Online Chat

Reizen naar Jordanië

Cultuur Jordanië

Jordaniërs zijn gastvrije mensen. Het is voor hen heel gebruikelijk om vreemdelingen in hun huizen te verwelkomen. Die traditie komt voort uit het harde woestijnleven; zonder voedsel, water en beschutting zouden de meeste woestijnreizigers niet overleven. Mocht je bij iemand thuis uitgenodigd worden, trek dan je schoenen uit voordat je het huis binnentreedt.

Gewoonten in Jordanië: Jordaniërs gebruiken veel gebaren tijdens hun conversaties. Men zegt ‘nee’ door het hoofd achterover te gooien en het klakken van de tong. Je kunt op een beleefde manier ‘nee, dank u wel’ aangeven door de rechterhandpalm op het hart te leggen. Subtiel ‘nee’ aangeven, gebeurt door het optrekken van de wenkbrauwen. Als je geen koffie of thee meer wilt, leg je je hand op het kopje en zegt sjoekran (dank je wel) of da’iman (moge het altijd zo zijn).

Kleding in Jordanië: In Jordanië kunnen vrouwen redelijk relaxed reizen. Om problemen te voorkomen is het wel zo verstandig om ‘discrete’ kleren te dragen. Lange broeken, geen korte rokken en ruimvallende blouses/shirts die de schouders en lage halsstreek bedekken zijn daarom altijd aan te bevelen. In dorpen in Jordanië is voor een vrouw ongepast om naar theehuizen te gaan of naar andere plaatsen waar alleen mannen komen. Het is niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen in het openbaar genegenheid voor elkaar tonen. Terwijl het volkomen normaal is dat mannen elkaar openlijk met kussen kunnen begroeten of vasthouden op straat, is lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen echt niet gepast.