarin iedereen tegelijk op pad gaat. Houd je niet van extra drukte en lange wachtrijen, dan is het wellicht beter deze periodes te mijden. De Chinese vakanties vallen gewoonlijk rond Chinees Nieuwjaar, 5-7 april, 1-3 mei, 7-9 juni, 13-15 september en de eerste week van oktober. Daarnaast zijn er feestdagen die plaatselijk gevierd worden en feestdagen die alleen door een specifiek deel van de bevolking gevierd worden.

16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen 

19. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.