Online Chat

Reizen naar Marokko

Feestdagen en festivals Marokko

Op de Marokkaanse kalender wemelt het van de nationale, plaatselijke en religieuze feestdagen.

Nationale feestdagen in Marokko
● Nieuwjaar (1 januari);
● Dag van het Onafhankelijkheidsmanifest (11 januari);
● Dag van de Arbeid (1 mei);
● Feest van de Jeugd (9 juli);
● Troonfeest (30 juli), het belangrijkste burgerlijke feest in Marokko. Het wordt opgevrolijkt met vuurwerk, zang, dans en parades;
● Dag van Trouw en Vernieuwing: herdenking van de reis van Hassan II naar Dakhla in 1981 (14 augustus);
● Dag van de Revolutie: herdenking van de Vredesmars (20 augustus);
● Verjaardagsfeest van Mohammed VI (21 augustus);
● Herdenking van de Groene Mars (6 november);
● Viering van de terugkomst van Mohammed V uit ballingschap (16 november);
● Onafhankelijkheidsdag (18 november).

Religieuze feestdagen in Marokko: De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. Het driedaagse suikerfeest, Aid el Seghir of Aid al-Fitr genaamd, luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra's. Met het suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka. Het offerfeest, Aid el Khebir begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap. Andere belangrijke dagen zijn Premier Moharem, het islamitisch nieuwjaar en Mouloud, de verjaardag van de profeet Mohammed.

Overige feesten in Marokko: 
Talrijk zijn verder de moussems, pelgrimsfeesten, ter ere van marabouts (regionale heiligen). Uit de wijde omtrek komen de mensen naar het graf van hun heilige. Dikwijls wordt er een markt gehouden en vinden fantasia’s (ruiterspelen) plaats.