Online Chat

Reizen naar Nepal

Weer en klimaat Nepal

Het klimaat in Nepal loopt uiteen van subtropisch in het laagland tot een koud bergklimaat in de bergen. De moesson valt in de periode van juni tot oktober. Het vochtigheidsgehalte van de lucht is dan hoog en er vallen regelmatig stevige buien. Sommige delen van het land zijn vanwege overstromingen niet te bereiken. De bergpaden zijn in de regentijd over het algemeen glibberig en men moet vaak door riviertjes en rijstvelden waden. De valleien zijn in deze periode echter op hun mooist. De hoogste zomertemperatuur in Kathmandu ligt rond 30⁰ C, de hoogste wintertemperatuur rond 15-20⁰ C (‘s nachts rond het vriespunt). In het lager gelegen Pokhara is het over het algemeen warmer.

Beste reistijd voor Nepal: De beste periodes voor een rondreis door Nepal of een familiereis door Nepal zijn het voorjaar (midden februari tot en met mei) en het najaar (oktober tot en met december). De temperaturen zijn dan aangenaam en de lucht vaak onbewolkt zodat je mooi uitzicht op de bergen hebt. Je kunt Nepal in de winter bezoeken, maar ‘s nachts en in de hoger gelegen gebieden kan het erg koud worden.

Klimaattabel Nepal: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

KATHMANDU 
Maand T gem Zon Neerslag T w
Januari 18 6 2 -
Februari 19 6 2 -
Maart 24 8 2 -
April 27 9 3 -
Mei 29 6 6 -
Juni 29 5 11 -
Juli 28 3 16 -
Augustus 28 3 14 -
September 28 4 10 -
Oktober 26 6 3 -
November 23 5 1 -
December 19 5 1 -