Online Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 020-7887700

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Mongolië

Landinformatie Mongolië

Landinformatie Mongoliƫ

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Mongolië. Mongolië geeft de geheimen van de uitgestrekte steppen steeds meer prijs aan de nieuwsgierige buitenwereld. Het is een land van herders en ruiters. Het landschap is adembenemend en bestaat uit eindeloze grasvlakten en zacht glooiende heuvels. Hier en daar zie je een ger, een traditionele nomadentent. Dit eeuwenoude symbool van het Mongoolse landschap is nog steeds springlevend. Ook jij zult tijdens onze reizen naar Mongolië regelmatig in een ger overnachten.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Mongolië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Mongolië. Bekijk ook onze groepsreizen naar Mongolië en selecteer je favoriete Mongolië reis.

Achtergrond informatie

Bevolking Mongolië
Mongolië heeft een oppervlakte van 1.565.000 km² (38 maal Nederland en 51 maal België) en telt ongeveer 3,4 miljoen inwoners. Mongolië heeft een vrij jonge bevolking, bijna de helft is jonger dan 21 jaar. Dat is te danken aan het beleid van de overheid. Vrouwen worden beloond als ze veel kinderen baren. De bevolkingsdichtheid is gemiddeld 2,1 per vierkante kilometer. Een deel van de bevolking leidt een nomadisch bestaan. In kleine groepen trekken ze over de eindeloze steppe en wonen in gers, grote ronde tenten. Als gevolg van enkele koude jaren moesten veel nomaden de afgelopen periode hun inkomstenbron opgeven en trokken naar de stad. Deze nieuwkomers vestigden zich in de buitenwijken van Ulan Baatar waar inmiddels hele ger-districten zijn ontstaan. 

Bevolkingsgroepen in Mongolië: Het merendeel van de bevolking (ongeveer 82 procent) zijn Khalkh-Mongolen. Daarnaast zijn er in het noorden de Buriat-Mongolen en in het westen de Altai- en Oirat-Mongolen. In het uiterste westen van Mongolië leven de Kazachen. Verder zijn er kleine groepen Chinezen en Russen.
Cultuur Mongolië
Mongoliërs hebben vaak een opmerkelijke combinatie van beleefdheid en directheid, die samenhangt met het leven in de steppe. Maar ook in de stad heb je vaak met deze directheid te maken. In winkels en bij bussen staan mensen zelden in een rij. Wie het brutaalst is, is het eerste aan de beurt.

Omgangsregels in Mongolië: Bij een bezoek aan een ‘ger’ is het belangrijk dat je rekening houdt met de omgangsvormen. Bij aankomst kun je beter niet op de deur kloppen. Roep van tevoren wel even ‘nokhoi khor’. Vrij vertaald betekent het 'mag ik binnen komen', maar de directe vertaling is 'hou de hond vast'. En dit is geen overbodige luxe aangezien vrijwel elke nomadische familie wel een agressieve hond in dienst heeft ter bescherming van het vee. Begroet de mensen altijd met het vriendelijke ‘sain bainuul’ maar herhaal het niet een tweede keer want dat vindt men vreemd. Ook is het niet gepast om op de drempel te blijven staan of over de drempel heen te groeten. En ben je eenmaal binnen, ga dan niet tegen een pilaar aanleunen. Als je gaat zitten, doe je er goed aan om in de gaten te houden dat je de benen niet in de richting van een ander persoon of het huisaltaar strekt. Verder is het niet gebruikelijk om iemands hoofd aan te raken. Slaap altijd met je voeten in de richting van de deur, nooit in de richting van het altaar. Verder is het onbeleefd om in een ger te fluiten. Gooi geen rotzooi op het vuur, want vuur is heilig voor de Mongolen. Laat oudere personen altijd voorgaan en ga niet met je rug of voeten naar het altaar zitten.

