Online Chat

Reizen naar Nepal

Feestdagen en festivals Nepal

Geen land ter wereld kent zoveel feesten en festivals als Nepal. Er gaat geen week voorbij of er wordt wel ergens een feest gevierd. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de data van religieuze feestdagen ieder jaar veranderen. Dit komt omdat deze gerelateerd zijn aan de maankalender in tegenstelling tot onze (op de zon gebaseerde) tijdrekening.

Feesten in Nepal: 
Tijdens Holi wordt de komst van de lente gevierd. Het is een vrolijk feest waarbij iedereen elkaar onderspuit met gekleurde vloeistof of gekleurd poeder. Toeristen worden dan niet gespaard! Bijzonder om mee te maken is Macchendranath (april/mei). Tijdens dit spectaculaire feest, dat duizenden toeschouwers trekt, wordt het beeld van Macchendranath, de regengod van de Kathmandu-vallei, door de straten van Patan voortgetrokken op zijn achttien meter hoge strijdwagen.

Dashain: 
Dashain is het belangrijkste feest voor de Nepalezen. Het is het feest van de vruchtbaarheid en van de overwinning van goed over kwaad. Dashain geldt voor veel hindoes als het begin van een nieuwe periode. Vandaar dat ze huizen schilderen en opknappen en nieuwe kleding kopen. Als toerist merk je niet zo veel van het feest. Wel valt het op dat er overal primitieve schommels met lange palen worden gebouwd. Daarnaast ligt het openbare leven door alle feestelijkheden zo goed als stil.

Lichtfeest: 
Tihar, ook wel Diwali genoemd is het feest van het licht en duurt vijf dagen. Licht is namelijk het belangrijkste kenmerk van dit feest. Overal worden olielampjes buiten gezet om het huis, de winkel of de straat te verlichten. En er wordt veel geofferd aan Laxmi, de godin van welvaart en voorspoed. Op de markten van Kathmandu en Pokhara worden gedurende Tihar typisch Nepalese vruchten, voedsel, snoepgoed en goudsbloemen verkocht. Vooral in de avonduren zijn de markten hier erg sfeervol.