Veelgestelde vragen over Nicaragua

 1. Heb ik een visum nodig voor Nicaragua?
 2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Nicaragua rondreis?
 3. Elektriciteit Nicaragua: welk voltage hebben ze?
 4. Kan ik pinnen in Nicaragua?
 5. Hoe veilig is het in Nicaragua?
 6. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Nicaragua?
 7. Is er Wifi in Nicaragua beschikbaar?
 8. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 9. Wat is de beste periode om naar Nicaragua te reizen?
 10. Wat kan ik allemaal zien in Nicaragua?
 11. Wat voor soort eten en drinken is er in Nicaragua?
 12. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 13. Kan ik mijn reis verlengen?

1. Heb ik een visum nodig voor Nicaragua?

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

 

Belangrijk: Als je reis een overstap in de Verenigde Staten (VS) maakt dien je via internet een ESTA toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief die 10 dagen voor vertrek online komt te staan op Mijn Shoestring kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen. 

2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Nicaragua rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Elektriciteit Nicaragua: welk voltage hebben ze?

In Nicaragua is het voltage 110. Je hebt een stekker met twee platte polen nodig.

Meer informatie elektriciteit en de wereldstekker die je mee moet nemen vind je op www.wereldstopcontacten.nl

4. Kan ik pinnen in Nicaragua?

Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool kun je pinnen in Nicaragua. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan USD 200 - 300 per dag. Vertrouw hier echter niet 100 procent op, dus zorg altijd dat je altijd contant geld achter de hand hebt. Het is daarom raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars - mee te nemen. Belangrijk: de dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn.

Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of  bij voorkeur creditcard mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek naar 'wereld'.

5. Hoe veilig is het in Nicaragua?

Nicaragua is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een relatief veilig land. Politieke gevoeligheden zijn er wel, maar leiden zelden of nooit tot spanningen. Zoals overal geldt natuurlijk wel dat het verstandig is op te letten waar je loopt. Vooral 's avonds is het niet raadzaam je alleen op straat te begeven, vooral niet in de hoofdstad Managua.

6. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Nicaragua?

Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua 7 uur eerder dan in Nederland/België. Tijdens de zomertijd bedraagt het tijdsverschil 8 uur.

7. Is er Wifi in Nicaragua beschikbaar?

Bijna overal is Wifi beschikbaar. Sommige hotels hebben alleen Wifi in de lobby en/of restaurant & zwembad, dus niet in de kamers.

Meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

9. Wat is de beste periode om naar Nicaragua te reizen?

De meest ideale periode om het land te bezoeken is in de maanden juli - september en november - januari. Nicaragua kent een tropisch klimaat. Dat betekent dat er een droog en een nat seizoen is. Het droge seizoen loopt van januari tot en met juni; vooral april en mei zijn bijzonder droge maanden. Beide seizoenen hebben voor- en nadelen. Over het algemeen is in het droge seizoen de warmte nog wat groter, maar anderzijds zijn er weinig insecten en is alles goed te bereiken. In het natte seizoen worden wegen soms moeilijk begaanbaar, maar het grote voordeel is wel dat het land dan op haar mooist is qua natuur. Alles ziet er schitterend veelkleurig uit en het is ongetwijfeld de mooiste periode voor het maken van wandelingen en het bezoeken van Nationale Parken.

10. Wat kan ik allemaal zien in Nicaragua?

Wat Nicaragua vooral interessant maakt, zijn de grote verschillen tussen de west-en oostkant van het land. In het westen, aan de Grote Oceaan, wonen de meeste mensen en komen ook de meeste bezoekers. Hier kan men een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Granada en León, twee prachtige koloniale steden. Ook ligt hier het meer van Nicaragua, dat met een oppervlakte van meer dan 8000km2 het tweede zoetwatermeer van Latijns-Amerika is. Hier kan men o.a. een excursie maken naar het vulkanische eiland Isla de Ometepe. San Juan del Sur biedt de reiziger prachtige stranden. De oostelijke kant van het land is zeker niet minder interessant, maar wel veel moeilijker bereikbaar. Hier kenmerkt het landschap zich namelijk door tropisch regenwoud. Vervoer gaat meestal het meest effectief over water, alhoewel vanuit Managua ook lokale vluchten die kant op gaan. Aan de caribische kust wordt, in tegenstelling tot de rest van het land, veel Engels gesproken. Hiernaast heeft Nicaragua een aantal tropische bounty-eilanden, de Corn Islands, in de Caribische Zee liggen.

11. Wat voor soort eten en drinken is er in Nicaragua?

Nicaragua kent redelijk wat typische gerechten, waaronder de nacatamal, een soort gestoomd deegpakketje gevuld met groenten en eventueel vlees. Het meest gebruikelijke gerecht voor Nicaraguanen zelf is 'gallo pinto', rijst met rode bonen. Dit eten zij zowel 's ochtends als 's middags als 's avonds, zeker in meer rurale gebieden. Ook heeft Nicaragua een eigen merk rum; Flor de Caña.

12. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

13. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien.