Online Chat

Reizen naar Jordanië

Land en landschap Jordanië

Jordanië kent drie landschappen: de Jordaanvallei, het heuvelland in het westen, en het Oost-Jordaanse woestijnplateau.

Geografie van Jordanie: De Jordaanvallei in het westen, is het laagst gelegen dal op aarde. De waterspiegel van het meer van Tiberias ligt op min 210 meter, de Dode Zee ligt op min 410 meter en is het laagste punt op aarde. De Dode Zee heeft een zeer hoog zoutgehalte, meer dan 30 procent. De vallei is een zogenaamd breukdal en ontstaan door tektonische bewegingen in de aardkorst. Aan beide kanten van het dal lopen de berghellingen steil omhoog. Ten zuiden van de Dode Zee zet het breukdal zich voort in de zeer droge Wadi Araba, en ter hoogte van Ash-Shawbak wordt het zeeniveau weer bereikt.

Het heuvelland in het westen is meer een plateau, dat op vele plaatsen is doorsneden door diep ingesneden dalen, waardoor wadi’s (rivierbeddingen) naar de Jordaan en de Wadi Araba lopen. De hoogste toppen bevinden zich in het zuiden, de Jabal Ram is met 1754 meter de hoogste.

Ten oosten van het heuvelland strekt zich het Oost-Jordaanse woestijnplateau uit, met een gemiddelde hoogte van 500 - 600 meter. Kenmerkend voor de gehele Jordaanse woestijn zijn de zwarte lavavelden.