Online Chat

Reizen naar Nepal

Fooien Nepal

Een fooi, in Nepal ook wel baksheesh genoemd, geef je om iemand te belonen of als je iets speciaals van iemand gedaan wilt hebben. In hotels verwacht het personeel een fooi voor het brengen van de bagage naar de kamer en voor het verlenen van kleine diensten. In de bergen is fooi niet gebruikelijk waar het gaat om de betaling van de maaltijd of overnachting. Een beloning voor een extra dienst is echter wel gebruikelijk.

Personeel van restaurants rekent in Nepal op een fooi, 10 tot 15 procent van de rekening. In duurdere restaurants worden zowel servicekosten als VAT (verkoopbelasting) in rekening gebracht. In goedkope uitspanningen is fooi een onbekend verschijnsel.

De reisbegeleiders, lokale (berg)gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Als je reis begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi € 1,50 per reiziger per dag (bij groepen tot 10 personen). Voor groepen vanaf 11 personen is het richtbedrag voor een fooi € 1,00 per reiziger per dag.

Dragers en gidsen tijdens een trektocht door de bergen verwachten een fooi als ze hun werk goed gedaan hebben. Voor dragers is een fooi van € 1,50 per reiziger per dag een goede richtlijn voor groepen tot 10 personen. Bij groepen vanaf 11 personen geldt een richtlijn van € 1,00 per reiziger per dag. Voor gidsen (of  en eventuele 'assistant guides') tijdens de trektocht is een fooi van 1 euro per reiziger per dag (bij groepen tot 10 personen) een goede richtlijn. Voor groepen vanaf 11 personen is het richtbedrag voor een fooi € 0,75 per reiziger per dag.

Een richtbedrag voor de chauffeur is afhankelijk van de grootte van de groep, denk aan € 1,00 per persoon per dag (voor groepen tot 10 personen), of € 0,75 bij groepen vanaf 11 personen. Soms is er een bijrijder, voor hem is een fooi van € 0,50 per persoon per dag een mooi adviesbedrag.

Op familiereizen gelden andere richtbedragen. Als je reis begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi € 3,00 per gezin per dag (bij groepen tot 3 gezinnen). Voor groepen met meer dan 3 gezinnen is het richtbedrag voor een fooi € 1,50 per gezin per dag.