Aannemen van eten en drinken: 
Als je eten of drinken aangeboden krijgt, verwacht men dat je het aanneemt, ook al is het maar een klein beetje. Gebruik daarvoor de rechterhand, waarbij je de arm eventueel ondersteunt met je linkerhand. Houd een kopje onder vast en niet bij de bovenrand. Als er voedsel op de grond staat, let er dan op dat je er niet overheen stapt, erg onbeleefd. Als je sterke drank krijgt aangeboden, kun je volstaan met de kop naar je lippen te brengen zonder iets te drinken. Vaak wordt er bij het nuttigen van wodka een klein ritueel uitgevoerd. Er bestaan verschillende varianten, maar over het algemeen steekt men de ringvinger lichtjes in de wodka en spat dan met behulp van de duim een aantal druppels naar links, voren en rechts.
Eten en drinken Mongolië
Het Mongoolse dieet wordt wel als elementair omschreven en in onze westerse ogen zijn de basis ingrediënten inderdaad vaak vrij beperkt. Vanuit een traditie van nomadische veehouders met nauwelijks landbouw zijn dieren de belangrijkste leveranciers voor bestanddelen van zowel eten als drinken: soep van schapenvlees, wodka gedestilleerd uit koeienmelk, yoghurtkoekjes, deegballetjes van schapen- of geitenvlees, gefermenteerde paardenmelk (airag) etc. Maar voor toeristen serveert men inmiddels maaltijden naar de westerse smaak. Zo krijg je als bezoeker een smaakvol driegangenmenu met verse salades voorgeschoteld. In Ulan Baatar vind je behalve diverse internationale keukens een aantal kwaliteitsrestaurants die traditionele lokale gerechten serveren.

Gerechten in Mongolië: Gerechten als tsuivan, gestoomde en gebakken noedels met rund- en schapenvlees en goulash zijn populair. Een aantal pasta gerechten waaronder buuz, een gestoomde vorm van ravioli, wordt tijdens feestdagen zoals het Mongoolse nieuwjaar geserveerd.

Drinken in Mongolië: 
Thee wordt in een mengsel van water en melk gekookt en regelmatig met zout gedronken. Alcohol, zowel traditioneel Mongools als geïmporteerde dranken zijn op de steppe volop te krijgen. Bier is duurder dan wodka. Khan Bräu en Chinggis Beer worden voornamelijk in bars en restaurants geschonken.
Feestdagen en festivals Mongolië
Mongolië kent naast de traditionele en religieuze festivals ook nationale feestdagen en feestdagen uit de socialistische periode, al hebben ze er wel een nieuwe invulling aan gegeven. Dat geldt overigens ook voor westerse feesten. Voorbeelden van Sovjet feestdagen zijn de Dag van de Vrouw (8 maart) en Dag van de Soldaat (18 maart), wat tegenwoordig wordt geïnterpreteerd als de dag van de man. Wat betreft de invulling zijn deze dagen te vergelijken met onze moeder- en vaderdag. Op 25 augustus is het de Dag van de Jeugd. Een nationale feestdag die vrij recentelijk is ingevoerd is de Dag van Nationale Trots, ter herinnering aan de geboortedag van Dzjengis Kahn. Een belangrijke nationale feestdag is uiteraard Onafhankelijkheidsdag (26 november).

Festivals in Mongolië: De belangrijkste dagen van het jaar zijn voor de meeste Mongoliërs het Nadaam Festival. Van 11 tot en met 13 juli zijn er wedstrijden in de traditionele sporten worstelen, boogschieten en paardenraces. Het Mongools Nieuwjaar Tsagaan Sar wordt, afhankelijk van de maankalender, in januari of februari gevierd en valt meestal samen met het Chinees en Tibetaans Nieuwjaar. Het is een feest om de familiebanden aan te halen en respect te betuigen aan de ouderen. Tijdens deze dagen worden er veel traditionele gerechten en drank genuttigd, met name buuz, met schapenvlees gevulde deegzakjes, en airag, de licht alcoholische gefermenteerde paardenmelk.

