Online Chat

Reizen naar Sri Lanka

Weer en klimaat Sri Lanka

Moessons en hoogte bepalen het klimaat in Sri Lanka. Van mei tot en met september waait de zuidwest-moesson (Yala), die regen brengt in het zuiden en het westen van het land. Het noordoosten ligt dan in de regenschaduw van het centrale heuvelgebied. Van oktober tot april waait de noordoost-moesson (Maha), waardoor er regen valt in het noorden en oosten. Normaal gesproken is het in het zuidwesten tijdens onze winter zonnig en droog met zo nu en dan een bui in de namiddag, avond of nacht. Die buien kunnen soms heftig zijn en wat langer aanhouden. Tijdens onze zomerperiode is het ook zonnig en warm maar is de kans op buien groter. Een opvouwbare paraplu komt tijdens beide seizoenen goed van pas op een rondreis Sri Lanka of een familiereis Sri Lanka.

Zuinig met water: Zoals elders in de wereld raakt ook het weer in Sri Lanka steeds vaker van slag. Tijdens perioden van droogte kunnen de tanks voor de opwekking van hydro-elektriciteit leeg raken. Daardoor is er veelvuldig sprake van powercuts. Grote hotels hebben een generator, de guesthouses en kleine hotels meestal niet. Water is een schaars goed op een eiland als Sri Lanka. Wees daarom zuinig met water en elektriciteit. Zorg ook dat je voorbereid bent op een groot temperatuurverschil als je van de kust naar het centrale heuvelgebied reist en vice versa.

Beste reistijd in Sri Lanka: Sri Lanka kun je het hele jaar door goed bezoeken maar voor de zuidwestkust is de beste periode van november tot april. De moesson brengt van mei tot augustus meer regen dan normaal in dit kustgebied. In die maanden kan de zee soms erg wild zijn, hetgeen zwemmen moeilijk maakt en duiken onmogelijk.

Klimaattabel Sri Lanka: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

COLOMBO

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

31

   8

5

     28   

Februari

31

   9

4

     28

Maart

32

   9

7

     29

April

32

   8

11

     30

Mei

31

   6

10

     30

Juni

30

   6

10

     29

Juli

30

   6

8

     29

Augustus

30

   6

8

     28

September

30

   6

10

     29

Oktober

30

   6

14

     29

November

30

   7

14

     29

December

30

   7

11

     28