Online Chat

Reizen naar Namibië

Feestdagen Namibië

In Namibië worden christelijke feestdagen als Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren gevierd. Naast de christelijke feestdagen vieren de Namibiërs op nog een aantal dagen feest. Houdt op deze dagen er rekening mee dat winkels gesloten zijn en/of een beperkte openingstijden hebben.

1 januari, 21 maart Independence Day (Onafhankelijkheidsdag), 1 mei Labour Day (Dag van de Arbeid), 4 mei Cassinga Day (herdenking van de aanval van het Zuid-Afrikaanse leger op een vluchtelingenkamp van de bevrijdingsbeweging Swapo in 1978), 26 mei Africa Day (viering van de oprichting van de organisatie van Afrikaanse Eenheid in 1963), 26 augustus Maherero Day en Heroes Day (ter herinnering aan het begin van de gewapende strijd van de Swapo tegen de Zuid-Afrikaanse overheersing in 1966), 4 november (Dag van de Eenheid), 10 december Human Rights Day (ter herdenking van de slachtoffers van het verzet op 10 december 1959, toen de zwarte bevolking gedwongen werd te verhuizen naar Katatura), 21 december (December Solstice), 26 december Day of Goodwill (familiedag). Indien een feestdag op een zondag valt, is de volgende maandag een vrije dag.

Naast deze nationale feestdagen zijn er verschillende jaarlijks terugkerende lokale evenementen.

Maherero Day: Dit is dé traditionele feestdag van de Herero bevolking, jaarlijks gevierd op 26 augustus in Okahandja. In een parade komen mannen in militaire outfits voorbij hun (plaatselijke) leiders en staan vrouwen langs de wegkant te feesten in hun kleurrijke traditionele dracht.

Carnaval in Windhoek: Gebaseerd op de Duitse variant vieren de Namibiërs jaarlijks in maart of april hun ‘karneval’. Het festival duurt in totaal maar liefst vier weken. Een optocht in het centrum van Windhoek (rondom Independence Avenue) is dé climax van het festival.

Oktoberfest: Duitse immigranten brachten hun biertraditie uit Beieren mee naar Namibië. Uiteraard is het Duitse Oktoberfest groter, maar de sfeer in Windhoek is hetzelfde. Denk aan Duitse folklore, sport en spel, entertainment en lekker eten en drinken, vooral enorme glazen bier. Zoals de naam al zegt: dit feest wordt jaarlijks in oktober gevierd.

Oruuano of Namibia Arts Festival: Jaarlijks in september vindt dit dans- en muziekfestival plaats nabij de Soweto Markt in Windhoek. Namibische artiesten treden op, alle stijlen van de verschillende bevolkingsgroepen in Namibië komen voorbij. De sfeer is gezellig.