Veelgestelde vragen over Ecuador

 1. Heb ik een visum nodig voor Ecuador?
 2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Ecuador rondreis?
 3. Hoe overnachten we in Ecuador?
 4. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 5. Hoe wordt er gereisd in Ecuador?
 6. Wat is de beste periode om te reizen door Ecuador?
 7. Is er Wifi in Ecuador beschikbaar?
 8. Wat is het tijdsverschil met Ecuador?
 9. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Ecuador?
 10. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 11. Is er kans op hoogteziekte tijdens mijn Ecuador rondreis?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Ecuador
 13. Kan je ook walvissen en dolfijnen zien in Ecuador?
 14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 15. Elektriciteit Ecuador: moet ik een wereldstekker meenemen?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 18. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Ecuador?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor mijn Ecuador rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe overnachten we in Ecuador?

Tijdens onze Ecuador reizen overnachten we in comfortabele, centraal gelegen hotels. We slapen in tweepersoonskamers, meestal met eigen douche en WC. In het Amazonewoud is de accommodatie eenvoudig.

Meer informatie over de accommodaties in Ecuador kun je terugvinden onder het tabblad 'Meer reisinfo', onder het kopje 'accommodatie en transport'.

Tevens vind je onder het tabblad 'Accommodaties' foto's van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen).

4. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

5. Hoe wordt er gereisd in Ecuador?

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Wat is de beste periode om te reizen door Ecuador?

Voor Ecuador geldt eigenlijk dat er geen slechte periode is om te reizen, dit kan gewoon het hele jaar door. De temperaturen worden eerder bepaald door de hoogte dan door de tijd van het jaar. Is het regentijd aan de kust dan is het droog in het binnenland en andersom. Aangezien we zowel in de bergen komen als in de jungle, dien je op verschillende weersomstandigheden vorbereid te zijn. En het mooiste van alles is dat Quito wel de stad van de eeuwige lente wordt genoemd.

7. Is er Wifi in Ecuador beschikbaar?

In bijna alle hotels is er Wifi beschikbaar.

Onder het tabblad “Accommodaties” staat bij de hotelfoto’s vermeld of er Wifi in het hotel is (onder voorbehoud van wijzigingen).

8. Wat is het tijdsverschil met Ecuador?

In Ecuador is het in de zomer 7 uur vroeger dan in Nederland/België. In de wintertijd is het verschil 6 uur.

9. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Ecuador?

De temperatuur in Ecuador kan erg verschillen afhankelijk van de regio. In de jungle is het heet, maar in de Andes kan het vooral 's avonds en in de schaduw behoorlijk afkoelen. Neem kleding mee die je in laagjes kunt dragen. Denk aan 2 of 3 lange broeken, enkele t-shirts met korte en lange mouwen, een fleecetrui en een warm jack. Verder een sjaal, een paar goed ingelopen wandelschoenen en slippers of sandalen. Denk ook aan een regenjack of poncho en een pet of hoedje tegen de zon.

10. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, deze zijn namelijk moeilijk te verstouwen in het vervoer.

11. Is er kans op hoogteziekte tijdens mijn Ecuador rondreis?

Ja, het is mogelijk dat je op deze reis last krijgt van een of meerdere symptomen van hoogteziekte. Niet iedereen krijgt er echter mee te maken.
Het is van te voren niet te voorspellen of je er last van zult krijgen. Ook als je er nooit eerder last van hebt gehad kun je er nu wel last van krijgen en andersom.
 
Je kunt tijdelijk last krijgen van (lichte) hoofdpijn en kortademigheid. Ook kun je je misselijk voelen, vooral bij wandelingen/verblijf boven de 3000 meter. Het beste is om het dan rustig aan te doen en veel water en/of cocathee te drinken.
 
Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op de steeds lagere zuurstofdruk in de lucht. Meestal zijn de eventuele klachten na een dag weer over. Belangrijk is je eigen tempo te volgen en rustig aan te doen.

12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Ecuador

Het is goed mogelijk om vegetarisch te eten in Ecuador. Het eten is divers en er is meestal ruime keuze.

13. Kan je ook walvissen en dolfijnen zien in Ecuador?

Bij de Galapagos eilanden komen walvissen voor, vooral ten noorden en ten westen van de eilanden. Met een beetje geluk kun je ze zien tussen juni en oktober. Ook dolfijnen komen voor rond de Galapagos, soms zwemmen ze puur voor de lol een eind mee met je boot!

Als je de reis zonder een verlenging Galapagos maakt, is de kans groot dat je tussen juni en oktober walvissen kunt spotten bij Puerto Lopez.

14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

15. Elektriciteit Ecuador: moet ik een wereldstekker meenemen?

De stroomspanning in Ecuador is 110 Volt. Hiervoor raden wij je aan om een adapter en een universele stekker mee te nemen.
Voor meer informatie betreffende stekkers over de hele wereld, zie www.wereldstopcontacten.nl

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen