Online Chat

Reizen naar Nepal

Cultuur Nepal

Je begroet Nepalezen, zowel bij informeel als formeel bezoek, door de handen bij elkaar te vouwen en ‘namaste’ of (bij een belangrijk persoon) ‘namaskar’ te zeggen. Door het hoofd hierbij lichtjes te buigen toon je respect voor de ander.

Omgangsvormen in Nepal: In een aantal gevallen zoals bij groeten, eten, geld geven of aannemen, iemand aanraken moet je dat vooral niet met je linkerhand doen. Bedenk dat toiletpapier een recente westerse uitvinding is die bij de meeste Nepalezen onbekend is. Ook de voeten, die in contact staan met de aarde, zijn onrein en ook letterlijk ‘laag bij de grond’. Raak dus niemand met je voet, stap niet met je benen over iemand heen en leg nooit je sokken dicht bij iemands hoofd (het gebruik van sokken drogen boven een haardvuur ligt soms erg gevoelig). Het hoofd is het hoogste en heiligste lichaamsdeel. In traditionele gebieden zal men het niet waarderen wanneer je kinderen over de bol aait. Gelukkig zorgt onze lokale agent tijdens een trektocht op een Nepal rondreis goed voor je dragers.Ze hebben goed schoeisel, warme kleding en een slaapzak bij zich.

Kleding in Nepal: Blote kleding wordt als aanstootgevend beschouwd. Zeker bij bezoek aan heilige plaatsen en/of tempels kun je je beter niet met shorts of een kort rokje vertonen. Daarnaast is het gebruikelijk dat je schoenen bij de ingang achterlaat. Hindoetempels dien je zonder hoofdbedekking te betreden. Ook als je op trektocht bent dien je er rekening mee te houden dat de bewoners in de bergen niet gewend zijn aan zomertopjes en dergelijke.