Online Chat

Reizen naar Egypte

Feestdagen en festivals Egypte

Tijdens nationale feestdagen in Egypte herdenkt men revoluties, onafhankelijkheid, oorlogen en martelaars: Sinaï Liberation Day (25 april); Evacuation Day (18 juni); Revolution Day (23 juli); Army Forces Day (6 oktober); Victory Day (23 december). Ook Nieuwjaar en de Dag van de Arbeid (1 mei) zijn officiële vrije dagen.

Islamitische feestdagen in Egypte: De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. Het driedaagse suikerfeest, Aid el Seghir of Aid al-Fitr genaamd, luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extras. Met het suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka. Het offerfeest, Aid el Khebir begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap. Andere belangrijke dagen zijn Premier Moharem, het islamitisch nieuwjaar en Mouloud, de verjaardag van de profeet Mohammed.

Christelijke feestdagen in Egypte: De koptische minderheid houdt orthodox christelijke feestdagen aan. Op 7 januari wordt het koptisch Kerstmis gevierd. Sjam al-Nassim, het kleurrijke, koptische lentefeest wordt door Egyptische families gevierd met een dagje uit in het park of aan het strand. Het valt op de eerste maandag na het koptisch Pasen.