Online Chat

Reizen naar Schotland

Feestdagen en festivals Schotland

Schotland kent de volgende nationale feestdagen: 1 januari (Nieuwjaarsdag), 2 januari (Nieuwjaar), Goede Vrijdag, May Day (eerste maandag van mei), 30 november (Saint Andrew’s Day), 25 en 26 december (Kerstmis). Als een datum in het weekend valt, wordt de feestdag op de eerstvolgende werkdag gehouden.

Saint Andrew’s Day in Schotland: Saint Andrew of Sint Andreas is de patroonheilige van Schotland en dat wordt jaarlijks gevierd op 30 november. De nationale Schotse vlag is blauw met een wit diagonaal kruis. Je raadt het al: het Andreaskruis.

Hogmanay in Schotland: Dit feest wordt in Schotland groots gevierd op 31 december. Deze befaamde nieuwjaarsviering is een enorm gebeuren met straatfeesten, tradities en veel gelukwensen aan iedereen. Schrik niet als je ongeremd door onbekende mensen wordt omhelsd als je om middernacht de klokken hoort of wordt gevraagd om mee te doen aan een spontane ceilidh op straat!

Highland Games in Schotland: Dit zijn van oorsprong (meestal eendaagse) clanspelen uit de hooglanden van Schotland die jaarlijks, al sinds honderden jaren, worden gehouden. Bij de traditionele Highland Games worden sporten beoefend zoals boomstamwerpen, touwtrekken en kogelslingeren. De deelnemers dragen hun Schotse kilt. Schotse dans en muziek, spelletjes, lekker Schots eten en drinken zijn een belangrijk aspect. Soms zijn er evenementen met vee, huisdieren (denk aan best-geklede-huisdierwedstrijden), ambachtelijke kraampjes, kermissen of parades met doedelzakspelers en drummers. Emigrerende Schotten verspreidden de tradities over de hele wereld en tegenwoordig worden de Highland Games ook buiten Schotland georganiseerd.