Online Chat

Reizen naar Mongolië

Cultuur Mongolië

Mongoliërs hebben vaak een opmerkelijke combinatie van beleefdheid en directheid, die samenhangt met het leven in de steppe. Maar ook in de stad heb je vaak met deze directheid te maken. In winkels en bij bussen staan mensen zelden in een rij. Wie het brutaalst is, is het eerste aan de beurt.

Omgangsregels in Mongolië: Bij een bezoek aan een ‘ger’ is het belangrijk dat je rekening houdt met de omgangsvormen. Bij aankomst kun je beter niet op de deur kloppen. Roep van tevoren wel even ‘nokhoi khor’. Vrij vertaald betekent het 'mag ik binnen komen', maar de directe vertaling is 'hou de hond vast'. En dit is geen overbodige luxe aangezien vrijwel elke nomadische familie wel een agressieve hond in dienst heeft ter bescherming van het vee. Begroet de mensen altijd met het vriendelijke ‘sain bainuul’ maar herhaal het niet een tweede keer want dat vindt men vreemd. Ook is het niet gepast om op de drempel te blijven staan of over de drempel heen te groeten. En ben je eenmaal binnen, ga dan niet tegen een pilaar aanleunen. Als je gaat zitten, doe je er goed aan om in de gaten te houden dat je de benen niet in de richting van een ander persoon of het huisaltaar strekt. Verder is het niet gebruikelijk om iemands hoofd aan te raken. Slaap altijd met je voeten in de richting van de deur, nooit in de richting van het altaar. Verder is het onbeleefd om in een ger te fluiten. Gooi geen rotzooi op het vuur, want vuur is heilig voor de Mongolen. Laat oudere personen altijd voorgaan en ga niet met je rug of voeten naar het altaar zitten.

Aannemen van eten en drinken: 
Als je eten of drinken aangeboden krijgt, verwacht men dat je het aanneemt, ook al is het maar een klein beetje. Gebruik daarvoor de rechterhand, waarbij je de arm eventueel ondersteunt met je linkerhand. Houd een kopje onder vast en niet bij de bovenrand. Als er voedsel op de grond staat, let er dan op dat je er niet overheen stapt, erg onbeleefd. Als je sterke drank krijgt aangeboden, kun je volstaan met de kop naar je lippen te brengen zonder iets te drinken. Vaak wordt er bij het nuttigen van wodka een klein ritueel uitgevoerd. Er bestaan verschillende varianten, maar over het algemeen steekt men de ringvinger lichtjes in de wodka en spat dan met behulp van de duim een aantal druppels naar links, voren en rechts.