Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Indonesië

Als er tijdens de rondreis een binnenlandse vlucht wordt genomen, hoeveel kilo bagage mag ik dan meenemen?

Je mag maximaal 15 kg meenemen voor deze vlucht. Ga je hierover heen, dan zal je per kilo een klein bedrag bijbetalen.

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, hoef je voor deze reis voor vertrek geen visum te regelen. Deze kun je voor 35 USD aan de grens kopen. Wel dien je te beschikken over een geldig reisdocument.  Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort die voor toeristische redenen Indonesië bezoeken kunnen een gratis visum verkrijgen bij een kleine selectie van lucht- en zee havens. Dit gratis visum is geldig voor maximaal 30 dagen en kan niet worden verlengd of omgewisseld voor een ander type visum. Aankomst dag en vertrek dag worden meegeteld. Het gratis visum kan alleen worden verkregen als aankomst en vertrek op (een combinatie van) onderstaande luchthavens is

Het gratis visum is verkrijgbaar op de onderstaande luchthavens:
Medan op Sumatra (Kualanamu Airport)
Jakarta op Java (Soekarno-Hatta Airport)
Denpasar op Bali (Ngurah Rai Airport)

Arriveer je in Indonesië via een andere luchthaven of haven heb je het visum nodig dat je ter plaatse kunt regelen bij aankomst op de luchthaven. Dit visum kost $35,- en is maximaal 30 dagen geldig.  

Indien je van een andere luchthaven dan de vermelde luchthavens vertrekt, zal je alsnog het visum bij aankomst moeten aanschaffen bij aankomst in Indonesië.

Indien je langer dan 30 dagen in Indonesië wenst te verblijven, dan moet je je visum voor vertrek regelen bij de Indonesische ambassade in Den Haag of Brussel.

Beschik je niet over een Nederlandse of Belgische nationaliteit? Neem dan zelf contact op met de betreffende ambassade(s) om je eventuele visum te regelen.

Kan ik pinnen in Indonesië?

In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleiding weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Let wel op dat de betaalpas ingesteld is op wereld. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaat het niet doen, maar je wel geld kan wisselen.

Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Indonesië?

De ramadan (de vastenmaand) kan een beetje lastig zijn. Er kunnen restaurants en andere eetgelegenheden dicht zijn, maar ze houden vaak rekening met toeristen. Voor toeristen wordt overal wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. In 2018 start de ramadan omstreeks 15 mei en duurt een maand.

Moet ik bij vertrek luchthavenbelasting betalen?

Bij zowel internationale als binnenlandse vluchten zal er bij vertrek geen departure tax betaald hoeven worden. Dit is al opgenomen in het ticket.

Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?

Nee, het is niet noodzakelijk. Sommige hotels hebben een klamboe, maar vaak is het ook niet nodig. Wel is het raadzaam om DEET mee te nemen, een insekten afwerend middel.

Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas, maar is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, omdat deze lastig te vervoeren is.

Moet ik een lakenzak/slaapzak/slaapmatje meenemen naar Indonesië?

Nee, dit is niet nodig.

Op de Sunda eilanden reis kan een lakenzak wel van pas komen. Deze reis is vergeleken met de andere Indonesie reizen iets meer basic.

Wanneer is het regenseizoen?

Het klimaat van Indonesië is tropisch en heeft twee seizoenen. Het droge seizoen (musim kemarau) is tussen april en oktober en het natte seizoen (musim hujan) tussen november en maart. In januari en februari valt de meeste regen. De hoeveelheid neerslag varieert van eiland tot eiland, afhankelijk van de geografische ligging en hoogte. In de berggebieden valt aanzienlijk meer regen dan in de laagvlakten. In Indonesië heeft regen een andere betekenis dan in Nederland: in combinatie met de hoge gemiddelde temperatuur (het hele jaar door vrij constant 30°C) kan een regenbui verfrissend werken. De wegen zijn dan minder stoffig en bloemen en planten lijken extra tot leven te komen.

Wanneer valt de beslissing of de Sulawesi reis doorgaat?

Normaal gesproken wachten we boekingen af tot aan uiterlijk 3 weken voor vertrek. Voor Sulawesi is dit anders. Deze reis moeten we 2 maanden voor vertrek al afsluiten.

Wat is de ideale periode om te reizen door Indonesië?

De beste reistijd voor Indonesië verschilt per eiland. Op zich kun je prima in de regentijd naar Indonesië reizen. Voordeel is dat het Indonesische landschap dan op z’n mooist (en groenst) is. Ga je aan het einde van de droge moesson dan heb je de ‘pech’ dat het landschap droog en kaal is. Tijdens de regentijd regent het bijna nooit de hele dag en de temperatuur blijft ook tijdens de buien aangenaam.

Wat is het tijdsverschil?

In Indonesië is het tijdsverschil met Nederland en België +-7 u (wintertijd), +-6 u (zomertijd).

Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?

Indonesië is een tropisch land, maar er zijn ook zeker momenten dat je het wat frisser zal hebben. Denk aan hoger gelegen gebieden, maar ook aan de airconditioning die soms best koud kan aanvoelen. Dikke truien zijn niet noodzakelijk, maar denk bijvoorbeeld aan een fleecevest. Of kleding die je over elkaar kan aantrekken, laagjes. Een warme trui is wel aan te raden wanneer je een verblijf hebt bij de Bromo vulkaan op Java.

Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Zijn er kleding voorschriften in Indonesië?

Indonesië is een islamitisch land. Discreet gekleed aan is wel respectvol. Denk aan kleding wat de knieën en schouders bedekken. Dit is zeker van belang als je een heilige plaats gaat bezoeken. Wanneer je je bevindt in een badplaats kan je je kleding door ook weer op aanpassen.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.