Festivalreizen

Tijdens een aantal van onze reizen bezoeken we wereldse festivals. Bezoek o.a. het Inti Raymi Festival in Peru, de Pushkar Fair in India, het Timkat Festival in Ethiopië of vier Boeddha's verjaardag in Zuid-Korea! Festivals zijn vaak indrukwekkende gebeurtenissen en het loont zich dan ook om de keuze van je vertrekdatum erop af te stemmen. Hieronder een overzicht van onze festivalreizen gesorteerd op vertrekdatum.

 

Ethiopië - Timkat Festival

Jaarlijks wordt in Ethiopië op uitbundige wijze het 'Ethiopische Doopfeest' Timkat gevierd, hèt belangrijkste feest van het land. In processies wordt de Ark des Verbonds vanuit de kerken meegedragen. De tocht voert langs de meeste kerken, waar priesters zich aansluiten, ieder met hun eigen replica van de tabot en een felgekleurde parasol.

» Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 7 januari 2016

» Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 8 januari 2016

 

Zuid-India - Pongal Festival

Pongal is een belangrijk festival uit Zuid-India. Pongal staat voor het gunstige begin van Uttarayana, de noordwaardse beweging van de zon en ook voor de oogsttijd. Traditionele activiteiten zijn het teken van de 4-dagen lange Pongal vieringen. Koeien zijn bedekt met ornamenten en worden meegenomen in het proces. De hal en entree van het huis is gedecoreerd met mooie Kolam-designs. In Tamil Nadu is Pongal ook een zoet havermoutpap- recept gekookt van de nieuwe rijst.

» Zuid-India 29 dagen - vertrekdatum 8 januari 2016

 

Noord-India, Rajasthan - Woestijn Festival

Gedurende het Woestijnfestival (Desert Festival) zindert de stad Jaisalmer onder de klanken van melodieuze ritmes. Er is een parade van kamelen, een kleurrijke optocht met dansers en spannende wedstrijden (zoals een wedstrijd voor het opbinden van tulbanden). Uiteraard komen op dit festival tal van Indiërs af, gekleed in hun mooiste outfit.

» Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 15 februari 2016

» Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 15 februari 2016 (gewijzigde route)

 

Bhutan - Kloosterfestival Paro Tsechu

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

» Bhutan 22 dagen - vertrekdatum 6 maart 2016 (gewijzigde route)

» Bhutan 16 dagen - vertrekdatum 8 maart 2016

 

India - Holi Festival

Holi is vooral bij de lagere kasten heel populair, omdat net zoals bij ons met carnaval even de bestaande normen en regels wegvallen en alles mag. Tijdens Holi spettert iedereen elkaar nat met water en wordt er naar hartenlust met kleurig verfpoeder gegooid. Zorg dat je oude kleren aan hebt, want als toerist ben je een geliefd slachtoffer en de verf houdt veel langer dan je lief is... Holi is het feest ter aankondiging van de lente.

» India Maharadjapaleizen 16 dagen - vertrekdatum 13 maart 2016

» India & Nepal 29 dagen - vertrekdatum 14 maart 2016 in Udaipur (gewijzigde route)

» Zuid-India 29 dagen - vertrekdatum 17 maart 2016

» India & Nepal 22 dagen - vertrekdatum 18 maart 2016 (gewijzigde route)

 

Guatemala - Semana Santa

De 'Heilige Week' voor Pasen wordt in het Spaans 'Semana Santa' genoemd; een tijd van festiviteiten, in veel Latijns-Amerikaanse landen. In de Guatemalteekse stad Antigua zijn de festiviteiten met processies en bloementapijten zeker bijzonder bezienswaardig.

» Mexico, Guatemala en Honduras 23 dagen - vertrekdatum 14 maart 2016

 

Tadjikistan - Nowrooz

Nowrooz is de viering van het Perzische Nieuwjaar en het begin van het voorjaar wordt elk jaar vanaf 19 maart gevierd. Gedurende vijf dagen vinden verschillende festiviteiten plaats, zoals paardenraces, buzkashi, het kopen van nieuwe kleding en dragen van traditionele kledij en vooral ook het eten van speciale gerechten.