Religieuze feesten in Mongolië: Een belangrijk festival dat sinds kort weer wordt uitgevoerd is de boeddhistische maskerdans Tsam. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er bij het Amarbayasgalant klooster in de Selenge provincie en het Dashchoiling klooster in Ulan Baatar weer dansen opgevoerd. Recentelijk hebben enkele kloosters na een onderbreking van zestig jaar ook weer een Maidar (of Maytreya) processie gehouden. Hierbij wordt een beeld van de Boeddha van de Toekomst in een optocht rondgedragen. De processie vindt onder ander plaats bij het Gandan klooster en Daschoiling klooster. 
Fooien Mongolië
Fooien zijn in Mongolië eigenlijk niet gebruikelijk. In sommige meer westerse restaurants wordt door het personeel een fooi inmiddels ook gewaardeerd, maar op andere plekken komen ze je achterna rennen omdat je geld hebt laten liggen. Ook taxichauffeurs verwachten geen fooi.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag, per chauffeur ongeveer 1 euro per persoon per dag.
Land en landschap Mongolië
In het zuiden van Mongolië bevindt zich de uitgestrekte Gobiwoestijn die ongeveer een derde van Mongolië beslaat. De Mongolen onderscheiden ruim dertig verschillende gobi’s, afhankelijk van kleur, vegetatie en grondsoort. Het merendeel van de Gobi bestaat uit een rotsachtige grindondergrond waarop korte vegetatie groeit. Het oosten bestaat uit vlak steppeland. Hier bevindt zich het laagst gelegen punt van Mongolië, 560 meter boven zeeniveau.

Bergen in Mongolië: De gemiddelde hoogte van Mongolië is ruim 1500 meter. In het noorden en in het westen tegen de grens met Kazachstan bevinden zich de hoogste bergen. Het Tavan Bogd-gebergte heeft de hoogste piek (4374 meter) van het land en bevindt zich in het Atai-gebergte. Het Kahngai-gebergte strekt zich uit over Centraal-Mongolië. Ten noorden hiervan ligt het Khövsgöl-gebergte. Hier bevindt zich ook het enorme Khövsgöl-meer, het tweede grootste zoetwatermeer van Centraal-Azië. Aan de grens met Siberië begint de taiga met uitgestrekte naaldbossen die traditioneel door rendierherders bewoond worden.
Religie Mongolië
Hoewel de meerderheid van de bevolking zich na jarenlange religieuze onderdrukking weer boeddhist durft te noemen, belijdt lang niet iedereen actief het geloof. De huidige godsdienstvrijheid heeft ook tot gevolg dat er nieuwe zendelingen aan de weg timmeren zoals de evangelische kerk uit Zuid-Korea, Europa en de VS.

Boeddhisme in Mongolië: In de loop van de 17de eeuw waaide vanuit Tibet het boeddhisme het land binnen. Er werden kloosters opgericht en langzaam ontstonden er gemeenschappen van soms wel duizend monniken. Met de komst van het communisme verdwenen de kloostergemeenschappen en kwam er een einde aan de boeddhistische traditie. Pas na de onafhankelijkheid in de jaren negentig van de vorige eeuw kon de boeddhistische gemeenschap zich herstellen. Tientallen verwoeste kloosters en tempels zijn opnieuw opgebouwd. De kleine groep lama’s die de vervolgingen van de communisten overleefden, leiden tegenwoordig in een razend tempo jonge monniken en nonnen op. Veel rituele ceremoniën zijn echter door het lange religieverbod verloren gegaan.

Herstel van religieuze rituelen: Een belangrijk ritueel dat weer in ere is hersteld, is de Tsam dans. Met vervaarlijk uitziende maskers dansen de monniken een urenlange dans waarbij alle kwaad in een driehoekig object wordt samengebracht. Aan het einde van de ceremonie wordt het object met al het opgespaarde kwade op spectaculaire wijze in brand gestoken.
Taal Mongolië
In Mongolië spreekt meer dan 90 procent van de bevolking het Halh of Chalcha (Khalkha), dat vooral voorkomt in het centrum en het zuiden van het land. Het is de standaardtaal die op de scholen onderwezen wordt. In het noorden wordt het Buryat gesproken. In het westen en noordwesten spreekt men een reeks dialecten, die alleen in Mongolië voorkomen. Jongere Mongoliërs spreken vaak goed Engels, maar minder goed Russisch. Zij kunnen alleen het Cyrillisch lezen, omdat dit nog steeds het officiële schrift is.

