Veelgestelde vragen over Nepal

Veelgestelde vragen over Nepal

 1. Heb ik een visum nodig voor Nepal?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Heb ik inentingen nodig voor mijn Nepal rondreis?
 4. Waar overnachten we in Nepal?
 5. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Nepal?
 6. Is er Wifi in Nepal?
 7. Hoe reizen we in Nepal?
 8. Heb ik een bepaalde wereldstekker nodig voor Nepal?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Nepal?
 10. Kan ik last van hoogteziekte krijgen tijdens mijn Nepal groepsreis?
 11. Kan ik overal pinnen in Nepal?
 12. Wat is de ideale periode om te reizen door Nepal?
 13. Wat is nog handig om mee te nemen naar Nepal?
 14. Zijn de wandelingen op de Nepal rondreis zwaar?
 15. Zijn er nog kledingsvoorschriften voor Nepal?
 16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

1. Heb ik een visum nodig voor Nepal?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Nepal via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket. 

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Heb ik inentingen nodig voor mijn Nepal rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Waar overnachten we in Nepal?

Tijdens onze Nepal reizen maken we gebruik van diverse soorten accommodaties. Je slaapt in hotels afgewisseld met guesthouses of homestays.

Meer informatie en foto's van de hotels tijdens de reis (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

5. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Nepal?

Voor alle reizen door Nepal is een slaapzak/slaapmatje niet nodig. Een lakenzak is handig voor de reizen waar je enkele dagen in de bergen verblijft.

6. Is er Wifi in Nepal?

In Nepal kan je in veel hotels en restaurants (gratis) gebruik maken van Wifi. Tegenwoordig is er zelfs in de bergen regelmatig Wifi.

Meer informatie over de aanwezigheid van Wifi per accommodatie vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

7. Hoe reizen we in Nepal?

Op onze reizen door Nepal hebben we ervoor gekozen de route voor het grootste deel over land af te leggen. Zo krijg je de beste indruk van het Himalayaland en haar bevolking. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigen airconditioned (mini)bus.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Nepal vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

8. Heb ik een bepaalde wereldstekker nodig voor Nepal?

Voor meer informatie over voltage en het gebruik van een wereldstekker in Nepal neem een kijkje op: www.wereldstopcontacten.nl

9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Nepal?

Ja! Overal in Nepal kun je heerlijk vegetarisch eten.

10. Kan ik last van hoogteziekte krijgen tijdens mijn Nepal groepsreis?

Tijdens al onze Nepal reizen kom je niet hoog genoeg om last van hoogte ziekte te krijgen. Ruim 2000 meter zal het hoogste punt zijn.

11. Kan ik overal pinnen in Nepal?

In de grotere plaatsen kan je overal pinnen in Nepal. Cash euro's kan je ook overal inwisselen, het is niet nodig om dollars mee te nemen. Er zijn in de toeristische wijken veel wisselkantoortjes. Als je de bergen in gaat moet je voor de gehele tijd wel cash roepies meenemen.

12. Wat is de ideale periode om te reizen door Nepal?

De beste periode om naar Nepal te reizen is van oktober t/m april. Eind september is het regenseizoen afgelopen en dan is de lucht helder zodat de besneeuwde toppen vaker en scherper te zien zijn. Van oktober tot midden maart is een droge en zonnige periode. Het kan dan 's nachts flink koud zijn, maar zodra de zon schijnt loopt het kwik snel op.Van half maart t/m april begint het warmer te worden en begint alles te bloeien. Ook tijdens de monsoonmaanden kan er goed gereisd worden in Nepal, als het regent dan is het vaak een korte maar krachtige bui en het regent ook regelmatig 's nachts. Het is wel minder helder en minder kans om de bergen te zien.

13. Wat is nog handig om mee te nemen naar Nepal?

Het beste kan je laagjes kleding meenemen. In de winter kan het flink afkoelen zodra de zon ondergaat. De meeste hotels en restaurants hebben geen verwarming dus warm aankleden is dan belangrijk. Als je ook Chitwan National Park gaat bezoeken neem dan badkleding mee, want  in Chitwan bestaat de mogelijkheid om in de rivier olifanten te wassen (een unieke ervaring!).

14. Zijn de wandelingen op de Nepal rondreis zwaar?

Nee, de wandelingen tijdens de reizen (ook de familiereis) worden helemaal aangepast aan de wensen van de groep. Je wandelt onder begeleiding van een lokale gids. Er kunnen meerdere varianten (korte en lange afstanden) worden afgelegd. Mocht je niet mee willen wandelen, dan kan dat ook en blijf je bij de lodge en kan je het dorpje verkennen.

15. Zijn er nog kledingsvoorschriften voor Nepal?

Tijdens wandeltochten kan je prima in een korte broek lopen, in de stad kan je beter als vrouw je benen en schouders bedekt houden. Verder zal je bij het bezoek aan tempels je schoenen moeten uittrekken voor het betreden van de tempel. Als je op safari gaat in Chitwan is het beter om geen felle kleuren te dragen.

16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.