Veelgestelde vragen over Oeganda

Veelgestelde vragen over Oeganda

 1. Heb ik een visum nodig voor Oeganda?
 2. Heb ik inentingen nodig?
 3. Is er garantie dat je de gorilla's echt gaat zien?
 4. Is de gorilla trek zwaar?
 5. Wat is handig om mee te nemen bij de gorilla trek?
 6. Hoe gaat de chimpansee excursie in zijn werk ?
 7. Waar overnachten we tijdens deze Oeganda reis?
 8. Moet ik een slaapzak of klamboe meenemen?
 9. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon en is er Wifi?
 10. Hoe reizen we in Oeganda?
 11. Welke valuta kan ik het beste meenemen?

1. Heb ik een visum nodig voor Oeganda?

Internationaal Paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. 

Visum:
Voor deze bestemming is een elektronisch visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Is er garantie dat je de gorilla's echt gaat zien?

Er is geen garantie dat je de gorilla's ook echt gaat zien, maar de kans er wel heel groot. De rangers die jullie begeleiden hebben GPS bij zich en gaan eerst naar de plek waar de gorilla's de vorige dag gezien zijn. Vanaf dat punt gaan de spoorzoekers aan de slag. Gorilla's lopen dagelijks maximaal 5 km.

4. Is de gorilla trek zwaar?

Dat kan heel verschillend worden ervaren. Het Bwindi park, waar de gorilla's leven is erg bergachtig, dus het kan ervaren worden als een pittige tocht. Maar het kan ook zijn dat je helemaal geen lange afstanden hoeft af te leggen, bijvoorbeeld als ls de gorilla's de vorige dag relatief dichtbij de ingang zijn gezien loop je maximaal 5 km. Maar het kan ook zo zijn dat  je helemaal naar de andere kant van het park moet lopen. In het begin loop je over de paden, maar uiteindelijk als de spoorzoekers aan de slag gaan, dan moet je echt door de bush lopen. Je krijgt een wandelstok mee vanuit de lodge.

We raden ook echt aan om een zogehete porter mee te nemen. Deze persoon kan je tas dragen en je helpen bij het klimmen.

5. Wat is handig om mee te nemen bij de gorilla trek?

Als je de gorilla trekking gaat doen, dan is het handig om (tuin)handschoenen mee te nemen. Het loopgebied is vaak steil, dus je zult je regelmatig vast moeten houden aan planten en struiken. Met name de boomvarens hebben stekels.

Bij een trekking in een bos is een regenponcho niet handig omdat die vaak ergens aan blijft hangen en een regenjas is vaak te warm. Neem dus een droog t-shirt mee voor na de trek.

6. Hoe gaat de chimpansee excursie in zijn werk ?

Kibale bestaat voornamelijk uit regenwoud waarin meer dan 1000 chimpansees goed gedijen. Kibale is een belangrijk park waarin de 'Uganda Wildlife Authority' en-het 'Jane Goodall Institute' intensief samenwerken om chimpansees met mensen in contact te laten komen met zo min mogelijke verstoring van hun natuurlijk leefmilieu.

In dit park kun je een van de vele gemeenschappen chimpansees observeren die zich in groepen van minimaal 30 en maximal 120 verplaatsen van boom naar boom. De kans deze primaten te zien tijdens je wandeling van circa twee tot vier uur is maar liefst 90%! Twee maal per dag mogen er vier groepen (met elk vier deelnemers maximaal) onder begeleiding van een ranger het park in. De kosten hiervoor zijn € 140, inclusief handling fees, geef dit aan bij je boeking. Voor de chimpansees zijn er per dag slechts 36 vergunningen beschikbaar. Dit is dus zeer beperkt, maar wij garanderen voor klanten die buiten 2 maanden voor vertrek het permit aanvragen bij hun boeking.

7. Waar overnachten we tijdens deze Oeganda reis?

Tijdens deze Oeganda reis maken we gebruik van sfeervolle accommodaties op basis van 2-persoonskamers met eigen douche en toilet. De kwaliteit van de hotels varieert soms, de ene keer zullen de kamers wat luxer zijn, de andere keer wat eenvoudiger. In de meeste hotels zijn ventilatoren of muskietennetten aanwezig.

Houd er rekening mee dat de elektriciteit soms kan uitvallen, dat de watertoevoer onverwacht kan stoppen, een kraan kan lekken en een handdoek kan ontbreken. Een warme douche is ook niet altijd gegarandeerd. Ook hierin wordt er een beroep gedaan op je flexibiliteit!

Meer informatie en foto's van de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Moet ik een slaapzak of klamboe meenemen?

Voor de kampeerreis (Kenia, Tanzania en Oeganda) is het nodig om een slaapzak mee te nemen. Een klamboe is niet nodig, omdat de tent al muskietengaas heeft.
Voor de hotelreis is geen slaapzak nodig. Er zijn in de meeste hotels klamboes aanwezig.

9. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon en is er Wifi?

Je mobiele telefoon heeft een redelijk bereik in Oeganda, behalve in de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen. In de grotere steden is het bereik meestal goed (voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider). In de grotere plaatsen kan je vaak internationaal bellen en internetten, maar de verbinding niet altijd even goed.

Er is ook regelmatig Wifi bij de accommodatie.Dit is vaak alleen in het restaurant of bij de receptie. Kijk ook bij het tabblad 'Accommodaties' voor meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels/lodges.

10. Hoe reizen we in Oeganda?

Tijdens je reis door Oeganda maak je gebruik van minibusjes, waarvan het dak omhoog gezet kan worden. Hierdoor kun je onbelemmerd fotograferen: ideaal voor de safari’s! Afhankelijk van de groepsgrootte worden tot maximaal 3 safaribusjes ingezet.

11. Welke valuta kan ik het beste meenemen?

Je kunt het beste cash dollars meenemen (voornamelijk in coupures van $20 en $50). Pinnen is tijdens de reis een aantal keer mogelijk, maar wij adviseren je om voldoende contact geld mee te nemen voor het geval de geldautomaat het niet doet. Ook kun je er voor kiezen om geld te wisselen tijdens de reis; dit is ook een paar keer mogelijk onderweg.