» Tadjikistan 21 dagen - vertrekdatum 17 maart 2017

 

Ethiopië - Fasika Festival

Fasika, het Ethiopische Paasfeest, volgt op een lange vastenperiode waar geen dierlijke (wel vis) of melkproducten worden geconsumeerd. Op de avond voor Pasen zijn veel kerken versierd met honderden kaarsjes. Pasen wordt vervolgens gevierd met vrienden en familie. De mensen eten weer vlees en de festiviteiten gaan wel een week door! Er is zelfs een tweede onofficieel paasfeest in het eerstvolgende weekend.

» Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 21 april 2016

» Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 22 april 2016

 

Noord-Korea - Geboortedag Kim Il Sung

De Koreaanse communistische politicus Kim Il Sung stierf begin juli 1994, maar zou op 15 april 2012 100 jaar zijn geworden. Elk jaar wordt de geboortedag van de voormalige president herdacht. Pyongyang zal waarschijnlijk feestelijk aangekleed worden met meterslange spandoeken en beschilderde billboards. De inwoners gaan gekleed in hun beste outfits en doen mee aan allerlei festiviteiten die door de stad heen georganiseerd zijn.

» Noord-Korea 14 dagen - vertrekdatum 10 april 2016

 

Thailand en Laos - Songkran Festival

Songkran is het Thaise nieuwjaar. Het wordt ook wel "het feest van het water "genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Toeristen worden niet ontzien!

» Laos en Cambodja 22 dagen - vertrekdatum 6 april 2016

» Thailand 15 dagen - vertrekdatum 11 april 2016

» Thailand 22 dagen - vertrekdatum 11 april 2016

 

Bhutan - Kloosterfestival Ura Tsechu

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

» Bhutan 16 dagen - vertrekdatum 13 april 2016

(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)

 

Zuid-Korea - Boeddha's verjaardag

Voor Koreaanse boeddhisten is Boeddha's verjaardag de belangrijkste dag van het jaar. Op de avond van zijn verjaardag worden in alle tempels van het land lampionnen aangestoken die in een zee van licht transformeren. Zelfs de allerkleinste afgelegen tempels doen mee aan deze speciale avond. Het is een bijzonder, kleurrijk en adembenemend evenement, dat slechts één avond per jaar plaatsvindt.

» Zuid-Korea 17 dagen - vertrekdatum 30 april 2016

 

Rusland - Dag van de Overwinning

In Rusland (en de landen van de voormalige Sovjet-Unie) wordt op 9 mei de Dag van de Overwinning gevierd. Op die dag wordt de overwinning op Nazi-Duitsland gevierd met militaire parades overdag en ’s avonds een vuurwerkshow. De pleinen waarop de parades worden gehouden zijn voor buitenstaanders niet toegankelijk, maar de toegangswegen naar de pleinen zijn dat wel. Verschillende legereenheden komen met hun voertuigen langs, toegejuicht door de aanwezigen. 

» Rusland 14 dagen - vertrekdatum 6 mei 2017

 

Japan - Sanja Matsuri Festival

Het Sanja Matsuri Festival behoort tot de grootste festivals van Tokyo. In de wijk Asakusa wordt het vinden van het beeldje van de Bodhisattva Kannon in de 7e eeuw gevierd.

Van vrijdagmiddag tot zondagavond zijn er parades en optochten metmikoshi (draagbare schrijnen). Er wordt getrommeld op de taiko-drum en geblazen op de bamboefluit. Overal staan er tentjes opgesteld voor een hapje en een drankje. Ook bijzonder zijn de vele leden van de lokale yakuza, die met ontbloot bovenlijf hun getatoeëerde torso's tonen aan het massaal opgekomen publiek...

» Japan 15 dagen - vertrekdatum 9 mei 2016

 

Peru - Inti Raymi

Eén van de meest indrukwekkende feesten van Peru is het jaarlijks terugkerende Inti Raymi festival in Cuzco. In prachtige kostuums gehuld brengt men hulde aan de zonnegod van de oude Inca's, waarbij dansen worden opgevoerd en muziek gespeeld. Er worden ook tentoonstellingen en live optredens georganiseerd.