Enkele woordjes Mongools
Hallo/Hoe gaat het?
Sèn bènoo? [letterlijk: is (het) goed?]

Goed. En met u?
Sèn. Sèn bènoo?

Hoi/Alles goed?
Sèno? [letterlijk: goed?]

Tot ziens
Bajertè! [letterlijk: (ga) met vreugde]

Dank u wel
Bayerdhlaa

Tellen in het Mongools
1 nek
2 ghòjer
3 g’oro
4 doeroe
5 tau
6 zorg’a
7 dodhlo
8 nèm
9 joes
10 aaro

Download voor meer woorden de app 'google translate'.
Weer en klimaat Mongolië
Mongolië is een land van extremen. In de Gobiwoestijn kan het kwik in de zomer oplopen tot 40 graden, maar in de winter kan het evenzo hard vriezen. In het toeristisch hoogseizoen – van mei tot augustus – zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam. Houd er in de zomer rekening mee dat het 's avonds flink kan afkoelen. Dit is vooral zo als de wind uit de richting van Siberië waait. Er valt vooral in juli, augustus en september neerslag. Dit zijn over het algemeen korte, stevige buien.

Beste reistijd voor Mongolië: Je kunt je rondreis door Mongolië het beste plannen in de periode juni tot en met september.

Klimaattabel Mongolië: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

ULAN BAATAR

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

-16

6

3

-

Februari

-12

7

2

-

Maart

-3

9

3

-

April

8

9

5

-

Mei

16

10

8

-

Juni

23

9

13

-

Juli

28

9

17

-

Augustus

27

8

16

-

September

15

8

8

-

Oktober

7

7

6

-

November

-5

6

4

-

December

-14

5

4

-

Praktische informatie

Adressen Mongolië
Honorair consulaat van Mongolië in Nederland
Hurksestraat 43, 5652 AH Eindhoven
Charles Petitweg 35 A10, 4827 HJ Breda
T +31 (0)40 266 86 55
T +31 (0)76 581 05 51
I www.hcmongolie.nl en https://www.honorairconsulaatmongolie.nl/

Ambassade van Mongolië in België

Besmelaan 18, 1190 Brussel
T +32 (0)2 344 69 74
E [email protected]
I https://www.belgische-ambassade.com

Honorair consulaat van Nederland in Mongolië
XacBank, ICC Tower floor 16, SBD-1, S. Jamian Gung Street, 14240 Ulaanbaatar
T +97699113027
E [email protected]
I www.nederlandwereldwijd.nl

Honorair consulaat van België in Mongolië
79 Tuul River Street, Khan-Uul district, 15th Khoroo, 17042 Ulaanbaatar
T +976 7711 0444
[email protected]
I https://china.diplomatie.belgium.be

De Nederlandse en Belgische ambassade in Beijing zijn verantwoordelijk voor consulaire zaken betreffende Nederlanders en Belgen in Mongolië.

Ambassade van Nederland in China
Liangmahe Nanlu 4, 100600 Beijing
T 00 86 10 8532 0200
E [email protected]
I www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van België in China
3, Sanlitun Dongsan Jie, 100600 Beijing
T 00 86 10 6532 1736
E [email protected]
I http://china.diplomatie.belgium.be
Communicatie Mongolië
In vroeger tijden had Mongolië een geavanceerd postsysteem, waarbij ruiters als koeriers functioneerden. Er wordt gezegd dat in de hoogtijdagen het slechts elf dagen kostte om een belangrijke brief van Mongolië naar Europa te transporteren. Dat lukt de posterijen tegenwoordig niet meer: over het algemeen moet je voor een ansichtkaart toch op minimaal twee weken rekenen. Je kunt post het beste afgeven bij de balie van het hotel of aan het hoofdpostkantoor (in Ulan Baatar aan het Sükhbaatar plein).

