Fooien Nepal

Personeel van restaurants rekent in Nepal op een fooi, 10 tot 15 procent van de rekening. In duurdere restaurants worden zowel servicekosten als VAT (verkoopbelasting) in rekening gebracht is er een servicetoeslag. In goedkope uitspanningen is fooi een onbekend verschijnsel.

Fooi in Nepal

Een fooi, in Nepal ook wel baksjiesj genoemd, geef je om iemand te belonen of als je iets speciaals van iemand gedaan wilt hebben. In hotels verwacht het personeel een fooi voor het brengen van de bagage naar de kamer en voor het verlenen van kleine diensten. In de bergen is fooi niet gebruikelijk waar het gaat om de betaling van de maaltijd of overnachting. Een beloning voor een extra dienst is echter wel gebruikelijk.

Dragers en gidsen tijdens een trektocht verwachten een fooi als ze hun werk goed gedaan hebben. Voor dragers is een fooi van 2 euro per drager per dag een goede richtlijn. Voor gidsen tijdens de trektocht (en eventuele 'assistant guides') is een fooi van 1 euro per reiziger per dag een goede richtlijn. Ook mogen we de chauffeurs niet vergeten, een goede richtlijn is 100 rupee per reiziger per dag.