Online Chat

Reizen naar Marokko

Cultuur Marokko

Al is men met name in de toeristencentra inmiddels wel wat gewend van buitenlanders, toch zijn blote schouders en korte broek in de ogen van veel Marokkanen aanstootgevend.

Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech. Alleen in een badplaats als Agadir kun je als toerist zomerse kleding dragen. Maar zwembroek, badpak of bikini horen alleen aan het strand.

Reizen als vrouw in Marokko: 
Houd als alleen reizende vrouw in de gaten dat je niet naar een plaats gaat waar je alleen met een man terecht komt of waar zich alleen mannen bevinden. Vermijd direct oogcontact met mannen, want dit wordt meestal als een uitnodiging opgevat. Over het algemeen heb je als vrouw minder problemen als je een bepaald zelfvertrouwen uitstraalt. Mocht je toch worden lastiggevallen, laat dan duidelijk merken dat je hier niet van gediend bent. Woorden als hshouma, htarem ras-ek of haraam (schaam je!, respecteer jezelf!, schande!) of een scheldkanonnade in het Nederlands of Vlaams kunnen je hierbij van nut zijn.

Bezoek aan islamitische gebouwen in Marokko: Het is voor niet-moslims verboden een moskee, een centrum van een mystieke broederschap of heiligengraf te betreden tijdens je Marokko rondreis of je Marokko familiereis. Uitzonderingen zijn de Hassan II moskee in Casablanca en het Mausoleum van Mohamed V in Rabat.