Online Chat

Reizen naar Tibet

Festivals Tibet

Hoewel in het dagelijkse leven de westerse tijdrekening is ingevoerd, worden plaatselijke festiviteiten nog steeds vastgesteld aan de hand van de Tibetaanse kalender. De stand van de maan is bepalend, waardoor de data ieder jaar veranderen. De feestdagen, die per plaats verschillend kunnen zijn, hebben meestal een religieuze oorsprong. Bijna alle Tibetaanse feesten stonden als gevolg van de Chinese onderdrukking lang op een laag pitje, maar beginnen nu langzamerhand te herleven. Op 6 juli wordt de geboortedag van de Dalai Lama gevierd. Van 11-17 augustus 2018 vindt het Yoghurtfestival plaats bij het Norbulingha-paleis in Lhasa. Op 31 oktober 2018 Lhahab Duchen, ter herdenking van het leven van Boeddha. 2 december 2018 herdenkt men de sterfdag van Tsongkhapa, de oprichter van de Gelug-school van het Tibetaans boeddisme.

Feesten in Tibet
Het belangrijkste feest is Losar, het Tibetaanse nieuwjaarsfeest (16-18 februari 2018). Het gaat onder andere gepaard met oorverdovend vuurwerk. Het lawaai is bedoeld om duivels en boze geesten te verdrijven. Houd er rekening mee dat rond Losar bussen en treinen afgeladen vol zijn, omdat miljoenen Chinezen op bezoek gaan bij familie. Ook rond 1 mei en 1 oktober hebben veel mensen meerdere dagen vrij en kan het lastig zijn om vervoer en accommodaties te regelen.

Kloosterfestivals in Tibet
 
Sommige grote kloosters hebben een eigen festival, zoals Tashilhunpo en Drepung. Zo vindt begin september in Drepung het Yoghurt- of Shotongfestival plaats, waarbij opera's en gemaskerde dansen ten uitvoer worden gebracht. Tijdens Mönlam, oftewel het Grote Gebedsfestival verzamelen monniken uit de kloosters rondom Lhasa zich massaal bij de Jokhang.