Mobiel bellen in Mongolië: 
Mongolië heeft een mobiel netwerk dat zich beperkt tot stedelijke gebieden. Op www.bellen.com zie je de kosten per provider. Als je naar huis wilt bellen, kies je eerst de internationale codes voor Nederland +31 en voor België +32 gevolgd door het netnummer zonder de eerste 0. Het landennummer van Mongolië is +976.

Heb je een simlock vrije mobiel dan kun je in Ulan Baatar bij een belwinkel of kiosk voor ongeveer 5 euro een prepaid simkaart van Mobicom of Unitel kopen. Vraag de verkoper bij aankoop om het opwaardeermenu in het Engels in te stellen. Met deze simkaart heb je bereik in de meeste steden, maar niet in de afgelegen steppes. Alleen met satelliettelefoons heb je in heel Mongolië bereik.

Internet in Mongolië: De meeste hotels in Ulan Baatar bieden WiFi aan. Heb je geen bereik in de hotelkamer dan is dat wel het geval in de hotellobby. Internetcafés zijn er volop in Ulan Baatar zoals op de Vredesavenue. Houd er wel rekening mee dat de verbindingen over het algemeen niet erg snel en stabiel zijn. In de gerkampen is geen WiFi aanwezig.
Elektriciteit Mongolië
De stroomspanning in Mongolië is 220 volt. Onze ronde stekkers passen in bijna alle stopcontacten. Houd er rekening mee dat regelmatig stroomstoringen voorkomen. Reservebatterijen en zaklamp zijn raadzaam om mee te nemen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Mongolië gebruikelijk zijn.
Gezondheid Mongolië
Hoewel inentingen voor Mongolië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Mongolië: 
Neem een kleine reisapotheek mee op onze Mongolië reizen met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor je reis naar Mongolië: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis

Ziekenhuizen in Ulaanbaatar: In Ulan Baatar zijn een aantal goede ziekenhuizen, dit zijn veelal privé klinieken. Zorg dus dat je goed verzekerd bent.  Het Verkeersbureau van Mongolië beveelt de volgende adressen aan:

*Russisch ziekenhuis nr. 2
Tokyogiin Guadmj, tel: 976-11-450-129
Dit ziekenhuis wordt door Mongolen gerund. Het is een goed ziekenhuis met 24 uur oproepkracht. Het is het beste om voor een afspraak van te voren te bellen. Er is een vertaal service als er geen Engelse dokter is.

*SOS Medica Mongolia Clinic
UB International Clinic, 4a Building, Big Ring Road, 15th Micro District 7th Khoroo, Bayanzurkh District, +976-11-464175/76/77.
Kliniek heeft westerse dokters die 24 uur per dag opgeroepen kunnen worden. Voor een noodoproep is dit het beste ziekenhuis. Openingstijden: Ma-vrij 9.00-12.30 en 14.00-18.00

*Yonsei Friendship Hospital
Peace Avenue, tel: 976-11-310-945
Dit is een Zuid-Koreaans kliniek, die goed is en niet heel duur. Er zijn (bijna altijd) Engelssprekende dokters aanwezig. Openingstijden: Ma- Vrij  9.00-16.30
Bagage en kleding Mongolië
We adviseren je dringend om de bagage voor je rondreis door Mongolië mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) en het totale gewicht te beperken tot tien à vijftien kilo per persoon. Een compacte weekendtas van hetzelfde gewicht is ook mogelijk. Denkend aan de beperkte bagageruimte in de gebruikte vervoermiddelen is een (harde) koffer absoluut niet handig.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het kan in Mongolië vooral 's avonds en in hoger gelegen gebieden flink afkoelen. Zorg daarom dat je warme kleren bij je hebt. In september kan het 's nachts zelfs al vijf tot tien graden vriezen. In het hotel in Ulan Baatar is laundry service aanwezig.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: lakenzak, handdoek, goede wandelschoenen, regenjas,  zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, reisgids, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen (waaronder een rol toiletpapier), badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.