» Peru, Bolivia en Chili 30 dagen - vertrekdatum 28 mei 2016

» Peru en Bolivia 24 dagen - vertrekdatum 3 juni 2016

» Peru 22 dagen - vertrekdatum 9 juni 2016

 

Noord-Korea - Internationale Kinderdag

Op 1 juni viert men in Noord-Korea Internationale Kinderdag. Op deze dag worden er in het hele land activiteiten georganiseerd op het gebied van sport, muziek en dans. Kinderen (en hun ouders) kunnen hieraan deelnemen.

» Noord-Korea 14 dagen - vertrekdatum 29 mei 2016

 

Ethiopië - Sint Lalibela Festival

Op Sint Lalibela wordt jaarlijks de dood herdacht van de heilige koning Lalibela. Het is het op een na grootste festival van Lalibela. Er komen veel Ethiopische pelgrims op het festival af… maar erg weinig toeristen. ‘s Avonds klinken religieuze gezangen bij Bete Mikael en Golgotta (waar de heilige is begraven) en ‘s ochtends worden de twee ‘tabots’ (Stenen Tafelen) van Mikael en Lalibela in een parade rondgedragen.

» Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 9 juni 2016

» Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 10 juni 2016

 

India, Jammu, Kashmir en Ladakh - Kloosterfestivals

Tijdens deze festiviteiten beelden de monniken in hun schitterende (soms eeuwenoude) gewaden en angstaanjagende maskers de verschillende goden uit en vertellen zonder woorden hun verhaal van de overwinning op het kwaad. De Ladakhi bevolking geeft zich over aan meer werelds vermaak: dansen en zingen, lekker eten, allerhande volksspelen.

» India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen - Hemis Festival - vertrekdatum 30 juni 2016

» India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen - Phyang Festival - vertrekdatum 17 juli 2016

» India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen - Taktok Festival - vertrekdatum 30 juli 2016

 

Mongolië - Nadaam Festival

In Mongolië wordt jaarlijks gedurende drie dagen het Nadaam festival gevierd, met enige fantasie wordt het ook wel beschreven als de ‘Olympische Spelen’ van Mongolië. Het anders zo terughoudende volk staat dan op zijn kop en viert in hun kleurrijkste kleding uitgelaten feest. De drie meest populaire sporten van het land worden beoefend: worstelen, boogschieten en paardrijden.

» Mongolië 23 dagen - vertrekdatum 21 juni 2016 (gewijzigde route)

» Mongolië 23 dagen - vertrekdatum 9 juli 2016 (gewijzigde route)

 

Cuba - Santiago de Cuba: Carnaval

In juli wordt elk jaar in Santiago de Cuba het uitbundigste carnaval van het Cubaanse eiland gevierd. 8 dagen lang wordt driftig feest gevierd! Het belangrijkste onderdeel van het carnaval, toen en nu, zijn de parades en straat optredens door musici en dansers.

» Cuba 21 dagen - vertrekdatum 13 juli 2016

(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)

 

Japan - Tenjin Matsuri

Een stoet van mensen, uitgedost in middeleeuwse hofkledij, trekt mikoshi of draagbare schrijnen door de stad. De landparade eindigt bij de Okawa rivier, waar iedereen aan boord gaat van een honderdtal vaartuigen voor de bootparade. De feestelijkheden bereiken een climax tijdens het hanabi of vuurwerk, een klank- en lichtspektakel van meer dan 1½ uur.

» Japan Anders 22 dagen - vertrekdatum 13 juli 2016

 

Noord-India - Teej Festival

In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen en praalwagens. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. Een uniek en kleurrijk festival dat je zeker een keer moet bijwonen.

» Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 23 juli 2016

» Noord-India 16 dagen - vertrekdatum 25 juli 2016

» Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 25 juli 2016

» Familiereis Noord-India 16 dagen - vertrekdatum 30 juli 2016

» Familiereis Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 31 juli 2016

 

Noord-Korea - Herdenking bevrijding Japanse kolonisatie

Op 15 augustus wordt in Noord-Korea jaarlijks gevierd dat het land bevrijd is van Japanse kolonisatie. Het voor Korea heuglijke feit is in 2016 exact 71 jaar geleden.