Het is niet nodig om voor deze reis tenten of muskietennetten mee te nemen.
Geldzaken Mongolië
In Mongolië wordt betaald in Tugrik (MNT). Er is alleen papiergeld in omloop. Kijk voor de actuele koers op www.oanda.com. Buiten Mongolië is het vrijwel onmogelijk om biljetten in te wisselen, dus neem hooguit wat kleine biljetten voor het plakboek mee terug. In Ulaanbaatar en in de grotere steden kun je cash euro’s wisselen. Daarbuiten is het lastig. Zorg dus dat je genoeg tugrik en eventueel wat euro’s of dollars hebt als je de provincie intrekt.

ATM in Mongolië: In Ulan Baatar zijn diverse ATM bankautomaten waar je met je bankpas (zorg dat deze wel ingesteld is op ‘Wereld’) met Cirrus/Maestro logo kunt pinnen. Daarnaast kun je in steeds meer winkels en restaurants in de hoofdstad met creditcard (Visa- en Mastercard) betalen.

Veilig pinnen in Mongolië: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Mongolië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.
Openingstijden Mongolië
In Mongolië gaan de meeste winkels om 9.00 uur open, maar er zijn ook een flink aantal die pas om 10.00 uur de deuren openen. Daarentegen is er wel een ware 24uurshype gaande. Sommige winkels, banken, cafetaria’s en internetcafés werken het klokje rond.
Fotografie Mongolië
Mongolië is uiterst fotogeniek en het loont dus zeker de moeite om een (goede) camera mee te nemen. Houd er in de provincie wel rekening mee dat je daar niet of nauwelijks batterijen kan kopen. Voor het opladen van batterijen is in de meeste ger-kampen wel elektriciteit aanwezig, maar niet altijd even stabiel.

Fotograferen van mensen in Mongolië: Over het algemeen zijn Mongoliërs enthousiast om op de foto te gaan. Wel trekken ze dan een heel serieus gezicht en gaan ze keurig in de houding staan. Dames willen er vaak goed verzorgd uitzien, en kunnen daarom nog wel eens weigeren of een kwartiertje voorbereiding nodig hebben. Inmiddels zijn er ook bepaalde plaatsen waar de toeristenmoeheid heeft toegeslagen en men alleen toestemt als er betaald wordt.

Betalen voor fotograferen: In musea, kloosters en bij voorstellingen geldt over het algemeen een tarief voor filmen of fotograferen. Informeer daarover bij binnenkomst. Het geld dat organisaties op die manier verkrijgen kunnen ze vaak goed gebruiken, bijvoorbeeld voor het onderhoud of restauratie van het gebouw. Het is verboden om militaire of staatsgebouwen te fotograferen.
Reisdocumenten Mongolië

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Mongolië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 30 dagen. Controleer dit wel altijd goed, regelgeving is aan verandering onderhevig.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Tijdsverschil Mongolië
Er is een tijdsverschil van zeven uur met West-Europa. In de zomertijd is dat zes uur. In Mongolië hanteert men geen zomertijd.
Veiligheid Mongolië
Mongolië is een relatief veilig land, maar zoals op veel plaatsen moet je ook hier alert zijn. Vooral de Narantuul markt staat bekend als werkgebied van kleine criminelen. ‘s Nachts loop je kans mensen tegen het lijf te lopen die iets te diep in het glaasje hebben gekeken. Ook kun je zomaar oog in oog staan met een vervaarlijk uitziende straathond, al hoewel die vaak banger is voor jou dan andersom. Het is dus aan te raden om ’s nachts een taxi naar je verblijfplaats te nemen. Je gastheer of -vrouw zal graag de instructies voor de chauffeur op een papiertje schrijven.

Voorzorgsmaatregelen: Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. In verband met verzekering is het van belang dat je aangifte doet bij de politie.

Reisadvies voor Mongolië: Actuele informatie over de veiligheid in Mongolië vind je op de website nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reistips.