» Noord-Korea 14 dagen - vertrekdatum 7 augustus 2016

 

Sri Lanka - Kandy Perahera

De Kandy Perahera is een schouwspel van indrukwekkende omvang. Trommelaars en dansers in sprookjesachtige kostuums en in rijke gewaden gehulde tempelolifanten, verlicht met honderden lampjes lopen mee in een uren durende processie. Een lange stoet van acrobaten, dansers, zwaardvechters en gelovigen. Dit mag je niet missen!

» Sri Lanka 21 dagen - vertrekdatum 31 juli 2016

» Sri Lanka 16 dagen - vertrekdatum 6 augustus 2016

» Familiereis Sri Lanka 16 dagen - vertrekdatum 6 augustus 2016

» Familiereis Sri Lanka 21 dagen - vertrekdatum 7 augustus 2016

(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)

 

Ethiopië - Meskel Festival

Meskel is één van de meest kleurrijke christelijke festivals in Ethiopië. Op dit festival, dat al zo'n 1600 jaar oud is, wordt herdacht dat Sint Helena het kruis waaraan Jezus werd gekruisigd terugvond. Priesters in prachtig ornaat en hun volgelingen in maagdelijk wit zingen en dansen rond vreugdevuren. Ze hebben attributen bij zich, zoals prachtig versierde zilveren kruisen.

» Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 29 augustus 2016

 

Noord-Korea - Verjaardag van de Republiek

Op 9 september 1948 werd de DPRK, de Democratische Volks Republiek van Korea, uitgeroepen. Jaarlijks wordt dit feit herdacht door grootse festiviteiten en het leggen van bloemen bij de immense communistische monumenten.

» Noord-Korea 14 dagen - vertrekdatum 4 september 2016

 

Zuid-India - Dussehra Festival

Een nationaal feest is het tien dagen durende Dussehra dat ook als Navaratri (negen nachten) of Durga Puja, de verering van De Godin, voorkomt. De essentie is dat het goede de machten van het kwaad overwint. In Noord-India worden grote poppen verbrand die het boze symboliseren. Elders worden kleien beelden van de godin Durga, die een demon doodde, afgezonken in het water om geleidelijk op te lossen. Werktuigen, zoals tegenwoordig computers of auto's, maar ook schoolboeken worden gezegend.

» Zuid-India 29 dagen - vertrekdatum 21 september 2016

» Zuid-India 16 dagen - vertrekdatum 7 oktober 2016

 

Myanmar - Paung Daw Oo festival

Vier Boeddhabeeldjes worden vanuit de Paung Daw Oo pagode in een vergulde boot vervoerd naar dorpen en heiligdommen rond het Inlemeer. Deze Koninklijke boot wordt getrokken door kleinere vaartuigen waarop tientallen beenroeiers hun kunsten vertonen. Het is een drukte van belang op het water; de sfeer is feestelijk.

» Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 28 september 2016

» Myanmar 29 dagen - vertrekdatum 9 oktober 2016

» Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 9 oktober 2016

 

Bhutan - Thimpu Tsechu

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

» Bhutan 22 dagen - vertrekdatum 28 september 2016

» Bhutan 16 dagen - vertrekdatum 2 oktober 2016

 

Noord-Korea - Dag van de Oprichting van de Arbeiderspartij

Op 10 oktober 1945 vond in Noord-Korea de Oprichting van de Arbeiderspartij plaats. Jaarlijks wordt dit gevierd. In 2016 wordt de 71ste verjaardag van de partij gevierd.

» Noord-Korea 14 dagen - vertrekdatum 2 oktober 2016

 

Noord-India, Rajasthan - Pushkar Fair

Deze grootste kamelenmarkt in India is een bonte verzameling van mensen en dieren, geuren en kleuren, kortom: een walhalla voor fotografen. Een kwart miljoen mensen genieten van dit spectaculaire festival met kamelenraces. Het wordt omlijst door muziek, dans en optredens van artiesten als vuurspuwers en koorddansers.

» Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 30 oktober 2016 (gewijzigde route)

 

Japan - Jidai Matsuri

Als een van de drie grote festivals in Kyoto is Jidai Matsuri (‘Festival van de Tijdperken’) zeer populair bij de Japanse bevolking. Ongeveer 150.000 mensen van alle leeftijden staan langs de route om de voorbij paraderende stoet te bekijken, een gigantische optocht van honderden mensen in oud Japanse kledij uit verschillende periodes uit de Japanse geschiedenis.

» Japan Hoogtepunten 22 dagen - vertrekdatum 7 oktober 2016

 

Myanmar - Hot Air Balloon festival

In Taunggyi (omgeving Inlemeer) wordt het heteluchtballonnen festival gehouden, waarbij zowel overdag als ’s avonds meer dan honderd imposante ballonnen worden opgelaten. Ze zijn groot, een hoogte van 6-7 meter en een diameter van 5-6 meter is geen uitzondering. Er is muziek, talrijke eetstalletjes, vuurwerk

» Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 1 november 2016

» Myanmar 29 dagen - vertrekdatum 3 november 2016

 

Maya Route - Dia de las Muertos

Mexico's befaamde viering ter herdenking van de overledenen is een vrolijk, persoonlijk en aandoenlijk feest: "los dias de los muertos". Het is een periode waarbij de levenden hun overleden voorouders herdenken, en waarin de doden de gelegenheid hebben de huizen en de families die ze hebben achtergelaten te bezoeken. Het feest is op sommige plaatsen ook spectaculair, met straatfestivals, parades, het uitdelen van cadeautjes en meer dan genoeg te eten en te drinken.

» Mexico, Guatemala en Honduras 23 dagen - vertrekdatum 26 oktober 2016

 

Thailand - Loy Krathong Festival

Mensen gaan met volle maan naar de oevers van meren, rivieren en zelfs de zee om hun met kaarsjes verlichte 'krathong' (een vaartuigje in de vorm van een lotusbloem) naar het water te brengen. Ook wordt er siervuurwerk afgestoken en papieren ballonnen met een kaars eronder opgelaten. Op het water zijn de duizenden vaartuigjes een prachtig gezicht.

» Thailand 22 dagen - vertrekdatum 29 oktober 2016

» Thailand 15 dagen - vertrekdatum 9 november 2016

 

Bhutan - Jambay Lakhang Tsechu

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

» Bhutan 16 dagen - vertrekdatum 8 november 2016

(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)

 

India, Nagaland - Hornbill Festival

Het Festival van Hornbill (Neushoornvogel) is een jaarlijks cultureel festival in de Indiase deelstaat Nagaland. De verscheidene nog primitief levende Naga's voeren o.a. traditionele dansen uit in hun authentieke kostuums. De Naga's bestaan uit vijftien verschillende substammen als de Ao, de Konyak en de Chang.

» India; Assam, Arunachal Pradesh en Nagaland 25 dagen - vertrekdatum 17 november 2016

 

Ethiopië - St. Mary of Tsion Festival

Gekleed in sneeuwwitte gewaden en met goud versierde strak gevlochten kapsels komen devote Tigrayers in grote getale naar het pelgrimsstadje Aksum om hulde te brengen aan de heilige maagd Maria. Iedereen volgt langzaam de massa naar een prominente vijgenboom op een plein nabij de hoofdkerk, waar in paarsgele priestergewaden gehulde diakens met gouden kruizen, zilveren cistra en rode ceremonie paraplu's zich in een grote cirkel rond de lommerrijke boom hebben geschaard.

» Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 21 november 2016

» Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 22 november 2016

 

Ethiopië - Leddett Festival

Het Ethiopische kerstfeest wordt o.a. uitbundig in Lalibela gevierd. Hier vind je onder de grond elf monolithische kerken en een kapel, onderling verbonden met een gangenstelsel. De kerken zijn gedecoreerd met prachtige fresco's. In en rond de kerken vind je talloze priesters, devote christenen in witte gewaden en pelgrims. De geur van wierook, het gezang van de kerkgangers, kaarslicht, de muziek van trommels, ratels en fluiten die weergalmen door de hoge kerken; het is hier allemaal.

» Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 25 december 2016

» Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 26 december 2016

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.